Wpis z mikrobloga

#steamdeck #gry #pytanie
Urodziło mi się dziecko, przez co nie mam czasu, a jak już mam czas, to jest mało chęci na siadanie przed PC i granie w gry.
W związku z tym pomyślałem o zakupie Steam Decka, gdzie, według mojego założenia, dużo łatwiej i wygodniej będzie mi się położyć na kanapie, wziąć do ręki konsolę, uruchomić (być może) już wcześniej odpaloną grę i grać, a cały proces będzie dużo szybszy.
1. Jak działa oprogramowanie? Czy chodzi to w miarę płynnie, czy w oczekiwaniu na włączenie się konsoli szybciej będzie zrobić sobie herbatę, kolację i odpalić PC?
Całe życie grałem klawiatura+mysz (nie licząc gier pisanych pod pada jak Fifa czy Jedi: survivor), więc obawiam się, że granie w gry na steam decku może być dla mnie uciążliwe
2. Czy da się przyzwyczaić i być może nawet czerpać przyjemność z gry na Steam Decku nawet przy tytułach napisanych typowo pod klawiaturę i mysz?
Na samym Steamie nie mam za wiele gier - dużą część ogrywam za pomocą Game Passa, czy na innych platformach.
3. Czy jest możliwość uruchamiania tytułów spoza Steam bez spędzenia wielu godzin na konfiguracji?
4. Czy ktoś miał podobną sytuację jak moja, kupił SD i ten zakup zmienił jego życie, czy raczej po zakupie konsola leżała sobie w kącie?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krystekw2: 1 działa okej, lepiej niż widnows na 100 procent, jak chcesz grac w gry spoza steam to wymaga poświecenia pół godzinki na jakieś tutoriale
2. srednio, raczej bym kierował się w strone gier projektowanych pod pady
3 jest możliwosc, musisz troche czasu na to przeznaczyć zanim to ogarniesz ale nic trudnego, gej passa niestety nie da się w żaden sposób uruchomich
4 nie mam steamdecka ale innego handhelda pc
  • Odpowiedz
@krystekw2: lenovo legion go z zainstalowanym steam os, ale nie polecam, duży, ciężki, tragiczna bateria, spoko do grania w jakieś cRPGi bo duży ekran ale do takich krótkich sesji grania w mniejsze gry to bym wybrał coś mniejszego
  • Odpowiedz
@krystekw2: jak mi się urodziło dziecko to tak przez 3 miesiące jeszcze grałem na switchu. Potem już nie ma czasu/siły/energii/chęci bo człowiek zmeczony/nie chcesz pokazywać dziecku że jesteś czymś zajęty
Powodzonka
  • Odpowiedz
@krystekw2: 1. oprogramowanie działa przyzwoicie. Zarówno tryb gamingowy (ten który włącza się domyślnie) jak i desktop. Tutaj musiałbyś się nastawić pod granie padem, można podpiąć mysz i klawiaturę, ale to i można kompa włączyć.
2. Z takich gier typowo PCtowych to grałem tylko w CIV 5, które nie wyszło poza PC. Grało się przyzwoicie, ale wątpię by w total wara albo coś innego pod tylko PC grało się równie dobrze.
  • Odpowiedz
Potem już nie ma czasu/siły/energii/chęci bo człowiek zmeczony/nie chcesz pokazywać dziecku że jesteś czymś zajęty

@haabero: bzdura ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@krystekw2: Ad 4. Na początku steam deck czy ogólnie handheld mi nie podszedł ze względu na to, że grało mi się na nim bardzo niewygodnie. Dopiero z czasem znalazłem pozycję dla siebie i teraz gra mi się wręcz rewelacyjnie (ostatnio ogrywam stare tytuły takie jak skyrim). U mnie był ten sam przypadek, gdzie narodziny dziecka pochłonęły większość mojego czasu. W moim przypadku SD sprawdza się rewelacyjnie bo można w każdym
  • Odpowiedz
@krystekw2: ja mialem steam decka ale zwrocilem, nie chcialo mi sie na tym grac tak samo jak na pc, gry typu AAA cyberpunk i inne bardziej wymagajace chodza dosyc slabo 20-30 fps, ogolnie konsola chodzi super, jest szybka, dziala internet youtube, wiec jezeli lubisz grac w gry, głównie singleplayer, fabularne lub gry indie to ta konsola bedzie super
  • Odpowiedz
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: to już chyba lepiej kupić po prostu handhelda z windowsem. Dużo ludzi też robi tak że odpala pc i streamują gry albo ze steama albo jakoś inaczej na te konsolki. Ale tak jak op będzie grał po 20-30min to i tak grałbym w jakieś mniejsze gry indie, wielkie gry są zwykle projektowane z myslą o dłuższym graniu
  • Odpowiedz
@krystekw2:

1. Jak działa oprogramowanie? Czy chodzi to w miarę płynnie, czy w oczekiwaniu na włączenie się konsoli szybciej będzie zrobić sobie herbatę, kolację i odpalić PC?

Chodzi spoko, szybko się włącza i wyłącza. To nie czasy PS4 z dyskiem HDD. Pamięć jest na
  • Odpowiedz
  • 1
@lahimel: dzięki wielkie za rozwiniętą odpowiedź i za gratulacje :)
Właśnie z tego co czytam, to od steam decka bardziej pasuje do moich potrzeb handheld z windowsem - muszę poczytać który najsensowniejszy
  • Odpowiedz
@krystekw2: W razie czego pisz śmiało! Tak, wydaje mi się, że taki handheld z Win11 będzie najlepszy. Wszystko zależy od budżetu, ale na pewno znajdziesz coś pasującego na rynku. Od cholery teraz tego jest.
  • Odpowiedz