Wpis z mikrobloga

@UczesanyPedryl: 100k to jest finansowa wolność? Ja to raczej definiuje tak: liczba osob które masz na głowie*4000*12*ilosc lat ktore chce przeżyć = dla mnie 1*4000*12*50 = 2,4mln. Czyli 2 lata pracy lekarza POZ na pipidówie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Chodzi o to, że rynek jest tak p--------y i jest tylu desperatów, że nawet ze 100k będzie cieszyło się jak wygraną w lotka gdzie takiemu lekarzowi nawet nie drgnie powieka.

@UczesanyPedryl: Rynek jest p--------y, że programista zarabia po 50-80k, a jego praca co najwyżej to polepsza humor jakiemuś CEO. Czy lekarz zarabia dużo? Tak. Czy za dużo? Pogadamy jak spędzisz tydzień w szpitalu, miesiąc na rehabilitacji to wtedy pogadamy ile twoje
  • Odpowiedz
lekarzowi nawet nie drgnie powieka.

@UczesanyPedryl: Jako lekarz chciałem zgłosić, że jakbym zarabiał 100k miesięcznie to zesrałbym się ze szczęścia. Ale najwyraźniej i ja i moi znajomi musimy być jakimiś kompletnymi imbecylami wśród lekarzy, bo nikt z nas nawet obok takich pieniędzy nie stanął, a jakby poczytać piwniczaków z wykopu, to właściwie chyba tylko wystarczy chcieć, żeby tyle zarobić.

Już pomijając o tej wolności finansowej za 100k ale to już
  • Odpowiedz
@bart40404 mając 100k nie musisz się martwić że ci np. pompa w aucie p--------e i nie będziesz mial na naprawę, utratą pracy czy jakakolwiek inna nieprzewidziana sytuacja. Taka kasa to fajna poduszka finansowa. Ale fakt na wolność finansową to trochę za słabo
  • Odpowiedz
wolność finansowa ze 100k zł? xD ktoś musiałby chyba do końca życia być na diecie czokoszokowej żeby pójść na wcześniejszą emeryturę z takim kapitałem

@bart40404: ja podziwiam ludzi którzy myślą, że im kilkaset k wystarczy na emeryturę i oni nic od nfz ani nikogo nie chcą xD
pierwsi będą oblegać darmowy szpital jak się zacznie choroba.
  • Odpowiedz
@szach-perski: Wolność finansowa to poduszka pieniężna, która z przeciętnego roi na poziomie 4-5% rocznie, pozwala ci uzyskać średnią krajową.

Czyli twoje wyliczenia są ok, nawet pod 2 miliony starczy, gdy średnio przyniosą po 5% roi. Niestety bardzo dużo z tej wolności przeżre chciwe państwo, które brało już wielokrotnie pieniądze z tych pieniędzy podatkami, akcyzami, inflacją.
  • Odpowiedz