Wpis z mikrobloga

Uwaga, dowód anegdotyczny, ale demografia w Polsce naprawdę zaczyna mnie przerażać.

Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI. Albo mówią kategorycznie nie i nigdy, albo ewentualnie „no za parę lat pomyślimy”. Ta, za parę lat to będziemy 30+, czyli w wieku już bardzo późnym na rodzenie. Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki, wtedy poród i połóg dla kobiety są najprostsze, a ryzyko chorób - najmniejsze.

To jest absolutna katastrofa. Za kilkadziesiąt lat będziemy wyludnioną pustynią pełną niezamieszkałych wsi i miasteczek z nielicznymi kępkami dużych miast, gdzie większość populacji będą stanowić starcy.

#demografia #dzieci #polska
  • 183
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dobra a wyliczysz mi których zawodów zabraknie i w którym roku? Albo kiedy sie skończy kasa na emerytury?

@thorgoth: o czym tu mówić jak ty nie masz bladego pojęcia nt., który dyskutujesz, kasy na emerytury nigdy nie zabraknie po prostu tzw. stopa zastąpienia będzie na poziomie około 20%. wszystko jest policzone przez ZUS.
  • Odpowiedz
@HaPe: ja nie mam pojęcia ale to ty pierdzielisz "łolaboga, swiat sie za chwilę skonczy" bez cienia uzasadnienia.

Udowodnij mi ze mam co do ciebie racje i napisz mi w kolejnym wpisie cos ad personam, ja cie dodam na czarno i zakończmy te konwersacje.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: no bywa, trzeba dać więcej zapomóg biedocie i kłaść lachę na każdego kto chce się choć trochę rozwijać by więcej zarabiać, efektywnie waląc go w dupę drugim progiem "DLA BOGOLI KUURŁA"
  • Odpowiedz
Mam 27 lat, większość znajomych w podobnym wieku i - poza jedną parą - NIKT NIE MA DZIECI

@czerwonykomuch: no ja mam 10 lat więcej i jak się zastanowić to nawet połowa znajomych dzieci nie ma (i z racji na wiek już mieć nie będzie) a nawet jeśli ktoś ma to przeważnie jedno.
  • Odpowiedz
Biologicznie dzieci powinno się rodzić około dwudziestki,

@czerwonykomuch: taa, tylko rób dzieci mieszkając w akademiku, wynajmowanym pokoju lub ze starymi. Ty jesteś normalny? To już nie są lata 70. Poza tym większość 20latków ma w głowie granie w lola i walenie konia a nie troskę o zastępowalność pokoleń.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: Największy debilizm stulecia? Wpłacać na ZUS kupę kasy, i jednocześnie nie robić dzieci.
Niestety narobiło się nam kretynów którzy nie umieją połączyć tych dwóch kropek :D
  • Odpowiedz
ja, yhym, spoko, ale czy okolice dwudziestki to najbezpieczniejszy wiek dla kobiety by zachodzic w ciąże i rodzic w porownbaniu do kobiety po trzydziestce?

@romanbluszcz: Tak.
  • Odpowiedz