Wpis z mikrobloga

Mamy otwarta rekrutacje na Senior .NET Developera. CV przychodzi w ciul, ale zespol ds. rekrutacji sporo z nich odrzuca. Dyrektor IT poprosil mnie o review kilku odrzuconych CV.
Dostalem pare CV i pierwsze (xD) z nich to gosciu z 15 latami doswiadczenia i skonczona informatyka na Politechnice Wroclawskiej. Od 10 lat senior. W jednym projekcie 4 lata React, a w drugim 5 lat Angular. Dwa certyfikaty z Azure.
Powod odrzucenia? w sekcji umiejetnosci wpisal GitLaba, a my uzywamy BitBucketa. Skoro tak, to pewnie ciezko bedzie mu sie wdrozyc w nasz stack xD

#programowanie #pracait
  • 134
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vfr__: No i tak to jest, mnie też tępa strzała z HR odrzuciła za pierwszym razem z błahego powodu (nie pasowały jej ciuchy, jakie założyłem na rekrutację), ale po rozmowie ze swoim managerem spotkała się ze swoim rozumem i dostałem pracę (a tępej strzały już tam nie ma).
  • Odpowiedz
a juniorzy widzą, że to nie dla nich i nie wysyłają.

@7502-6038: Juniorzy spamują na wszystko co popadnie. Liczą że może jednak firma potrzebuje juniora ale jeszcze nie wystawiła ogłoszenia. Na reddicie ludzie często polecają innym rozsyłać jak najwięcej CV, swoją drogą ja te 10 lat temu też tak zrobiłem
  • Odpowiedz
@vfr__: ja prawie od roku nie mam pracy w IT, a IT pasjonuje się od dziecka a pracowalem os 2009 roku. Mam dość, pol roku temu przestałem szukać bo depresji od szukania idzie dostać. Zmieniłem branże
  • Odpowiedz
@vfr__ z 10 lat temu miałem taką rozmowę w sprawie kontraktu dogadanego w poniedziałek na wyjazd za granice

Piątek po południu telefon z hr
Dzień dobry bo pan tu ma w poniedziałek zaczynać prace i wymienia 10 kluczowych kompetencji z top rynku z mojego cv i pytanie:

Czy ma pan 5 lat doświadczenia na
  • Odpowiedz
@vfr__: filtrowanie anetek po słowach kluczowych działa też dokładnie w drugą stronę.

Wyobraź sobie że jestem konsultantem i zarządzałem zespołem specjalistów na wdrożeniu SAPa. Zarządząłem zespołem specjalistów. W projektach mam wpisane czego dotyczyło wdrożenie, że było np wdrożene kilku modułów SAP-MM, SAP-GTS, Ariba itd.

Po czym dostaje oferte pracy jako np. Ariba konsultant.

Te osoby mają 0 zrozumienia branży do której rekrutują i działają na podstawie wyłącznie porównywania słów kluczowych
  • Odpowiedz
  • 3
@SamiecOmega dokładnie. Moja różowa pracuje w HR i właśnie szuka pracy. Pytanie od rekruterów: czy ma Pani doświadczenie w firmie produkcyjnej? Nie. A to dziękujemy. Szukamy kogoś z takim doświadczeniem. Różowa nadal nie ogarnia, czy różni się HR, w firmie produkcyjnej, od tego w firmie sprzedażowej lub informatycznej. Bo właśnie w takich branżach pracowała.
  • Odpowiedz
@vfr__: Ludzie mówili, że w IT nie ma ochrony zawodu i wpuszczają każdego po bootcampie i nawet na studia nie patrzą.
Ano właśnie ochrona zawodu jest jak najbardziej. To jest właśnie ta ochrona. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz