Wpis z mikrobloga

Śmiejecie się z wykopków z tagu #gielda że kupują na górce, a tymczasem ulica na kredytach hipotecznych zrobiła dokładnie to samo.
Gdy za czasów covidowych stopy były rekordowo niskie to prawie wszyscy brali kredyty ze zmiennym oprocentowaniem.
Po covidzie, gdy stopy poszybowały w górę, prawie wszyscy rzucili się na stałe oprocentowanie na 5 lat.
Efekt? Mają teraz zamrożone kredyty przy stopie ~7%, a Glapa już obniżył do 4.5% xD

#nieruchomosci
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yuri_Yslin: no wszystko spoko, ale refinansowanie kredytu nie jest za darmo xD plus nie każdy może to zrobić, wiele osób potracila już zdolność kredytową, sam mam takich znajomych co siedzieli na UoP tylko po to żeby dostać kredyt a potem od razu przeszli na inny typ umowy
  • Odpowiedz
@bart40404: niedawno refinansowałem, koszt około 1000 zł, kredyt skrócony o 3 lata, rata niższa pena na 5 lat, do tego przeszedłem na raty malejącej nadpłacając skracam kredyt

Opłaca się
  • Odpowiedz
Śmiejecie się z wykopków z tagu #gielda że kupują na górce

@bart40404: Ja od dwóch lat słyszę na tym tagu od niektórych że na górce kupuję, a wszystko rośnie i to coraz szybciej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@notBart: Nie biorą, bo stary kredyt jest spłacany. Mnie we wrześniu kosztowało to 450zl i otwarcie rachunku w nowym banku, ale ta kasa się zwraca po pierwszej spłacie nowej raty.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: powtórzę pytanie, dlaczego co obniżkę stóp masowo nie ma wniosków o refinansowanie? A jeśli to jest masowe, dlaczego banki nie mają oferty dla obecnych kredytobiorców, żeby nie odpłynęli do konkurencji?
  • Odpowiedz
@notBart: bo się nie opłaca dla kilkudziesięciu złotych na racie składać wniosek gdy trwa cykl obniżek. Dojdziemy do 3.5% w przyszłym roku to ludzie wtedy zmienią, gdy już będzie potencjał na stabilne stopy na jakiś czas.

Możesz renegocjować umowę w banku ale im się to nie opłaca. Więc nie chcą isc na rękę.
  • Odpowiedz
@bart40404 jakieś dane na poparcie tej tezy? Ile ludzie brało kredyt na stałej? Bo jak na razie to pewnie mokre sny spadkowicza a pewnie mało kto tak zrobił. Pomijam że nawet jak brał na stałej stopie to i tak jest na płuc bo cena za mieszkanie razy dwa xd no ale wykopek będzie się śmiał że stracił na kredycie 2% roznicy
  • Odpowiedz
@notBart: bo ludzie nie ogarniają matematyki, tak mi się wydaje. Znajomy siedzi na prawie 8% i pytałem się czemu nie refinansuje, to dla 1,5% mu się nie opłaca, drugi podobnie, dla 1,3% mu też się nie opłaca.

@Yuri_Yslin rata ratą, ale chyba chodzi bardziej o kapitał w racie, bo np. zostawiłem sobie wysokość raty taką samą, ale kredyt jest krótszy o 5 lat i różnica kapitału w racie wzrosła
  • Odpowiedz
@Janexpol: Niedawno były statystyki bankowe, że kredyt na zmiennym oprocentowaniu obecnie stanowi około 12-17% całości kredytów. Teraz tego nie znajdę, ale jak poszukasz to dokopiesz się takich informacji.
  • Odpowiedz
@Mathas hehe gdzieś było ale nie wiem gdzie xd. Pomijam że nie podałeś żadnych danych ile ludzie stracili na takich kredytach bo równie dobrze ja mogę powiedzieć że zarobili bo brali jak się opłacało. Czyli miałem rację cały post to fantazje spadkowicza
  • Odpowiedz
@Janexpol: Skoro biorą kredyt na stałej stopie, a stopy spadają co 2 miesiące to chyba oczywiste że są stratni niż gdyby wzięli na zmiennej na wiborze1m, prawda?
  • Odpowiedz