Wpis z mikrobloga

@kamil-tumuletz: oczywiście, że tak. Tylko IMHO artykuł jest przeinaczony.
Wiesz, kto głównie pracuje na czarno? Pomijając drobnych "przedsiębiorców", to są to ludzie, którzy wymuszają na pracodawcy brak umowy. Bo a to komornik, a to alimenty... Takie są realia.
Kiedyś szukałem pracowników fizycznych, to żaden nie chciał umowy, tylko domagał się wypłaty do łapy.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: @goferek @totem_lesnych_ludzi @matowy

Dla mnie trochę absurdem jest to że na B2B możesz zacząć robotę z dnia na dzień i zero papierologii, podobnie do pracy na czarno tyle że płacisz podatek.

Natomiast zacząć pracę na UoP to najpierw badania medycyny pracy, przygotowanie kwitów i z reguły do krótkoterminowych angaży nie ma to w ogóle sensu.

Trzeba uprościć współpracę na UoP żeby można ją było podejmować tak
  • Odpowiedz
a księgowanie faktur na działalności to nie jest papierologia?

Dla mnie to jest jedno kliknięcie w wfirma.pl i odfajkowany miesiąc. Na ryczałcie liczy się samo.

Podpisywanie kontraktu i NDA też nie? xD

W
  • Odpowiedz
UOP cie chroni a pozostałe nie.

Fajnie, ale jak to się ma do tego o czym rozmawiamy? Nikt tu nie udowadnia lepszości jednej formy nad drugą tylko spieramy się o to że jedną łatwiej podjąć niż drugą.

Prosto wyjaśniłem po co jest papierologia?

Nie,
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: i w jednym wypadku spory w sądzie podlegają zasadom współżycia społecznego więc jakiej bym kary umownej nie podpisał to zawsze będzie zredukowana do max 3-krotności wynagrodzenia, z tej racji, że jest różnica w majątkach moim albo innego pracownika, który podlega tym samym prawom i majątku pracodawcy, który sobie wymyśla c--j wie jaką karę umowną. Nie ma takich sytuacji, że mam blokowany dostęp go Gita żeby odebrać mi prawo do
  • Odpowiedz
@goferek: Dokładnie tak. Ewentualnie chcą minimalną na umowie, a resztę pod stołem. Potem pracodawca ma problem, bo jakoś z zarobków trzeba się rozliczyć... a przecież TYYYYYYYLE zarobił (tylko nikt nie wie, że pod stołem oddaje).
  • Odpowiedz
Pójście do przychodni z pojemnikiem na siki to bardzo niska cena w zamian za zmuszenie pracodawcy do traktowania pracownika lepiej niż zwykłego niewolnika.

@totem_lesnych_ludzi: A w praktyce nie masz nawet takiej możliwości, bo czub z zapędami mobbingowymi po prostu zatrudni wyłącznie na śmieciówkach i B2B, a tam gdzie i tak byłbyś bezpieczny zaoferują ci UoP.

Wybór jest pozorny, bo to pracodawca decyduje jaką umowę ci zaproponuje, ty możesz jedynie ją
  • Odpowiedz
Trzeba uprościć współpracę na UoP żeby można ją było podejmować tak łatwo jak inne formy zatrudnienia bez zbędnej papierologii.

@PfefferWerfer: Nie trzeba uproszczać UoP tylko zwyczajnie by trzeba używać umowy o dzieło czy umowy zlecenie zgodnie z jej przeznaczeniem.

Do roboty tymczasowej te rzeczy się
  • Odpowiedz
Dla mnie to jest jedno kliknięcie w wfirma.pl i odfajkowany miesiąc.

@PfefferWerfer: Tylko xd Jeszcze opłać księgową, przesyłaj jej faktury itp. Tak bardzo się cieszę że już nie muszę tego robić. Z perspektywy pracownika papierkologia jest na b2b, na UoP ma to wszystko gdzieś.
  • Odpowiedz
@goferek: a z mojej obserwacji, to bardzo często na czarno pracują osoby pracujące fizycznie. W mniejszych miejscowościach wszystkie usługi remontowe, budowlane, hydrauliczne, elektryczne, domofony, jakieś stawianie płotów, kostka brukowa, mycie elewacji- wszystko jest na czarno, albo całe zlecenie albo faktycznie umowa jest na 1 osobę ale ta na czarno zatrudnia kilka osób które to faktycznie robią.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

Dla mnie trochę absurdem jest to że na B2B możesz zacząć robotę z dnia na dzień i zero papierologii, podobnie do pracy na czarno tyle że płacisz podatek.

Natomiast zacząć pracę na UoP to najpierw badania medycyny pracy, przygotowanie kwitów i z reguły do krótkoterminowych angaży nie ma to w ogóle sensu.

Trzeba uprościć współpracę na UoP żeby można ją było podejmować tak łatwo jak inne formy zatrudnienia bez zbędnej
  • Odpowiedz