Samo słowo w polskim istnieje, ale żaden native by go obecnie nigdy nie użył zamiast 'naprawy', ewentualnie 'reperowania', co i tak brzmiałoby dziwnie w nagłówku.
@SmartCheetah jestem z Polski wschodniej, i jakby ktoś do mnie powiedział "reperować" to zrozumiałabym że chodzi o "naprawiać", ale tą formę spotykałem baaardzo rzadko - nie pamiętam nawet kiedy ostatnio. A tutaj nawet jest reparować, nie wiem czy te a zamiast e to literówka, czy rzeczywiście tak to przetłumaczyło/ktoś tak mówi
jestem z Polski wschodniej, i jakby ktoś do mnie powiedział "reperować" to zrozumiałabym że chodzi o "naprawiać", ale tą formę spotykałem baaardzo rzadko -
@MamByleJakiNick Dziwię się. Ja "reperować" słyszę często i sam często używam.
@MamByleJakiNick: Słowo "reperować" jest używane już tak rzadko, że jak je słyszę, to od razu mi się przypomina ta piosenka, ze Polskę można Zlepperować xd
@BenAli ja właśnie znam reperować, a więc gdzieś to słowo musiało funkcjonować, no ale nie potrafię sobie przypomnieć kiedy ktoś tego użył ostatnimi czasy. Nawet wśród starszych osób, od których łatwiej usłyszeć rusycyzm nie kojarzę
@darek-jg: reparacje to co innego używane w innym kontekście (np. reparacje od Niemiec za 2 wojnę) niż 'reparować' sprzęt. I ŻADEN Polak by tak nie napisał.
@darek-jg: nie wiem co udowadniasz. W artykuł nawet nie wchodziłem, znam słowo 'reparacje', wiem od czego podchodzi, oraz przede wszystkim w jakim kontekście jest obecnie stosowane.
No ale co w związku z tym? Dyskusja jest o użyciu słowa 'reparować' w kontekście naprawiania sprzętu. Nikt tak z polskim jako ojczysty by współcześnie tak nie powiedział.
#wojna #ukraina #rosja
źródło: temp_file4391060473172321174
PobierzSamo słowo w polskim istnieje, ale żaden native by go obecnie nigdy nie użył zamiast 'naprawy', ewentualnie 'reperowania', co i tak brzmiałoby dziwnie w nagłówku.
@MamByleJakiNick: a Up4dlyna nie nasunęła cię na trop? :-)
@MamByleJakiNick: wydaje mi się, że DeepL oraz Google Translate nie wypisałyby takiej formy.
@darek-jg No jest, tylko znaczy co innego.
@MamByleJakiNick Dziwię się. Ja "reperować" słyszę często i sam często używam.
Edit: ogólnie myślę, że to nie rusycyzm ale anglicyzm od "to repair" i różnica wynika z wymowy słowa "repair"
@darek-jg: reparacje to co innego używane w innym kontekście (np. reparacje od Niemiec za 2 wojnę) niż 'reparować' sprzęt. I ŻADEN Polak by tak nie napisał.
No ale co w związku z tym? Dyskusja jest o użyciu słowa 'reparować' w kontekście naprawiania sprzętu. Nikt tak z polskim jako ojczysty by współcześnie tak nie powiedział.