Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zacząć od nowa w wieku 30 lat?
Czy da się w wieku 30 lat coś zrobić sensownego ze swoim życiem tak od zera? Wziąłem utknąłem na prowincji bez pracy, bez perspektyw po g*wnianych studiach inżynierskich, które mi się dłużyły, które z trudem dociągnąłem do obrony (żeby to chociaż były imprezki, a to było w większości gnicie) + parę lat leczenia psychiatrycznego i oto jestem. Izoluję się od jedynych znajomych-rówieśników ze wstydu, bo oni są ludźmi sukcesu obracającymi dużymi pieniędzmi i zakładającymi rodziny, a ja jestem nikim. Chowam się w ogóle przed wieloma napotkanymi znajomymi twarzami byle nie musieć tłumaczyć się ze swojego życia. I nie wiem co robić. Równie dobrze mogłem spędzić 10 lat w więzieniu i wyszłoby tak naprawdę na to samo. Nawet żeby CV napisać to z roku na rok powiększa się ta luka, z której będę się musiał tłumaczyć nie wiadomo jak. Raz spróbowałem pracy fizycznej to się nie nadawałem, byłem za słaby, nabawiłem się kontuzji. Zdolności to tylko jakieś uzdolnienia plastyczne, których też nigdy nie wiedziałem jak wykorzystać, jak zmienić w zawód i w ogóle się wybić, więc to też o kant d*py rozbić. W około zapowiedzi kryzysów ekonomicznych, mieszkaniowych, wojennych, rozwój AI i jeszcze ta samotność, która też nie daje człowiekowi żadnego kopa, że się nie widzi szans na przetrwanie w tym świecie. Czy istnieją w ogóle ludzie, którzy się z takiego syfu, z takiego marazmu podnieśli i zmienili w tym wieku życie o 180 stopni? Czy może w tym wieku i w takiej sytuacji to już lepiej siąść z żulami pod sklepem i dmuchać znalezione butelki do oddania w automatach kaucyjnych?

#zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy da się w wieku 30 lat coś zrobić sensownego ze swoim życiem tak od zera? Wziąłem utknąłem na prowincji bez pracy,

@mirko_anonim: tak, da się, 30 lat to de facto początek życia

bo oni są ludźmi sukcesu obracającymi dużymi pieniędzmi i zakładającymi rodziny, a ja jestem
  • Odpowiedz
Bullshit. Początek o ile wcześniej nazbierałeś kapitału, masz doświadczenie, nauczyłeś się na błedach i masz warunki

@IncelinoValentino: ja zaczynałem "dorosłe" życie, z długiem przekraczającym roczny dochód, był moment nawet, że nie miałem co jeść, i nigdy nie zapomnę sytuacji kiedy "znajoma z internetu" przywiozła mi słoiki z jedzeniem (w sumie to jedyny raz kiedy ją widziałem na żywo). Trzeba po prostu przestać pier..ć jak przegryw, i trzeba się wziąć za
  • Odpowiedz
@Anihilacja_entropii: Brzmi fajnie ale do tego trzeba mieć głowę, bo z reguły takie historie to opowiada Bezos czy inny Musk. OP gdyby miał odpowiedni mental i jakieś podstawy to by nie pytał na wykopie. Inaczej mówiąc jak ktoś biega całe życie to nie zraża go kontuzja na maratonie. Ten kto nigdy nie biegał odpadnie na etapie wybierania idealnych butów na start.
  • Odpowiedz
@IncelinoValentino: Ale nie jestem Bezosem czy innym Muskiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie miałem żadnego doświadczenia, bo dałem się jak debil oszukać (przez naiwną wiarę w ludzką uczciwość), doświadczenie się właśnie nabiera z czasem a mental to nie jest rzecz na stałe, zawsze można zmienić.

Myślisz, że sobie myślałem "jesteś zwycięzca, będzie na pewno dobrze, bo takie historie zawsze się dobrze kończą(w bajkach)"?
Miałem jeszcze gorszy mental, wtedy byłem ekstremalnym introwertykiem, praktycznie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ale o co chodzi z tym dmuchaniem butelek :D A co do tematu, to ja prdle, osiagnales dopiero 1/3 zycia, mozesz zmienic jeszcze wszystko. Nie porownuj sie do nikogo, bo zawsze bedziesz nieszczesliwy. Znam grubych milionerow, co sa nieszczesliwi, bo przeciez sa ludzie co maja wieksze miliony od nich. Satysfakcji sie nie osiagnie w ten sposob.
  • Odpowiedz
Czy istnieją w ogóle ludzie, którzy się z takiego syfu, z takiego marazmu podnieśli i zmienili w tym wieku życie o 180 stopni?

@mirko_anonim: ziomek istnieją ludzie którzy przetrwali wojnę, dosłownie z okupowanych terenów uciekli i żyją xd

moim zdaniem co powinieneś robić to ... właśnie coś
  • Odpowiedz
Trzeba po prostu przestać pier..ć jak przegryw, i trzeba się wziąć za siebie.

@Anihilacja_entropii: i dosłownie się czemuś dedykować - ja podobnie miałem np. z nauką programowania

wcale mi to super łatwo nie przychodziło, ale sobie nie wyobrażałem ciężkiej pracy fizycznej czy na magazynie - tak siedziałem i nawet się nie zastanawiałem wielce że to nie dla mnie a może coś innego tylko
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odkrywczy-analityk-17: @Gieraryhir:

ale o co chodzi z tym dmuchaniem butelek :D

Przespało się newsy o kaucji? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gdy sprzedadzą zapasy starych, to nowe plastikowe będą za kaucją. Żeby ją odzyskać, muszą być z etykietą (czytelny kod) i niezduszone. Porzucone często są zgniecione, więc
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
progresywny-wizjoner-84: @Gieraryhir: to samo z nakrętkami, kazali oddzielać bo różne typy plastiku łatwiej przetworzą osobno, a teraz łącznie.

Najlepsze są butelki z etykietą i napisem by etykietę zerwać, a za razem nakrętka doczepiona. Czyli różne plastiki mają być osobno, ale w sumie to nie xD

Duże butle plastikowe pozostają bez kaucji (powyżej 3 litry) i kartoniki (dowolne). Puszki plastikowe raczej też (są takie wynalazki), bo wymienili tylko metalowe. Więc da się
  • Odpowiedz