Wpis z mikrobloga

#facebook #podroze #podrozujzwykopem #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #turystyka

Witam,
Pojawiają mi się czasem na FB posty związane z podróżami, wyjazdami, tanimi lotami itp.
A co jakiś czas wpadnie post o tym, że ktoś zbiera ekipę na jakiś wyjazd.
Wiemy, że FB to śmietnik, zbiorowisko postów generowanych przez AI, mnóstwo randek, samotnych nastolatek, które szukają frajera na obrazek z AI, durnych reklam itp.

Jakie macie doświadczenie z takimi podróżnikami, którzy szukają osób do wspólnego wyjazdu? Jest to ryzyko? Jak je zminimalizować?
Wklejam przykładowy post. Kiedyś nawet zagadałem do takiej osoby, i nie chciała żadnej kasy ode mnie. Miałem kupić sobie sam loty i wziąć kasę na noclegi na miejscu. Może to już przesadna dbałość o bezpieczeństwo, a nawet może moja paranoja? Z drugiej strony, jaka mam pewność, że kupie bilety, wyląduje w tym Maroko i ktokolwiek w ogółe będzie na mnie czekał?
Co o tym myślicie?
Na starym wykopie, gdy była masa ludzi, dużo bardziej otwartych i przede wszystkimi normalnych, byłaby szansa wyłapać kogoś do wspólnej wyprawy, ale dziś to raczej mało prawdopodobne. Dużo znajomych mam, ale nikogo, kto lubi podróże, no chyba, że drinki w basenie w hotelu All In. A już w ogóle aktywny wypoczynek, trekking, rower, nurkowanie czy cokolwiek to już abstrakcja dla nich.

PS. Jest jeszcze kategoria postów, gdzie ktoś zbiera ekipę do komercyjnego wyjazdu, ale ceny są bardzo wysokie, bo te 5 czy 6 osób w ekipie musi się złożyć, na organizatora, żeby ten wyjazd mu się opłacił. On z tego żyje.
mam__pytanie - #facebook #podroze #podrozujzwykopem #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #...

źródło: podróże

Pobierz

Czy takie wyjazdy to scam czy szansa na przygodę życia?

• Odpuść sobie, bo stracisz czas, nerwy i pieniądze 60.0% (9)
  • Kupuj bilety lotnicze i planuj przygodę 40.0% (6)

Oddanych głosów: 15

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mam__pytanie: ja kiedyś sama szukałam ekipy, żeby dzielić koszta, ale weź idź Pan w uja. Znalazłam dwie dziewczyny, czyli jechałoby nas trzy, spotkałam się nawet z nimi organizacyjnie, wyglądało ok, ale jak doszło do szukania noclegów, to było to coś na zasadzie, że nie chciały szukać razem, tylko znalazły sobie wypaśny hotel, gdzie były tylko pokoje 2 osobowe (dla nich fajnie xD), a ja miałam spać solo w innym pokoju
  • Odpowiedz
@mam__pytanie: Sam się zastanawiałem, ale jestem trochę introwertyczny i nie bardzo widzi mi się wycieczka z kompletnie nieznanymi osobami. Co do samego screena to śmiesznie, że koleś nazywa Maroko kierunkiem orientalnym (:
  • Odpowiedz
@mam__pytanie: Kilka razy w życiu się zdecydowałem na podróż z obcymi ludźmi, znalezionymi/poznanymi na takiej grupie FB. Powód był zwykle ten sam - nikt ze znajomych nie dał się namówić lub nie miał już urlopu, były to też "mniej popularne" destynacje (typu Iran, Liban i podobne).

Sam podróżuję dużo i często, nie korzystam z biur podróży bo nie mam takiej potrzeby, co najwyżej na miejscu decyduję się na zorganizowane wycieczki,
  • Odpowiedz
@mam__pytanie: nie doszukiwałbym się tu żadnych machlojek, ot po prostu jest dwójka osób, która chce zrobić wycieczkę i obciąć największy koszt. Problemem natomiast jest to, dlaczego te osoby, nie potrafią znaleźć kompanów do podróży w kręgu swoich przyjaciół/kolegów tylko szukają byle kogo wśród obcych. PS. Osób bezkonfliktowych szukają jedynie dyktatorzy, gdzie wszystko musi być pod ich dyktando.
  • Odpowiedz
  • 0
bo jak mam płacić za solo nocleg, to wolę nie być od nikogo zależna, pojechałam sama i było super. W lutym znowu jadę sama ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Konkol: jedziesz sama i nie płacisz więcej za hotel czy nocleg? Na ogół podają ceny za pokój, więc jeśli jesteś sama to płacisz więcej.
  • Odpowiedz
  • 0
@adasteBatory: @khosis @sm_m ankieta wychodzi na razie słabo... sam już nie wiem co mam robić... chciałem wprowadzić do swojego życia pierwiastek przygody, bo na zwykłe all in nie chce mi się jechać... takie szybkie zwiedzanie też ma swoje zalety, nie jestem wielkim fanem sztuki czy architektury, więc jak na wycieczce było zwiedzanie kościoła czy zamku, to popatrzyłem, rozejrzałem się w środku, zrobiłem pare zdjęc i dalej... generalnie problem
  • Odpowiedz
@mam__pytanie: płacę więcej, ale chodzi o to, że osoby te wymagały, że ja wezmę super drogi nocleg, bo im się tylko taki podoba i na moje propozycje innych, równie fajnych, ale byłoby taniej na trzech, bo były pokoje dla trzech, było od razu nie.
Jedź sam naprawdę będzie fajnie :D

@adasteBatory a nie można znaleźć kompanów, bo jak jest się singlem to zwykle oni jadą parą, albo ktoś nie
  • Odpowiedz
@mam__pytanie: Przede wszystkim zastanów się czy warto uzależnić decyzję od wykopowej ankiety na którą oddano 10 głosów. Jeśli pasuje Ci plan, to jedź. W najgorszym razie zawsze możesz się odłączyć od reszty, ryzykujesz tyle ile się zrzucisz na wynajem auta i paliwo.
  • Odpowiedz