Aktywne Wpisy
Guadalajara +110
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +136
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

1) Krzysztof Ibisz - miałem przyjemność zamienić słowo po koncercie w Radomiu, gdzie był konferansjerem. Po prostu mega gość, chyba moja ulubiona postać z kolorowych gazet
2) Kuba Wojewódzki - spotkany na stacji benzynowej. Szok, bo prywatnie on zachowuje całkowicie inaczej niż w TV, jest kompletnie inny niż można sobie wyobrażać, zero gwiazdorzenia, ignorancji. Spoko gość, czego bym nie napisał po samej obecności w mediach
3) Halina Młynkowa - spotkana na lotnisku. Dziwna kobieta xD
4) Filip Chajzer - to dokładnie taki dupek, jak to można sobie wyobrażać. Zdarzyło mi się być parę lat temu na SORze ortopedycznym w pewnej klinice w Warszawie. W którymś moment wbił FIlip Chajzer ze zwichniętą nogą i dwuosobową asystą. Po zarejestrowaniu się kiedy dowiedział się że ma usiąść i czekać z innymi pacjentami na lekarza zaczął wykrzykiwać do pielęgniarki, czy ona wie, kim on jest i że on nie może czekać. Naprawdę, tak skrajnie sterotypowo i krindżowo xD Pielęgniarka była nieugięta i kazała mu czekać. On dalej coś tam pokrzykiwał, że chce rozmawiać z jej przełożonym. W końcu usiadł w kolejce, posiedział 10 minut i oburzony wykuśtykał bez słowa. Dlatego w obliczu wszystkich innych rewelacji na jego temat nie byłem ani trochę zdziwiony.
#polska #pytanie #celebryci
źródło: FE64B69E-9077-4BD6-8308-8072DDE8BF81
PobierzByła kilka lat temu całkiem głośna afera z tym zespołem, że Enej to pseudonim któregoś ukraińskiego zbrodniarza z okresu rzezi wołyńskiej. Obstawiam, że zrozumieli że do tego pijesz.
Dlatego dam tylko kilka
Macierwicz..tak ten pyr pyr pyr już 30 lat temu był dziwny i szukający spisków.
Saleta - normalny bardzo fajny gość lubiący pierogi
Liroy - też super normalny, nie głupi ziomek z osiedla który jak trzeba to pomoże.
Barciś -
@CoYoT85: Ludzie opowiadają swoje historie jak gdzieś przelotnie kogoś znanego poznali, liczy się często pierwsze wrażenie i takie sytuacje są właśnie przedstawiane. Oczywiście mogą być mylne, bo właśnie był "zły dzień" lub nieporozumienie. W każdym razie no chodzi właśnie o to, o te
@lukaszkomosa: może jednak coś zdradzisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Paweł Wawrzecki - złapałem go na stacji jako gówniak, miły, dał autograf(poczekał aż znajdę jakiś zeszyt lub kartkę, chociaż mu się spieszyło)
Dariusz Michalczewski(a przynajmniej tak się przedstawił) - totalny patus typu "wiesz kim jestem?!", proponował mi w------l, bo z kolegą pomagaliśmy wprowadzić się do nowego mieszkania koleżankom i mu nie pasowało, że o 21 trochę pohałasowaliśmy nosząc meble i posiedzieliśmy na balkonie przy muzyce
Tomasz Lis: bufon. Też miałem z nim kontakt kilka razy i za każdym razem było to nieprzyjemne doświadczenie. Gość niesamowicie się wywyższa.
Przez kilka lat pracowałem jako doradca klienta w podwarszawskiej miejscowości, gdzie miałem okazję spotkać wiele znanych osób. Pamiętam kilka z nich.
Top:
Bartosz Walaszek (dostałem kubeczek z