Wpis z mikrobloga

Jakie czynniki stosuje się w Europie - w #klimatyzacja (split)? Są jakieś obostrzenia/ograniczenia użycia? Gdzie poczytać o tym? Chcę coś zainstalować do grzania w okresie przejściowym kiedy PV jeszcze produkuje i mam nadmiar energii z off-grid'a.

Niestety lokalnie nie istnieją "mali instalatorzy", a firmy od klimatyzacji wielkich hal przemysłowych wołają ceny z kosmosu.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bialy100k: teraz większość działa:
- r32 (klimatyzacja)
- r32 lub r290 czyli propan (pompy ciepła). Uprawnienia potrzebne do obrotu substancjami kontrolowanymi czyli montażu i serwisowania takich urządzeń to tzw f-gazy.
Jeśli masz instalatora z PL z nadanym numerem uprawnień fgaz to teoretycznie w całej UE są respektowane. Jeśli potrzebujesz coś zamontować za granicami kraju to jest możliwość ściągnięcia takiej osoby z PL
  • Odpowiedz
  • 0
@Napleton:
Dzięki.
A czynnik R410A oraz CO2 (zdziwiło mnie gdy wspomniał o nim G06DbT) - gdzie są (lub były) stosowane w praktyce?
Czy R410A też jest wybuchowy jak wspomniane przez ciebie R32 i R290? Bo CO2 to chyba raczej nie jest wybuchowy.

Ogólnie całkiem ciekawy i rozległy temat :)
  • Odpowiedz
@bialy100k: 410a stosowano przed. 32, teraz systematycznie wycofywany z rynku.
Instalacje na CO2 są stosowane w większych układach np w chlodniach supermarketów i jest to przyszłość chlodnictwa przez to że jest to naturalny czynnik chłodniczy. Minusy ma takie że działa na bardzo wysokich ciśnieniach pracy i wymaga dodatkowego zabezpieczenia pomieszczeń za pomocą systemów detekcji w przypadku nieszczelności.
  • Odpowiedz