Aktywne Wpisy

Bolns_Sesz +87
#samochody #pokazauto #motoryzacja
Kuurła, kilka lat temu zastanawiałem się skąd ludzie mają kasę na nowe samochody premium. A kilka dni temu sam sobie takiego kupiłem
(。◕‿‿◕。)
Oby tylko się nie psuła, bo różne są sytuację z nowymi audi. Niektóre odpalają już choinki na desce, mimo że do świąt jeszcze trochę :D
Kuurła, kilka lat temu zastanawiałem się skąd ludzie mają kasę na nowe samochody premium. A kilka dni temu sam sobie takiego kupiłem
(。◕‿‿◕。)
Oby tylko się nie psuła, bo różne są sytuację z nowymi audi. Niektóre odpalają już choinki na desce, mimo że do świąt jeszcze trochę :D
źródło: IMG_4941 kopia
Pobierz
perfumowyswir +27
#gielda #kryptowaluty #bitcoin #inwestycje
Za ile byście kupili bitcoina? Ja — za nic. BTC nie ma żadnej wewnętrznej wartości. Za tradycyjnym pieniądzem (fiat) stoją przynajmniej całe gospodarki państw, ich banki centralne i siła militarna. To konkretny, namacalny syste. — za bitcoinem stoją głównie przegrywy z ostatnimi zaskórniakami, które liczą na cudowną zmianę losu, i kryminaliści, którym bitcoin pasuje do prania kasy.
Za ile byście kupili bitcoina? Ja — za nic. BTC nie ma żadnej wewnętrznej wartości. Za tradycyjnym pieniądzem (fiat) stoją przynajmniej całe gospodarki państw, ich banki centralne i siła militarna. To konkretny, namacalny syste. — za bitcoinem stoją głównie przegrywy z ostatnimi zaskórniakami, które liczą na cudowną zmianę losu, i kryminaliści, którym bitcoin pasuje do prania kasy.

Realia: 70% sprzedaży nowych samochodów to małe JDG i spółki, których jest ok. 1 mln. Za to 14 mln etaciarzy odpowiada za 10% zakupów. Takie są skutki skrajnie nieuczciwego, degresywnego systemu podatkowego, który te same kwoty opodatkowuje i oskładkowuje na zupełnie różny sposób w zależności od źródła ich pochodzenia.
Cieciembiordza płaci ZUS naliczany od 60% średniego wynagrodzenia nawet jak zarabia milion miesięcznie, ma łącznie 2,5 roku ulgowych składek oraz wakacje składkowe, może dogodnie wybierać między trzema różnymi formami opodatkowania, a także generować koszty zmniejszając w ten sposób podstawę opodatkowania i odliczać VAT od zakupów, jeśli tylko potrafi jakkolwiek wytłumaczyć ich związek z prowadzoną działalnością - wszystko przy milczącym zezwoleniu US.
A etaciarz? Etaciarz dostaje na start ponad 40% podatków i składek w I progu podatkowym i odliczyć może aż nic, w tym chociażby realnych kosztów dojazdów do pracy lub wydatków na edukację konieczną do uzyskania i świadczenia pracy.
Kompletna, systemowa patologia.
#antykapitalizm #praca #biznes #gospodarka #ekonomia #januszex #pracbaza #podatki #zus
źródło: IMG_1271
PobierzCoś Ci się pomyliło, bo aktualnie to cieciembiordzy są tymi ruchającymi. Niskie podatki i składki z ogromem możliwości ich dalszej redukcji, ale za to żerowanie na dotacjach z państwowych pieniędzy.
I w gruncie
Land Rowery i Lexusy mają sobie kupować areczki z magazynu? Oczywiste że w tym segmencie będą to głównie ludzie dobrze zarabiający, a ludzie dobrze zarabiający przeważnie nie są etatowcami (właściwie nigdy)
Poza tym to, że niektórzy prywciarze dobrze się mają, nie neguje tego, że inni ledwo przędą i zusy czy inne koszty ich dociskają. Na tej zasadzie to
@czerwonykomuch: i jak niby działa ruchanie twojej d--y tym, że on sobie kupi taki samochód, a nie inny?
Że nie zapłaci ubezpieczenia społecznego - z które sam nie skorzysta?
Uważasz, że to jest normalne?
W taki, że etaciarz utrzymuje państwo, a cieciembiordza żre socjal. A w tym konkretnym przypadku kasa zamiast płynąć do pracowników i państwa, by być następnie wydawana w kraju, to płynie do zagranicznych
@czerwonykomuch: ta, leasingiem samochodow premium. Moglbys sie znac na podatkach, ale jestes komuchem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jaki niby socjal żre? Dostanie dofinansowanie jakieś, to przecież nie na wódkę. Zresztą połowę odda w podatkach.
A i tak kontrolą mu przywalą, więc jaki z tego zysk?
Żadne korpo nie istnieje w Polsce żeby uchylać nieba „etaciarzom”, tylko dla zysku.
@czerwonykomuch: To z niej skorzystaj skoro to taka łatwa patologia.
źródło: 1022
PobierzKorzystam, dzięki czemu wiem jaka to jest
Dotacje. To taka ładna nazwa na socjal dla
Wymyśliłeś chochoła i dzielnie z nim walczysz, bohaterze.
„Socjal” od „socjalny” to jakby z definicji coś innego.
Słownik języka polskiego jest zbyt „prawacki”?
Dobra nawiedzony grubo jesteś jednak.
To po co siedzisz jako przedsiębiorca? No plac podatki w takim razie jak tak to powinno wyglądać