Aktywne Wpisy

Kroledyp +17
źródło: temp_file544957553751334435
Pobierz
Vigonath +518
Siadaj byku, opowiem ci jak zajebiście być Polakiem.
O k---a, wspaniała rzecz, mówię ci.
Nie jesteś ani z Zachodu, ani ze Wschodu. Siedzisz po środku i wybierasz sobie najlepsze cechy obu cywilizacji, jednocześnie gardząc nimi dogłębnie. Jesteś witalnym, potężnym Słowianinem, ale katolikiem (nawet jeżeli nie wierzysz, to kulturowym), dziedzicem Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego, po tym jak germańskie małpy postanowiły je zniszczyć.
Język? Jeden z najtrudniejszych na świecie, a co? Nie tak łatwo zostać Polakiem, o nie.
O k---a, wspaniała rzecz, mówię ci.
Nie jesteś ani z Zachodu, ani ze Wschodu. Siedzisz po środku i wybierasz sobie najlepsze cechy obu cywilizacji, jednocześnie gardząc nimi dogłębnie. Jesteś witalnym, potężnym Słowianinem, ale katolikiem (nawet jeżeli nie wierzysz, to kulturowym), dziedzicem Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego, po tym jak germańskie małpy postanowiły je zniszczyć.
Język? Jeden z najtrudniejszych na świecie, a co? Nie tak łatwo zostać Polakiem, o nie.
źródło: 1000005557
Pobierz

#slask #katowice #sztuka
źródło: temp_file9123346036690989927
Pobierz@The_Czop_Show: Nawet ciekawiej.
Ten byk już powstał w 2004 roku i gościł na okładce Der Spiegla. Autor po prostu bajeczkę sobie wymyślił dobrą by go miastu
@sylwke3100: Byk został ufundowany przez fundację prowadzoną przez małżeństwo lekarzy z okazji rocznicy nadania praw miejskich dla Katowic. Dr Wieczorek, ginekolog i położnik, który zmarł w tym roku, postanowił pozostawić po sobie coś dla miasta, z którym związał całe swoje życie. Był to lekarz który pomógł urodzić dwójkę moich dzieci i wobec którego miałem wielki dług wdzięczności,
@zolgar: A dla mnie nie ma to znaczenia. Po prostu absurdem jest wciskanie rzeźby która nijak się ma do miasta.
Komentarz usunięty przez moderatora
@zolgar: Ale byk nie jest z NIM związany. Według samego autora ma zupełnie inne przesłanie.
@zolgar: Autyzmu? Raczej ty głupoty. Tym bardziej że nawet sama fundacja pierwotnie NIE miała kupować tego byka. Dopiero jak miasto powiedziało że nie wyda tyle
Widzę, że psychiatryk nie tylko na głównej xd Typ ubliża obcemu człowiekowi bo..... nie podoba my się rzeźba stojąca pod dworcem. Zawsze się tak gotujesz jak ktoś ma inne zdanie czy tylko architektura miejska tak Cię porusza? Jeszcze się spłacz w innym wątku, że biedna ta Polska bo jest taka podzielona i będzie komplet :)
@kosodrzewina2: nie muszę mówić, kto zesrał się pierwszy.
@The_Czop_Show: nie z powodu gustu ale dlatego, że nie ma pojęcia CO stoi za tą rzeźbą, Co ona ze sobą niesie i jaką historię pokazuje. Komentarze równie powierzchowne i płytkie jak dzisiejszy świat. Człowiek coś zobaczy i z miejsca, baz cienia jakiejkolwiek refleksji, wypala kategoryczną recenzję.
Może za 50 lat to ten byk będzie symbolem Katowic, lepsze to niż kopalnie i skojarzenie z syfem
Skąd wiesz? Przecież wspominał o bajeczce o przesłaniu więc coś wie.
Mocne słowa jak na kogoś, kto określą innego człowieka "zjebem" tylko dlatego, że
Skąd masz takie dane? Na przestrzeni lat mieszkańcy w różnych formach wielokrotnie protestiwali przeciwko reklamom w centrum. Mnie na ten przykład przeszkadza i to i to. Bo ja jestem prawdziwym Polakiem i mi w ogóle wszystko kurła przeszkadza ;)