Wpis z mikrobloga

Hej, poszukuję softu który jest wstanie dostarczyć mi informacje odnośnie drukowania z danego komputera (nie jest to wpięte w domenę więc musi być:
Soft postawiony lokalnie na jakimś serwerze + instalka (agent do niego) do każdego windowsa.

Chciałem coś ala papercut viev (bo jest darmowy dla korporacji/firm i dostarcza wszystkiego czego potrzebuję (nazwa dokumentu, z jakiej drukarki, fomaty) potem można robić raporty itp.

ALE
potrzebuje dostępu do internetu, a jednak to musi wszystko zostać lokalnie (kontaktowałem się z firmą czy jest opcja inaczej)

Ja niestety nie mam pomysłu poza po prostu włączeniem logów i stworzeniem skryptu który to będzie parsował i wysyłał gdzieś na serwer a potem już poukładanie tego (ale to ostateczność)

Ktoś coś?

#sysops #it #kiciochpyta #admin #devops(sorry za spam)
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiersiowkaPelnaZiol:
Na ile mi wiadomo to do użycia printservera nie trzeba domeny, to chodzi nawet na zwykłym 11. Postaw takowy na jednym komputerze, drukarki na hasło co by nie puszczać bezpośrednio i każdy wydruk niech idzie przez jednego spoolera.
Masz wszystkie logi od razu w jednym miejscu, możesz włączyć backup drukowanych plików, etc.

Jakbyś chciał coś bardziej zaawansowanego to niestety raczej nie uciekniesz od komercjalnego softu.
  • Odpowiedz