Aktywne Wpisy

wezsepigulke +252
Podał się do ojca
źródło: temp_file593738859201754426
Pobierz
mandamin +200
Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z ostatnich 30 dni przed obniżką - kłamią pokazując zawyżoną cenę.
2 dni temu (24 listopada 2025) kupiłem w ich sklepie internetowym buty Nike Air Max 1 przecenione z 649,99 na 389,99 zł.
Dziś (26.11.2025) te same buty przecenili jeszcze bardziej, na 324,99 zł i co wyświetla się przy produkcie?
649,99
2 dni temu (24 listopada 2025) kupiłem w ich sklepie internetowym buty Nike Air Max 1 przecenione z 649,99 na 389,99 zł.
Dziś (26.11.2025) te same buty przecenili jeszcze bardziej, na 324,99 zł i co wyświetla się przy produkcie?
649,99
źródło: temp_file1342395854799786988
Pobierz

tl;dr: czy maszyny półwolne wykorzystują też ciężar własnego ciała? W jakim stopniu?
Chodzę na siłkę od paru (dosłownie paru) miesięcy, jako że jestem lebioda to korzystałam z maszyn izotonicznych. No fajne, nie obciąża innych części ciała, coś tam poćwiczyć można, a że mam problem z plecami, to skupiałam się głównie na nich, resztę dorzucając trochę przy okazji i mniej regularnie. I rzeczywiście, pomogły zredukować ból pleców od pracy przy kompie.
Natomiast trafiłam ostatnio w inne miejsce, gdzie poza nimi, były jeszcze maszyny półwolne. Uprzedzając pytania: stricte wolne ciężary mnie nie interesują - jestem ofiara losu i prędzej czy później zrobię coś nie tak i się uszkodzę. W dodatku mam problemy z kolanami.
Zmierzając do meritum: te maszyny półwolne mają pierdyliard bloczków i linek, które przenoszą siły od obciążeń. I wszystko fajne, ale przecież im więcej bloczków, tym mniejsza siła potrzebna do podniesienia. A podnieść cokolwiek było nieporównywalnie trudniej niż trzymając te ciężarki w ręce, tak jakby one korzystały jeszcze w jakimś stopniu z ciężaru ciała. Rzeczywiście, do siedzenia szły jakieś bloczki i linki, jednak myślałam, że to raczej w celu odciążenia niż dociążenia.
Przechodzimy więc do pytania: maszyny półwolne wykorzystują też ciężar własnego ciała? W jakim stopniu? Jak się rozkładają te siły? Jak to angażuje pozostałe mięśnie?
#silownia #mechanika #cwiczenia #maszyny #kiciochpyta
Jakby mi google podpowiedziało w kwestii tego pytania, to bym nie pytała tutaj :P Wiem co tam pracuje, jedynie nie wiem dlaczego jest odczuwalnie cięższe niż jest realnie.
Może ktoś tu będzie ogarniał i się wypowie, bo to ciekawe.
Ps. Te problemy z kolanami to takie zdiagnozowane i z banem na ćwiczenia od fizjo, czy tylko Twoja diagnoza?
Btw: gdyby to była normalna maszyna to raczej w trakcie nie odczuwałabym 2,5 kg, które normalnie przecież podnoszę jedną ręką niezależnie od ułożenia jako trudne do podniesienia dwoma 🤷🏻♀️
Jak nie zapomnę to zrobię.
Ogólnie maszyny mogą być problematyczne, bo wymuszają konkretny tor ruchu, który może nie być zgodny z Twoją budową anatomiczną. Zależy to od maszyny ofc. Nie chcę ich demonizować, bo mają zastosowanie, ale zależy to od kontekstu.
Względem problemów z kolanami zainteresuj się ćwiczeniami z gumami oporowymi, na start to może być dobra