Wpis z mikrobloga

Cześć mam nietypowy wydaje mi się problem, znajomy kupił komputer dla brata, komputer został złożony i poprosił mnie o zainstalowanie systemu, ale za żadne skarby instalacja nie chce przejść, najpierw sypało błędami przy starcie instalatora, głównie bodajże 0x0000021a, uznałem że może mam wadliwy pendrive, więc utworzyłem nowy nośnik instalacyjny na mniejszym pendrivie, ale dalej nic, sprawdziłem biosu wersję i porównałem z wersją zalecaną przez producenta płyty do procesora który ma trochę się różniła więc wgrałem tą zalecaną i dalej nic, w pewnym momencie przestał sypać błędy, a zaczął się po wybraniu boota z pendrive ładować przez minutę i restart i tak w pętli, uznałem że może spróbuję Windows 10, więc nagrałem nowy nośnik i tu już coś innego kreator instalacji uruchamiał się ale pod koniec przy statusie kończenie leciał reset - ale nie taki typowy bo zamiast wrócić do instalacji pojawiał się znowu ekran startowy kreatora instalacji, zacząłem więc sprawdzać części - pendrive z win11 nagrany dobrze, odpalałem na moim komputerze, ssd sprawny - podpiąłem pod mój komputer i dla testu zainstalowałem na nim windowsa przeszło bez zarzutu od strzała, ramy raczej ok - próbowałem wpinać pojedynczo w każdy port po kolei, rezultat był taki sam i próbowałem też podpinać moje prywatne ramy, nic się nie zmieniło. Może ktoś miał podobnie albo ma jakiś pomysł jak to ogarnąć? Podsylam specyfikację: płyta asrock b450m pro4 r2.0, Procek amd ryzen 5 5600, zasilacz endorfy 600 w, karta gigabyte rx 7600, dysk lexar nq790 bodajże 1tb, ramy g.skill 32 GB w dwóch kościach ddr4 cl16 aegis #komputery #windows #skladamkomputer
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kubadsk: Największa szansa na rozwiązanie jest w ustawieniach RAM (wyłączenie XMP) i BIOS (wyłączenie CSM)

Ładnie opisałeś problem, wrzuć to w jakieś AI i spróbuj rozwiązań. Powyższa podpowiedź jest z AI Aria (opera)
  • Odpowiedz
ale nie taki typowy bo zamiast wrócić do instalacji pojawiał się znowu ekran startowy kreatora instalacji,

A wyjąłeś wtedy pendrive z instalacją? bo jeśli nie to znowu ci bootował z pendriva, a instalacja już na dysku się nie dokończyła.

Wgrałeś najnowszy bios 10.20? BTW nie wiem dlaczego ktoś starą płyte główną wybrał zamiast wybrać B550 z ryzen 5 5600
  • Odpowiedz
@Kubadsk: te wersje bios co zmieniales, to z jakiej na jaką.

Co do powyższego problemu z instalacją,
Zainstaluj sobie system na tym dysku, ale innym komputerze z procesorem AMD, nastepnie wrzucić taki dysk do tego komputera o sterowniki sobie zainstaluj.
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005 BIOS był domyślnie 10.2 na płycie, przy Windows 11 i ustawieniach BIOS ustawionych przeze mnie pod Windows 11 przy próbie bootowania coś tam się działo więcej bo wywalało błąd 0x0000021a już od Windowsa - instalator jeszcze się nie odpalał w czasie ładowania wywalało, potem wrzuciłem 5.4 bo taki był w opisie na stronie producenta jako zalecany/wymagany dla 5 5600, wczoraj próbowałem jeszcze 5.7, analizując to przy 10.2 używałem jednego pendriva,
  • Odpowiedz
asrock b450m

@Kubadsk: Zobacz jeszcze, czy masz włączony moduł TPM 2.0 na płycie. Wiem, że to nie do końca ten błąd, ale jak będziesz chciał przejść na 11 to i tak się przyda.

No i daj znać, na czym stanęło.
  • Odpowiedz
@Kubadsk: włącz secure boot i tpm, bez tego bez sztuczek nie zainstalujesz systemu

jak dalej lipa będzie to ram na standardowe zegary bez profilu XMP, czyli wyłączasz i pewnie ustawi ci płyta standardowe 2133Mhz

co do płyty głównej to podstawowe modele z b550 są po 400zł (np MSI B550-A PRO), porównaj sobie obydwie
  • Odpowiedz
  • 2
@lahimel problem rozwiązany, pomogła cała sekwencja: wyjęcie bateryjki żeby zresetować bios, plus przeczyszczenie cmosa przez przyłożenie kawałka metalu do pinów na kilka sekund, potem wgranie najnowszego biosu 10.2, następnie ustawiłem odpowiedni konfigurację po w BIOS pod Windowsa 11 czyli cms off secure boot on i tmp 2.0 standard który już robiłem ale nie zaskoczyło nigdy, po tym wystartował boot z pendrive i kreator instalacji przeszedł ale po restarcie standardowym, tym przed
  • Odpowiedz
@maniek50005: Dlatego zadałem pytanie, żeby sam sprawdził, bo się wydawało to dla mnie ultra dziwne. Przez 20 lat obcowania z hardware nigdy nie spotkałem się z cofaniem biosu do starszej wersji ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zawsze nowy bios to wszystkie stare + poprawki + obsługa nowszych cpu + ram.
  • Odpowiedz