Wpis z mikrobloga

Wydrukowałem sobie szpachelkę na drukarce i teraz nie umiem jej ściągnąć xD 3 razy grzałem i chłodzilem stół. Mój pierwszy wydruk w #druk3d w #petg ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wydrukowałem sobie szpachelkę na drukarce i teraz nie umiem jej ściągnąć xD 3 razy grzałem i chłodzilem stół. Mój pierwszy wydruk w #druk3d w #petg ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@a7c8: jak drukujesz w PETG to musisz użyć kleju na stole, użyłeś? W przeciwnym wypadku uszkodzisz sobie stół bo PETG się bardzo mocno przyczepia do PEI (polimer którym pokrywana jest większość stołów).
  • Odpowiedz
@a7c8: kiedyś jeszcze w czasach endera gdy stół był z szkła hartowanego to nagrzane szkło polecałem od drugiej strony wodą i zmniejszałem jej temperaturę do całkiem zimnej. Wtedy wydruk ładnie odskakiwał. Jeśli masz płytę pei to po prostu ją wygnij w multum stron.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: bez kitu, drukuje petg na pei i w sumie łatwo się odlepia, ale ja to zwykle stosuje taki trik że po wydruku jak stół jeszcze gorący to sciągam całosc i kłade na zimnych płytkach, kilka razy zmieniam miejsce i szybkie chłodzenie pei odkleja wydruk PETG, potem ewentualnie troche wygiąć i odchodzi niewiele gorzej niż PLA, nie zostawia śladów
  • Odpowiedz