Aktywne Wpisy

MLeko29 +760
KINDER NIESPODZIANKA OPENING
Dałem za nią 5,50 więc lepiej żeby mnie czymś zaskoczyła
Dałem za nią 5,50 więc lepiej żeby mnie czymś zaskoczyła
źródło: 1000066853
Pobierz
jestemtunew +723
Rozpoczynamy sezon zimowy. #motoryzacja #wroclaw
źródło: temp_file515388918697229631
Pobierz

Część z tych ochłapów oddasz bankowi w ramach zwrotu wygenerowanych znikąd pieniędzy na zakup zupełnie zbytecznej rzeczy w postaci dachu nad głową. Będziesz tak robić przez kilkanaście, kilkadziesiąt lat i oddasz ponad dwukrotnie więcej niż brałeś. I to o ile bank się na to zgodzi, bo inaczej będziesz spłacał kredyt landlorda, który był dość zaradny by urodzić się wcześniej niż Ty i wykupić mieszkanie jako produkt inwestycyjny.
Zapłacisz także ponad 40% podatków i składek w I progu podatkowym, podczas gdy wyżej wymienione małżeństwo influencerów odda państwu może kilka procent, bo chroni pieniądze w fundacji rodzinnej.
Tak działa liberalny kapitalizm, lewaku.
#antykapitalizm #polska #gospodarka #ekonomia #praca #pracbaza #januszex #bekazlibka #bekazprawakow #bekazkonfederacji
źródło: IMG_0112
Pobierzźródło: 15c14a445f81a326f7eb42bbfe783072
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: temp_file7254069622476137610
PobierzA później wielcy socjologowie debatują. dlaczego tak fatalna jest demografia. Ciekawe dlaczego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@czerwonykomuch: Ej, ale nieliberalny niekapitalizm był w tym kraju prawie pół wieku. W polowie europy tez. Nie było lepiej, było gorzej, niektórzy nawet ryzykowali życie, aby uciec z socjalistycznych rajów do piekieł wyzysku kapitalistycznego.
Sugerujesz że powinniśmy obalić to piekło i wrócić do raju?
Bo albo friz, wersow i ich fundacja rodzinna albo gułag. Już Friedman o tym pisał
Ponadto aż do dorwania się do władzy Reagana i Thatcher kapitalizm działał na zachodzie całkiem w porządku, prezes zarabiał ~20x tyle co średnio pracownik (dziś nawet 500x), były wysokie podatki przy wysokich dochodach, wykwalifikowanego pracownika było stać na utrzymanie rodziny, dom i samochód.
A potem przyszedł neoliberalizm i niskie podateczki i tak oto jesteśmy na poziomie rozwarstwienia
Wiedzą ze socjalizm bedzie nie do łyknięcia dla większości, wiec zgodnie z dialektyka proponują "mądrość etapu".
A żaba bedzie gotowana aż do powrotu do stanu gdy po własności prywatnej śladu nie zostanie.
Anyway, wolę wadliwy kapitalizm od najlepszego socjalizmu. Świat w którym mam niezerowa szanse na niebycie
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
I - jak doskonale wiesz - pisałem nie o robotniku z ZSRR tylko z kapitalistycznych państw zachodnich, gdzie przed erą neoliberalizmu ten system w miarę sprawnie funkcjonował.
Mnie ogólnie fascynuje dlaczego socjalista zakłada że zwykły czlowiek to tylko kolchoznik na minimalnej.
Jesteś mechanikiem? Fryzjerką? Masz kawiarnie z kotami? Firmę jednoosobowa myjącą okna na wysokości? O zgrozo - lubisz swoją robote?
Noooo, to trzeba cie dojechać do spodu, jesteś burżujem, wrogiem ludu pracującego miast i wsi. Socjalizm nie
A może aby pieniądze przynosiła ci wróżka co miesiąc
Komentarz usunięty przez autora