Wpis z mikrobloga

Pytałem AI ale różne AI podają przeciwne odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Lecę w podróż służbową. Hotel i bilety na samolot kupiłem we wrześniu ale podróż odbywa się w październiku. Faktury za bilety lotnicze otrzymałem od razu po kupnie czyli jeszcze z datą wrześniową. FV za nocleg ogarniany przez Booking otrzymam dopiero na miejscu czyli pewnie będzie miała datę październikową?
I teraz pytanie jak w mojej JDG mam to rozliczyć. W miesiącu dla którego jest data wystawienia FV czyli za loty we wrześniu? Czy w miesiącu w którym faktycznie odbywam podróż służbową czyli w październiku?
Jeszcze będę to też refakturował na pracodawcę yyy wróć usługobiorcę ( ͡° ͜ʖ ͡°) czy mogę im wystawić refakturę już teraz czyli przed faktycznym odbiciem podróży?

#infakt #ksiegowosc #biurorachunkowe #dzialalnoscgospodarcza #jdg
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@criginold: nie jestem księgowym, ani doradcą podatkowym, mogę napisać jak to robią wszyscy i jak zrobiłbym ja. Bilety rozliczasz we wrześniu, hotel w październiku, dokładnie opisujesz żebyś za 5 lat pamiętał, że faktura za loty jest powiązana z hotelem i tyle. A refakturujesz tak jak się dogadasz, bo chyba nie wystawiasz im oddzielnych pozycji na fakturze, tj. usługa+ lot+ hotel?
  • Odpowiedz