Aktywne Wpisy

Onkosfera +252
Wyżalić się muszę, bo się uduszę. Właśnie umiera moja babcia. Nie wypada mi narzekać, bo kobita ma 101 lat, ja sama jestem stare pudło powyżej 40, zaś główny ciężar zajmowania się babcią wziął na siebie mój 72 letni ojciec. Ja pełnię funkcję pomocniczą, jestem samozwańczy asystent opieki paliatywnej.
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
Czuję że zaraz zwariuję, patrząc na to, jak ta kobieta traci świadomość i jak jej ciało powoli się rozpada. W mojej głowie ona nie
źródło: 1000052806
Pobierz
dzony77 +484
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Część z tych ochłapów oddasz bankowi w ramach zwrotu wygenerowanych znikąd pieniędzy na zakup zupełnie zbytecznej rzeczy w postaci dachu nad głową. Będziesz tak robić przez kilkanaście, kilkadziesiąt lat i oddasz ponad dwukrotnie więcej niż brałeś. I to o ile bank się na to zgodzi, bo inaczej będziesz spłacał kredyt landlorda, który był dość zaradny by urodzić się wcześniej niż Ty i wykupić mieszkanie jako produkt inwestycyjny.
Zapłacisz także ponad 40% podatków i składek w I progu podatkowym, podczas gdy wyżej wymienione małżeństwo influencerów odda państwu może kilka procent, bo chroni pieniądze w fundacji rodzinnej.
Tak działa liberalny kapitalizm, lewaku.
#antykapitalizm #polska #gospodarka #ekonomia #praca #pracbaza #januszex #bekazlibka #bekazprawakow #bekazkonfederacji
źródło: IMG_0112
Pobierzźródło: 15c14a445f81a326f7eb42bbfe783072
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: temp_file7254069622476137610
PobierzA później wielcy socjologowie debatują. dlaczego tak fatalna jest demografia. Ciekawe dlaczego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@czerwonykomuch: Ej, ale nieliberalny niekapitalizm był w tym kraju prawie pół wieku. W polowie europy tez. Nie było lepiej, było gorzej, niektórzy nawet ryzykowali życie, aby uciec z socjalistycznych rajów do piekieł wyzysku kapitalistycznego.
Sugerujesz że powinniśmy obalić to piekło i wrócić do raju?
Bo albo friz, wersow i ich fundacja rodzinna albo gułag. Już Friedman o tym pisał
Ponadto aż do dorwania się do władzy Reagana i Thatcher kapitalizm działał na zachodzie całkiem w porządku, prezes zarabiał ~20x tyle co średnio pracownik (dziś nawet 500x), były wysokie podatki przy wysokich dochodach, wykwalifikowanego pracownika było stać na utrzymanie rodziny, dom i samochód.
A potem przyszedł neoliberalizm i niskie podateczki i tak oto jesteśmy na poziomie rozwarstwienia
Wiedzą ze socjalizm bedzie nie do łyknięcia dla większości, wiec zgodnie z dialektyka proponują "mądrość etapu".
A żaba bedzie gotowana aż do powrotu do stanu gdy po własności prywatnej śladu nie zostanie.
Anyway, wolę wadliwy kapitalizm od najlepszego socjalizmu. Świat w którym mam niezerowa szanse na niebycie
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
I - jak doskonale wiesz - pisałem nie o robotniku z ZSRR tylko z kapitalistycznych państw zachodnich, gdzie przed erą neoliberalizmu ten system w miarę sprawnie funkcjonował.
Mnie ogólnie fascynuje dlaczego socjalista zakłada że zwykły czlowiek to tylko kolchoznik na minimalnej.
Jesteś mechanikiem? Fryzjerką? Masz kawiarnie z kotami? Firmę jednoosobowa myjącą okna na wysokości? O zgrozo - lubisz swoją robote?
Noooo, to trzeba cie dojechać do spodu, jesteś burżujem, wrogiem ludu pracującego miast i wsi. Socjalizm nie
A może aby pieniądze przynosiła ci wróżka co miesiąc
Komentarz usunięty przez autora