Wpis z mikrobloga

Darowizna pierwszej osobie, a następnie ta osoba robi kolejną darowiznę, wszystko w obrębie rodziny. Wtedy druga obdarowana osoba czeka 6 msc i można sprzedawać bez podatków.
  • Odpowiedz
  • 0
@OptiFinance dzięki. Mam leasing do lutego i nie chciałem wykupywać wcześniej aby nie zwiększać wykupu którego nie wrzucę w koszty a tak jak można zrobić 2x darowiznę to luz, dzięki Panowie!
  • Odpowiedz
@Piotropatra nie może zrobić Ci darowizny $ zwrotnej bo to jawne unikanie opodatkowania. Nawet jeśli pośrednio był Twój brat. Urząd skarbowy to od razu zakwestionuje.

Zrób aneks harmonogramu jeśli umowa trwa już 35 miesięcy. Zrób wysokie raty okresowe np. listopadowa i grudniową i wykup 1% w grudniu. Rozliczysz wtedy 99% kapitału i będziesz mieć temat zamknięty do końca roku.

Pamiętaj też o zmianie proporcji od 1 stycznia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ro_bercik masz jakieś doświadczenie ile warto odczekać w kontekście skarbówki?
myślę aby ojciec od razu dał mi np 100k darowizny zgłoszonej potem ja auto bratu, on ojcu i po pół roku ojciec sprzedaje i przelewa np resztę z 50k.
  • Odpowiedz
@Senuyo dlatego podkreślam że nie może być darowizn zwrotnych. Ani nagłych wpłat na konto gotówkowych. Ani braku wydatków na życie. Generalnie to śliskie obejście, ale powszechnie stosowane.
  • Odpowiedz