Siema, potrzebuję Waszej pomocy bo mi już ręce opadają. Wczoraj złożyłem znajomemu komputer z nowych podzespołów, część rzeczy została ta co była (ze względu na budżet). Znajomy jednak poinformował mnie że przy próbie instalacji CS2 ze steama dochodzi do nagłego restartu komputera. Nie do końca mu uwierzyłem więc dzisiaj sam postanowiłem to sprawdzić i faktycznie przy próbie instalacji (pobierania plików) dochodzi do całkowitego restartu komputera. Sprawdzałem wszystko pod obciążeniem OCCT, Funmark, wrzucałem duże pliki na dysk aby go obciążyć, obciążałem sieć. Przez około 40 min nie było żadnego restartu, tylko w momencie włączenia pobierania po kilku - kilkunastu minutach komputer znowu się restartował Płyta nie daje żadnych oznak błędów (ma odpowiednie diody do tego przeznaczone). Nie ma kompletnie żadnych bluescreenów, nic. robiłem podgląd oprogramowaniem bluescreenview. Znajomy części kupował w kwietniu w sklepie morele, więc zwrot już jest niemożliwy, zostaje reklamacja.
Oto moja konfiguracja:
PROCESOR:AMD Ryzen 5 7500F Płyta główna: As Rock B650M-HDV/M.2 Pamięć RAM: GoodRam IRDM DDR5 32GB 6000Mhz CL30 ( IR-6000564L30S/32GDC) Zasilacz: Zasilacz Endorfy Vero L5 Bronze 500W (Nowy) GPU: GTX 1060 Chłodzenie: CPU Thermalright Assasin Spirit 120 Evo Dark Dysk: SSD Patriot VP4300 Lite 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
Obecnie już procek po wymianie, płyta po wymianie - brak zmian. ( Reklamowałem na morele, sklep uznawał gwarancję i przysyłał inny towar ) Bebechy wyjmowałem na stół aby wyeliminować jakiekolwiek zwarcie, itp - brak zmian Wyrzuciłem dysk NVMe, wstawiłem swój SSD 2,5 cala, postawiłem win 11 + steam + cs 2 - brak zmian Postawiłem win 10 + steam + cs2 - brak zmian BIOS wrzuciłem najnowszy - brak zmian Podmieniana była karta graficzna - brak zmian, ten 1060 w innym zestawie śmiga aż miło. Wymieniony został całkowicie na nowy zasilacz Endorfy - brak zmian System jest stawiany na nowo, wrzucam tylko aktualizacje z windows update + jedynie driver od chipsetu ze strony Asrocka żeby wyeliminować nieznane urządzenia w menadżerze. Po instalacji wszystkie sterowniki są na miejscu, do tego wlatuje tylko steam + cs2. Dodam że restarty potrafiły na przestrzeni czasu pojawiać się losowo, nie tylko w samej grze. Skończyły już mi się pomysły, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zrobić dalej. Najśmieszniejsze jest to i to mi nie daje usnąć codziennie, że sprzęt przy włączeniu OCCT na trybie extreme, oraz funmark, pracuje 2h w pełnym obciążeniu bez żadnych problemów, włączone jednocześnie zaznaczam. Temp CPU wtedy około 78=81C, GPU 75-77C - czyli według mnie w normie. Mireczki ratujcie mnie, rzućcie jakiekolwiek pomysły co się dzieje z tym sprzętem.
jest coś takiego w panelu sterowania jak historia niezawodności, wrzucam przykładowy zrzut ekranu z tego odpale dzisiaj jeszcze ten podgląd zdarzeń i Ci odpisze szefie
@bird71: Spróbuj WYŁĄCZYĆ profil XMP/EXPO dla pamięci w Biosie i zobacz, czy coś to pomogło. Jeśli masz możliwość, to sprawdź inne kości RAM. Możliwe, że jest jakiś problem z kompatybilnością pamięci i płyty. Poza tym to jedyny komponent, którego jeszcze nie ruszałeś w ramach testów.
@bird71 Interesująca sprawa, zawołaj jak coś się uda dowiedzieć. Kolega wcześniej wspomniał o Ramach, może warto też sprawdzić inny dysk twardy? Ja w sumie kiedyś miałem podobne objawy i myślałem, że to problem z Ramek, a tu okazało się że dysk dogorywa.
