Wpis z mikrobloga

#elektronika #pytanie #zabezpieczenia #karty W miejscu pracy mam 4 plastikowe karty umożliwiające wejście w różne miejsca. Nie chce ich ze sobą wszędzie nosić- a muszę. Czy da się je jakoś skopiować do telefonu albo jakieś jednej karty/ urządzenia? Na karcie nie ma magnetycznego paska, ani żadnego widocznego chipa/ czujnika.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie są zabezpieczone i można je skopiowac

@zetisdead: skopiować można, ale chyba nie istnieje nic, co by umożliwiało przechowanie i użycie danych z kilku kart?
  • Odpowiedz
@zetisdead: dzięki fajne. Tylko ta cena, chrystusie...
Szkoda swoją drogą, że producenci smartfonów w wyścigu na dodawanie kolejnych wodotrysków nie wpadli na to, by rozszerzyć zakres działania NFC na wszelkie pasma na których działa RFiD. Byłoby hardware, to za chwilę by się pojawiły i wykorzystujące to aplikacje, a przecież aż się prosi, by zamiast pierdyliona kart mieć to wszystko w jednej apce, może nawet dedykowanej do tego oficjalnej aplikacji w
  • Odpowiedz
dzięki fajne. Tylko ta cena, chrystusie...

około 20$ na ali, więc chyba nie ma tragedii.

nie wpadli na to, by rozszerzyć zakres działania NFC na wszelkie pasma na których działa RFiD.

@Jarek_P: musisz namówić producentów odbiorników Qi, żeby dodali obsługę, bo sprzęt już w telefonach jest ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
około 20$ na ali, więc chyba nie ma tragedii.

@zetisdead: a to nie, to spoko, otworzyłem pierwszy link z brzegu z google i wyskoczyła mi cena 188$

musisz namówić producentów odbiorników Qi, żeby dodali obsługę, bo sprzęt już w telefonach jest ( ͡º ͜ʖ͡º)

@zetisdead: no ale ja w drugą stronę chcę, żeby to producenci smartfonów rozszerzyli funkcjonalnośc tak, by mogła objąć różne
  • Odpowiedz
no ale ja w drugą stronę chcę, żeby to producenci smartfonów rozszerzyli funkcjonalnośc tak, by mogła objąć różne standardy.

@Jarek_P: no Qi jest przecież w smartfonach i działa na podobnym zakresie częstotliwości co unique, też moduluje AM do komunikacji.
  • Odpowiedz
@zetisdead: no ale tych wszystkich starszych systemów bazujących na 125kHz telefon nie czyta bo nie i koniec. Podobnie "psich" chipów, a też byłoby miło je odczytywać telefonem.
  • Odpowiedz