Wkurza mnie, że doktor ekonomii ciśnie takie bzdury, że za to g---o nie obroniłby nawet licencjatu Nie k%@ Cycolino z Torunia, nie zbankrutuje. Sam tak myślałem, gdy chodziłem do szkoły średniej i g---o wiedziałem. Polska może spłacić swój dług jednorazowo, rezerwami walutowymi i rezerwami złota. Może też radykalnie podnieść podatki do progu bólu, który jest daleko. Jeśli nawet zbankrutowałaby, to co z tego? Argentyna zbankrutowała 9 razy? Cokolwiek się stało? Teoretycznie zbankrutowała też Islandia, ale przerzuciła bankructwo na sektor bankowy i go zatopiła. Stało się coś? Ludzie żarli ze śmietników? Druga sprawa, to struktura polskiego długu, w większości państwo jest zadłużone u własnych obywateli xD #bekazkonfederacji #konfederacja #polityka #mentzen
@luke-mat: Podobnie gdy wartość złotówki spadła w czasie rozpoczęcia wojny i dolar kosztwał 5 zł przez 2 dni to wykopki panikowały, tymczasem w Argentynie w której nic się nie stało
@luke-mat: Z nimi jest powazny problem bo oni latami słuchali Korwina i nie wiadomo w co oni wierzą co uważają i jakie mają poglady bo tam wszystko sobie zaprzecza i się wzajemnie wyklucza. Korwin niedawno krwił na Mileia, że się zadłuża w Dolarach i, że Pinochet tak nie robił (no tyle, że robił i miał najwyższe zadłużenie walutowe w historii Chile) później dużo konfiarzy podnieca się Chinami ich szybką koleją (ktora
@Chris_Karczynski Argentyna ma zadłużenie walutowe a my mamy 2,5x mniejsze zadłużenie walutowe od rezerw NBP.
0.17 sec "jakby spojrzeć z punktu widzenia normalnej ekonomii" no właśnie konsensus naukowy w ekonomii to przeciwległy biegun poglądów Sławka a "jego normalna ekonomia" to szuria dlatego nic takiego się nie stało.
0.34 sec 2 mozliwosci "albo cała ekonomia jest fałszywa" EUREKA JEGO SZURIE SA FALSZYWE I TO NIE NORMALNA EKONOMIA
@fidelio-fidelio: co do Chin, ostatnio mam wrażenie, że ta wspaniała Azja, razem z Chinami, p--------e szybciej niż Unia Europejska. Zawalą się pod swoim ciężarem, a demografia będzie tym klockiem, który zabierzemy z dołu piramidy.
@Chris_Karczynski: Argentyna się zadłużała w Dolarach I cała ich gospodarka była oparta o dolary. A Milei przyjechał na białym koniu..i powiedział że nadal będzie się zadłużać w dolarach. Tam nie ma ratunku. Znaczy on w ogóle chciał wprowadzić dolara jako walute...Więc z miejsca całe zadłużenie stałoby się zadłużeniem walutowym które by kiedyś musiał spłacić waluta ktorej nie emituje (chyba że zostałby kolonia)
@luke-mat: Raczej nie. Znaczy myślę że Chiny staną się taka Japonią bo już za duże są. Będzie stagnacja ale nadal będą 2 gospodarka świata. Tak jak Japonia nadal dlugo będzie w czołówce.
Argentyna się zadłużała w Dolarach I cała ich gospodarka była oparta o dolary. A Milei przyjechał na białym koniu..mi powiedział że nadal będzie się zadłużać w dolarach. Tam nie ma ratunku.
@fidelio-fidelio: no ale nie możemy mówić że zbankrutowali wiele razy i nic się im nie stało. Kraj jest zwyczajnie r-------y. Mają w miarę co jeść tylko dlatego że nie są czarni.
@fidelio-fidelio: ja myśle, że się doczekam i to całkiem niedługo przebudzenia Europy, porzucenia zielonego ładu i reindustrializacji :) Już są takie nastroje w społeczeństwach Europy
@luke-mat: O tym, że Polska już zaraz za chwilę a jeśli nie teraz to przynajmniej za kilka lat zbankrutuje słyszę dosłownie właściwie od kiedy pamiętam. I co? Jedyne co się zmieniło przez ostatnie 20-30 lat w tym kraju to praktycznie wszystko na lepsze a społeczeństwo w takim ogólnym rozrachunku jest znacznie bogatsze jak kiedyś.