@bird71: Polecam spróbować postawić (na test) jakiś Linux, np. Kubuntu, oraz Steam via Proton. Jak też wywali się coś to można szukać w logach różnych, a nie to co Windows. Poza tym, może Linux przypadnie do gustu :) Choć fakt, niektóre gry nie działają niestety, ale ProtonDB mówi, że CS 2 akurat działa natywnie: https://www.protondb.com/app/730
@bird71: Rozumiem, że do kompa masz podpięty kabelek sieciowy typu skrętka. Ja bym sprawdził jak maszyna zachowuje się bez niego. Wypnij go zupełnie. A jeśli kwiatki wychodzą zwykle przy pobieraniu pliku, może podpiąć jakiegoś dongla i jechać z wifi podczas testów. Jeśli nie ma takiej opcji, weź skrzynkę do siebie do domu i tam sprawdź, jak to wygląda. Może u klienta są jakieś dziwne akcje na instalacji elektrycznej lub właśnie
@bird71: Najszybciej sprawdzisz ram, sam mam IRDM i timingi deklarowane przez producenta w profilu XMP nie zgadzały się z realnymi timingami jakie płyta ustawiała na profilu XMP, miało być CL 18, a w XMP ustawia CL 19 xD (ddr4). Do tego zobacz w specyfikacji wartości reszty timingów czy pokrywają się z tym co uefi ustawi. Najszybciej wyłączyć XMP/EXPO i na "bazowych" sprawdzić czy błąd wystąpi.
@lahimel: panelem xmp manewrowałem na każdy możliwy sposób, jedynie co robiłem przy pamięciach to całonocne testy memtest na różnych profilach xmp - przechodziły bez problemu pozytywnie
@balrog84: były robione testy na karcie wifi tp link - restarty obecnie mam skrętkę do niego podłączoną - restarty tą samą skrętkę która działa u mnie na kompie, oczywiście u mnie wszystko ok. Skrętka nie jest sztukowana tylko jest to oryginalny przewód od producenta. Przewód zasilający nowy, poprawnie włożony do zasilacza. Restarty są i u niego i u mnie więc wykluczam tematy elektryczne, to jest po prostu niemożliwe.
@AgainPsychoX: koledzy pragnę tylko przypomnieć że ja nie dostaję bluescreenów, tylko twarde restarty komputera - jakbym to robił z przycisku z obudowy, w windowsie nie ma śladu po bluescreenie, zaraz odpalę podgląd zdarzeń zobaczę czy tam coś jeszcze jest
@Sagittus: mam dysk nvme który on zakupił, mam dysk swój ssd drugi, myślisz że na dwóch dyskach może być problem i szukać trzeciego ssd ? Chyba już w dysk bym nie szedł bo to ślepa uliczka Mało tego to ja podejrzewałem nawet że przycisk reset z obudowy może robić mikrozwarcie, i tak jak pisałem wyrzuciłem bebechy na stół a płytę odpalałem wkrętakiem przez mostek na zworkach na płycie - niestety
Wczoraj złożyłem znajomemu komputer z nowych podzespołów, część rzeczy została ta co była
@bird71: Czekaj, a czy przypadkiem nie masz tego w starej budzie? Wiem, że może wydawać się głupie, ale miałem takiego pacjenta, kiedyś kuzyn mi przywiózł kompa i resetowanie wynikało z walniętego przycisku Power czy Reset, który się przywieszał w tym otworze (przez brud, kurz).
Pisałeś o złożeniu na stole i co ten sam efekt, gdy do tych
@balrog84: tak jest szefie, dodam że obudowa została co była ale nie jest ona wiekowa, była modernizacja jakiś czas temu i zapadła decyzja na stopniowym ulepszaniu kompa.
@bird71: Z tego co opisujesz, zostaje po prostu wymiana element po elemencie i sprawdzanie, co powoduje problem, a na początek rozebranie tego na części pierwsze i złożenie od nowa. No bo jeśli to wszystko jest sprawne, to może wadliwe połączenie jakiegoś styku. Współczuję, bo pieprzenie się z takim czymś to masakra.
Co do dysków, pamiętaj że możesz odpalić kompa bez żadnych dysków z pamięci USB np. prawie każdy jeden popularny
Wczoraj złożyłem znajomemu komputer z nowych podzespołów, część rzeczy została ta co była (ze względu na budżet).
Znajomy jednak poinformował mnie że przy próbie instalacji CS2 ze steama dochodzi do nagłego restartu komputera. Nie do końca mu uwierzyłem więc dzisiaj sam postanowiłem to sprawdzić i faktycznie przy próbie instalacji (pobierania plików) dochodzi do całkowitego restartu komputera.
Sprawdzałem wszystko pod obciążeniem OCCT, Funmark, wrzucałem duże pliki na dysk aby go obciążyć, obciążałem sieć. Przez około 40 min nie było żadnego restartu, tylko w momencie włączenia pobierania po kilku - kilkunastu minutach komputer znowu się restartował
Płyta nie daje żadnych oznak błędów (ma odpowiednie diody do tego przeznaczone).
Nie ma kompletnie żadnych bluescreenów, nic. robiłem podgląd oprogramowaniem bluescreenview.
