Uwaga, dowód anegdotyczny, ale demografia w Polsce naprawdę zaczyna mnie przerażać.
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze, a ryzyko chorób - najmniejsze.
To jest absolutna katastrofa. Za kilkadziesiąt lat będziemy wyludnioną pustynią pełną niezamieszkałych wsi i miasteczek z nielicznymi kępkami dużych miast, gdzie większość populacji będą stanowić starcy.
awsze zapraszam takich tłumoków do DPSu, niech posiedzą z miesiąc, popatrzą sobie jak fajnie jest czekać na śmierć kiedy wszyscy mają Cię w dupie a ty jesteś bezbronny, samotny i schorowany.
@Kraciach: To chodźmy i zapytamy, czy ci ludzie znajdujący się w tej szanownej placówce mają dzieci, czy są bezdzietni i zobaczymy, których jest więcej. Potrzymam cię za rękę jak będziemy wychodzić.
@mandanda mają dzieci, co to ma za znaczenie? Nie skumałeś zupełnie. Dzieci nie gwarantują Ci godnej starości, ale brak dzieci gwarantuje Ci poniewierkę.
@czerwonykomuch: Mamy ten plus ze w skali globalnej jestesmy zamoznym krajem i jest wielu hindusow, pakistanczykow czy ludzi z afryki ktorzy chetnie by do nas wyemigrowali. Kierunek jest juz jasny, polakow jako takich juz nie bedzie i bedziemy bazowac na migrantach. Where minusy w sumie?
@irenicus30: i co poradzisz? trzeba sie dostosowac do nowej rzeczywistosci i tyle, nie ma na to aktualnie rozwiązania, zobacz kraje bardziej rozwinięte od nas: korea, japonia, też baardzo niska dzietność mimo, że państwo wydaje ogromne ilosci pieniedzy zeby to poprawic ale nic sie nie zmienia, nie ma leku
@czerwonykomuch akurat ten pogląd że TRZEBA rodzić ok 20 a 30+ jest już za późno to utarty i błędny stereotyp. Optymalnie jest rzecz jasna po 20-tym jakoś zara ale bezpośrednio po 30-stce (czyli do 35,36) wcale nie ma powodów żeby się obawiać zostania rodzicami. Bliżej 40 roku życia jest zwiększone komplikacji ryzyko u kobiet. Poza tym to Twoja bańka. W mojej w tym roku wysyp dzieciaków. Chociaż wiadomo że ogólna tendencja
Zawsze zapraszam takich tłumoków do DPSu, niech posiedzą z miesiąc, popatrzą sobie jak fajnie jest czekać na śmierć kiedy wszyscy mają Cię w dupie a ty jesteś bezbronny, samotny i schorowany.
@Kraciach: do tego czasu pewnie już zalegalizują eutanazję i będzie można się wylogować w spokoju
@czerwonykomuch w wieku 27 lat to może 2 moich znajomych miala dzieci. Wysyp był właśnie po 30 kiedy ludzie śluby pobrali i z tych w stabilnych związkach odwrotnie znam 1 bez dziecka. 27 lat to jest obecnie mlody wiek na dziecko i biologia tu nie ma znaczenia.
@Szczuroskoczek_ możesz sobie wyobrażać co tylko chcesz, ale los osób nie posiadających dzieci jest i będzie paskudny, a starość potrafi trwać bardzo długo. Wyobraź sobie podejście do ludzi starych takiego słabo opłacanego opiekuna z wielodzietnej rodziny z Erytrei, który będzie tutaj wycierał dupę samotnikom, albo podejście ludzi młodych do konieczności utrzymywania tych egoistów.
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze, a ryzyko chorób - najmniejsze.
To jest absolutna katastrofa. Za kilkadziesiąt lat będziemy wyludnioną pustynią pełną niezamieszkałych wsi i miasteczek z nielicznymi kępkami dużych miast, gdzie większość populacji będą stanowić starcy.
#demografia #dzieci #polska
Spać przez to nie możesz czy co?
@czerwonykomuch: To jak u mnie, tylko my mamy 35 xd
@Kraciach: To chodźmy i zapytamy, czy ci ludzie znajdujący się w tej szanownej placówce mają dzieci, czy są bezdzietni i zobaczymy, których jest więcej. Potrzymam cię za rękę jak będziemy wychodzić.
@czerwonykomuch: Ciekawe. Mam 38 lat, moi rówieśnicy wszyscy mają dzieci praktycznie - jestem jedynym, który się wyłamał.
@Prettyinpunk: U mnie identyko.
@Kraciach: do tego czasu pewnie już zalegalizują eutanazję i będzie można się wylogować w spokoju