Wpis z mikrobloga

#otomoto #samochody #samochodyuzywane #motoryzacja
Siemka. Mój ojciec chce sprzedać Fiata 500, elektryka. Wystawił ofertę na otomoto. Niedawno zgłosił się klient z Niemiec z informacją że jest zainteresowany. Napisał maila do mojego ojca, żeby mu podesłał zdjęcia itp. i tak też mój tata zrobił. W odpowiedzi typ napisał, że chce kupić to auto (dla swojej córki która mieszka w Szwecji), i żeby mój tata podesłał mu Nazwe konta, IBAN, Adres odbioru. On prześle mu kasę, a firma o nazwie MAERSK przyjedzie i odbierze auto. Ogólnie mi to śmierdzi jakimś scamem, ale się nie znam xD
A co z jakąś umową kupna? Chłop też żadnych swoich danych nie podał (mam tylko maila), a i prosił żeby zdjąć ogłoszenie tam gdzie auto jest wystawione na sprzedaż...
Jest jakaś opcja weryfikacji takiej osoby? Prosić go o jego dane osobowe, czy co xD Najlepiej jakby sam przyjechał, podpisał umowę, zapłacił i zabrał auto...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LifesGood: jedną z wersji tego scamu jest to, że oszukają XX ludzi na dane twojego ojca oraz zdjęcia jego auta, a potem trzeba będzie się jeszcze tłumaczyć :P
  • Odpowiedz