@Chris_Karczynski: no tak ale ogólnie Argentyna była r-------a w pewnym sensie zawsze bo nie weszla w ere przemyslowa. To kolejny mit, że mówi się, że oni kiedyś byli w czołówce takich najbogatszych krajów z 2 powodów. Po 1 to był kraj rolniczy więc ciężko to było porownywac do przemysłowch (dodatkowo PKB zaczęto obliczać pozniej) a po 2 i najważniejsze. Tam wąska elita właścicieli ziemskich trzymała całą kase więc jakby to
@luke-mat: @Chris_Karczynski @fidelio-fidelio nie bankructwo jak najbardziej Argentyna odczuwa ich problemy gospodarcze ciagnace sie przez dekady wynikaja w duzej czesci wlasnie z tego ze nie sa w stanie odzyskac stabilnosci finansowo gospodarczej. Islandia to inny problem - te banki ktore zbankrutowaly po prostu wypiely sie na zagranicznych klientow na ktorych wczesniej zarabialy. Nie zmienia to jednak tego ze Polsce kompletnie bankrutcwo nie grozi
@fidelio-fidelio: @Miniu30 w najnowszym odcinku Mentzen się sra, że my się zadłużamy NA POTĘGĘ w czasie prosperity, a jak przyjdą czasy kryzysu to będzie problem bo nie będziemy się mogli zadłużać. Właśnie chyba tak ma być, żeby się zadłużać wtedy, gdy jest rozwój, żeby budować lewar na czasy kryzysu. Wreszcie się zadłużamy wtedy, kiedy trzeba, a nie wtedy kiedy się pali pod dupą. Z tym państwowym długiem to od
Nie k%@ Cycolino z Torunia, nie zbankrutuje.
Sam tak myślałem, gdy chodziłem do szkoły średniej i g---o wiedziałem.
Polska może spłacić swój dług jednorazowo, rezerwami walutowymi i rezerwami złota.
Może też radykalnie podnieść podatki do progu bólu, który jest daleko.
Jeśli nawet zbankrutowałaby, to co z tego? Argentyna zbankrutowała 9 razy? Cokolwiek się stało? Teoretycznie zbankrutowała też Islandia, ale przerzuciła bankructwo na sektor bankowy i go zatopiła. Stało się coś? Ludzie żarli ze śmietników?
Druga sprawa, to struktura polskiego długu, w większości państwo jest zadłużone u własnych obywateli xD
#bekazkonfederacji #konfederacja #polityka #mentzen
źródło: image
Pobierz@luke-mat: Kiedy inflacja w Polsce wynosiła 20% to wykopki się zesrały, ale gdy w Argentynie w------o 290% inflacji to przecież nic się nie stało XDDD
źródło: argentinas-inflation-journey-v0-056ke0vb463f1
Pobierzźródło: 960px-USD_to_Argentina_Peso_exchange_rate.webp
Pobierz@luke-mat: np. to że obywatele zostali okradzeni z oszczędności, ceny nieruchomości w------o w komos i wykopki narzekają bo nie mogą kupic kurnika
Z nimi jest powazny problem bo oni latami słuchali Korwina i nie wiadomo w co oni wierzą co uważają i jakie mają poglady bo tam wszystko sobie zaprzecza i się wzajemnie wyklucza.
Korwin niedawno krwił na Mileia, że się zadłuża w Dolarach i, że Pinochet tak nie robił (no tyle, że robił i miał najwyższe zadłużenie walutowe w historii Chile) później dużo konfiarzy podnieca się Chinami ich szybką koleją (ktora
0.17 sec "jakby spojrzeć z punktu widzenia normalnej ekonomii" no właśnie konsensus naukowy w ekonomii to przeciwległy biegun poglądów Sławka a "jego normalna ekonomia" to szuria dlatego nic takiego się nie stało.
0.34 sec 2 mozliwosci "albo cała ekonomia jest fałszywa" EUREKA JEGO SZURIE SA FALSZYWE I TO NIE NORMALNA EKONOMIA
Argentyna to śmieciowy kraj
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-09 000755
PobierzZnaczy on w ogóle chciał wprowadzić dolara jako walute...Więc z miejsca całe zadłużenie stałoby się zadłużeniem walutowym które by kiedyś musiał spłacić waluta ktorej nie emituje (chyba że zostałby kolonia)
@fidelio-fidelio: Skąd to info? po wpisaniu w google
Tak jak Japonia nadal dlugo będzie w czołówce.
@fidelio-fidelio: no ale nie możemy mówić że zbankrutowali wiele razy i nic się im nie stało. Kraj jest zwyczajnie r-------y. Mają w miarę co jeść tylko dlatego że nie są czarni.
Chiny maja oczywiście większa nadwyzke eksport nad importem ale żeby było śmiesznie per capita to jednak ona taka duża nie jest.
https://data.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.CD?locations=CN-EU
źródło: 1000098895
PobierzJuż są takie nastroje w społeczeństwach Europy
Serio nie widzisz w tym nic dziwnego, że UE eksportuje dużo więcej niż USA i Chiny razem wzięte?
źródło: comment_3FVM4AnBzHumDX9z5aMSuTb1gJ7tkGaL
PobierzPo 1 to był kraj rolniczy więc ciężko to było porownywac do przemysłowch (dodatkowo PKB zaczęto obliczać pozniej) a po 2 i najważniejsze. Tam wąska elita właścicieli ziemskich trzymała całą kase więc jakby to
Z tym państwowym długiem to od