Wpis z mikrobloga

Polska to taki dziwny kraj, w którym pomimo działań polityków, GDP rośnie od 36 lat.
Ci wszyscy migranci, nawet pomijając Ukrainę, a także powracający Polacy są również zastanawiający. W dekadę zmieniliśmy się z kraju, z którego się ucieka, do kraju, do którego uciekają.
Siedzimy w Polsce i nawet nie zdajemy sobie sprawy, jakim bogatym krajem się staliśmy.
#polska #polityka #ekonomia #gospodarka #pieniadze
luke-mat - Polska to taki dziwny kraj, w którym pomimo działań polityków, GDP rośnie ...

źródło: image

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@luke-mat: Może po prostu nie pomimo działań polityków a dzięki działaniom polityków i że ci źli politycy wcale nie są tacy źli a ci "radykalni" jakby doszli do władzy czy to skrajnie wolnościowi czy skrajnie socjalistyczni by to wszystko zniszczyli???
Może właśnie po to zachód też chcę utrzymać u nas PO PiS bo wie że jesteśmy debilami i bez tego znowu sobie zrobimy rozbiory.
Ps. Ciekawe co w tym 2004
fidelio-fidelio - @luke-mat: Może po prostu nie pomimo działań polityków a dzięki dzi...

źródło: 1000098809

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@fidelio-fidelio: wątpię, że Konfederacja lub Razem kiedykolwiek dojdą do pełnej władzy w Polsce, ale przydałby się jednak ich większy udział przy rządach większej, bardziej doświadczonej partii. Tak, by ci starzy musieli zacząć myśleć świeżo.
Jestem zwolennikiem Konfederacji, ale szczerze muszę powiedzieć, że ich ławka to 15 osób, które potrafią krzyczeć w internecie i wygrywać dyskusje, bo argumentację mają świeżą i logiczną. Problem, że nie mają żadnych ekspertów od gospodarki, geopolityki,
  • Odpowiedz
@luke-mat: też byłem kiedyś zwolennikiem konfederacji a teraz najbardziej na nich cisnę wiesz czemu? Po 1 bo to już nie ta sama partia co kiedyś ale to najmniej ważne.
Najważniejsze jest to że możesz czasem po latach weryfikować to co mówili i jak ich pomysły by zmieniły Polskę. Robiłeś to kiedyś? Bo ja jak zacząłem robić to dosłownie ich znienawidziłem.
  • Odpowiedz
  • 0
@fidelio-fidelio: ja nie cisnę na Korwinizmy w stylu brak PIT, ale uproszczenia jednak by się przydały :)
Dlaczego musimy mieć pierdylion stawek podatkowych, zamiast 3? :)

10 stawek ryczałtu: 2%, 3%, 5,5%, 8,5%, 10%, 12%, 12,5%, 14%, 15% oraz 17%
19% liniówka
  • Odpowiedz
@luke-mat: i index giniego by nam w------o pewnie w kosmos :) ale to fakt w Polsce trzeba uprościć pełno przepisów.
Dobrym przykładem jest wysmiewana przez nich Szwecja czy Finlandia bo płaczą że wysokie podatki...no tyle, że łatwiej założyć i prowadzić firmę niż w Polsce, mniej regulacji a dzięki wysokim stawkom mają najwieksza ilość klasy sredniej na swiecie.
  • Odpowiedz
  • 0
@fidelio-fidelio: dlatego myślę, że pomysły jednolitej daniny, najpierw PiS, później KO były ok. Jedna stawka do wszystkiego w okolicy 25%
Niestety, nikt tego nie wprowadził, pomysł czasem wraca i następuje cisza.
To nie wysokość podatku jest problemem, ale skomplikowany system.
  • Odpowiedz
xD wyjedz troche dalej niż za miasto powiatowe albo wakacje do Turcji to zobaczysz co to bogaty kraj

@Czeski_Pablo: Bogaty kraj nie oznacza tego, że każdy jeździ co najmniej nową e-klasą albo serią 5. Prawda jest taka, że Polska pomimo różnych przeciwności losu przez ostatnie 40 lat około poczyniła niesamowity postęp. Wystarczy sobie przypomnieć jak wyglądała infrastruktura w Polsce 20 lat temu cała wszechobecna a jak wygląda teraz.
  • Odpowiedz