Znajomy części kupował w kwietniu w sklepie morele, więc zwrot już jest niemożliwy, zostaje reklamacja.
Oto moja konfiguracja:
PROCESOR:AMD Ryzen 5 7500F
Płyta główna: As Rock B650M-HDV/M.2
Pamięć RAM: GoodRam IRDM DDR5 32GB 6000Mhz CL30 ( IR-6000564L30S/32GDC)
Zasilacz: Zasilacz Endorfy Vero L5 Bronze 500W (Nowy)
GPU: GTX 1060
Chłodzenie: CPU Thermalright Assasin Spirit 120 Evo Dark
Dysk: SSD Patriot VP4300 Lite 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
Obecnie już procek po wymianie, płyta po wymianie - brak zmian. ( Reklamowałem na morele, sklep uznawał gwarancję i przysyłał inny towar )
Bebechy wyjmowałem na stół aby wyeliminować jakiekolwiek zwarcie, itp - brak zmian
Wyrzuciłem dysk NVMe, wstawiłem swój SSD 2,5 cala, postawiłem win 11 + steam + cs 2 - brak zmian
Postawiłem win 10 + steam + cs2 - brak zmian
BIOS wrzuciłem najnowszy - brak zmian
Podmieniana była karta graficzna - brak zmian, ten 1060 w innym zestawie śmiga aż miło.
Wymieniony został całkowicie na nowy zasilacz Endorfy - brak zmian
System jest stawiany na nowo, wrzucam tylko aktualizacje z windows update + jedynie driver od chipsetu ze strony Asrocka żeby wyeliminować nieznane urządzenia w menadżerze. Po instalacji wszystkie sterowniki są na miejscu, do tego wlatuje tylko steam + cs2.
Dodam że restarty potrafiły na przestrzeni czasu pojawiać się losowo, nie tylko w samej grze.
Skończyły już mi się pomysły, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zrobić dalej.
Najśmieszniejsze jest to i to mi nie daje usnąć codziennie, że sprzęt przy włączeniu OCCT na trybie extreme, oraz funmark, pracuje 2h w pełnym obciążeniu bez żadnych problemów, włączone jednocześnie zaznaczam.
Temp CPU wtedy około 78=81C, GPU 75-77C - czyli według mnie w normie.
Mireczki ratujcie mnie, rzućcie jakiekolwiek pomysły co się dzieje z tym sprzętem.
#informatyka #it #komputery #internet #serwispc #windows10 #windows #pomocy #serwiskomputerowy #komputer #pcmasterrace
odpale dzisiaj jeszcze ten podgląd zdarzeń i Ci odpisze szefie
źródło: image
Pobierz@bird71: Najszybciej sprawdzisz ram, sam mam IRDM i timingi deklarowane przez producenta w profilu XMP nie zgadzały się z realnymi timingami jakie płyta ustawiała na profilu XMP, miało być CL 18, a w XMP ustawia CL 19 xD (ddr4).
Do tego zobacz w specyfikacji wartości reszty timingów czy pokrywają się z tym co uefi ustawi.
Najszybciej wyłączyć XMP/EXPO i na "bazowych" sprawdzić czy błąd wystąpi.
@balrog84 +1
Jaka wersja BIOS jest na tej płycie głównej?
Masz więcej nośników pamięci niż ten jeden dysk podłączonych obecnie do komputera?
Jakies zewnetrzne, ewt. Pendriwe?
https://www.google.pl/m?q=problem+asrock
obecnie jest podłączony tylko ten moj dysk ssd, nic więcej
obecnie mam skrętkę do niego podłączoną - restarty
tą samą skrętkę która działa u mnie na kompie, oczywiście u mnie wszystko ok. Skrętka nie jest sztukowana tylko jest to oryginalny przewód od producenta.
Przewód zasilający nowy, poprawnie włożony do zasilacza.
Restarty są i u niego i u mnie więc wykluczam tematy elektryczne, to jest po prostu niemożliwe.
Chyba już w dysk bym nie szedł bo to ślepa uliczka
Mało tego to ja podejrzewałem nawet że przycisk reset z obudowy może robić mikrozwarcie, i tak jak pisałem wyrzuciłem bebechy na stół a płytę odpalałem wkrętakiem przez mostek na zworkach na płycie - niestety
@bird71: Czekaj, a czy przypadkiem nie masz tego w starej budzie? Wiem, że może wydawać się głupie, ale miałem takiego pacjenta, kiedyś kuzyn mi przywiózł kompa i resetowanie wynikało z walniętego przycisku Power czy Reset, który się przywieszał w tym otworze (przez brud, kurz).
Pisałeś o złożeniu na stole i co ten sam efekt, gdy do tych
Co do dysków, pamiętaj że możesz odpalić kompa bez żadnych dysków z pamięci USB np. prawie każdy jeden popularny