Aktywne Wpisy

MishMashStudio666 +1241
Hejo! Tak jak obiecałem, mam dla Was #rozdajo
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mirki i Mirabelki z racji tego, że mamy ponury listopad, mam na coś na poprawę humoru. Do rozdania pierścionek złoty. Oczywiście stop złota próby 0.585. Kamień centralny to ametyst 0.5ct. oraz diamenty o masie 0.1ct. o Wartość rynkowa 3500zł. Wartość galeriowa to pewnie 4500zł(。◕‿‿◕。
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mirki i Mirabelki z racji tego, że mamy ponury listopad, mam na coś na poprawę humoru. Do rozdania pierścionek złoty. Oczywiście stop złota próby 0.585. Kamień centralny to ametyst 0.5ct. oraz diamenty o masie 0.1ct. o Wartość rynkowa 3500zł. Wartość galeriowa to pewnie 4500zł(。◕‿‿◕。
źródło: temp_file5653171721942055217
Pobierz
tears-of-a-clown +143
odtorusowiony #sebcel miły ciepły tak

#uk #pocztapolska #emigracja #polska
ewentualnie polecasz jakiś januszobus ?
Przesyłki od osoby prywatnej do osoby prywatnej niemające charakteru komercyjnego są zwolnione z cła i VAT. Tylko służby celne mogą uznać, że to nie prezent dla członka rodziny, tylko komercyjny zakup i tylko chciało się oszukać celników.
A deklarację celną musisz samemu przygotować. Na poczcie co najwyższej powiedzą że trzeba dołączyć. W przypadku kurierów musi być faktura (nawet jak jesteś osobą prywatną musisz wystawić fakturę, oni zazwyczaj mają gotowy wzór).
Nadać nadasz, ale zazwyczaj brytyjska poczta po prostu odeślę taką przesyłkę. Oczywiście na koszt nadawcy.
W placówce zazwyczaj nikogo nie interesuje czy nadawca wypełni poprawnie dokumenty celne.
A i etykieta paczki pocztowej (CP-72) jest też deklaracją celną. Niektóre kraje wymagają jednak kilku kopii i wtedy dołącza się dodatkowe kopie deklaracji.
Ps. Jak to coś małego (do 2 kg i wymiarach długość + szerokość + wysokość <= 90 cm, a najdłuższy
@pcela: No to jakas jest parodia. Na c--j przyjmuja i wysylaja skoro urzad celny odesle? Nie jest to ich zasrany obowiazek przynajmniej orientowac sie jakie dokumenty nalezy dolaczyc do przesylek wysylanych do konkretnych krajów? KAzdy wysylajacy ma sam wiedziec, a jak nie wie to trudno? No niesamowicie profesjonalna obsluga klienta. Przeciez to AI by lepiej doradzilo w tym
Bo to jest ustawowy obowiązek nadawcy, a nie przewoźnika. On ma dostarczyć przesyłkę do adresata.
Poza tym pracownik okienka nie ma obowiązku znać przepisów celnych wszystkich krajów świata, tego jest po prostu za dużo.
W firmach kurierskich są od tego dedykowane działy i płaci się dodatkowo za obsługę celną (w okolicy 100 zł, ale wszystko zależy od firmy).