Wpis z mikrobloga

• 14
@kwmd: Oczywiście koszt zakupu automatów sobie wrzucą w koszty operacyjne. Zarobi ugrany producent maszyn, a jak przyjdzie do płacenia podatku, to będą kieszenie na lewą stronę wywracać
  • Odpowiedz
No przecież to oczywiste, że po to w Polsce zmienia się prawo, żeby zwiększyć skalę dojenia przez zagraniczne podmioty. Nie po to nas przyjęto do EU, żeby nam było lepiej. Podnieśli nam poziom cywilizacyjny jedynie po to, żeby więcej kasy z nas wycisnąć. To takie proste, że nikt tego nie widzi.
  • Odpowiedz
na wykopie pelno jest troli jak @Berkel_88 ktorzy najchetniej to nawet zanosiliby sloiki po majonezie do automatow :D
Niestety to wielki biznes pod przykrywka ekologii. Dla zaprogramowanych eko-troli to walka z mitycznymi plastikowymi butelkami w lasach, ktorych w zasadzie nie widuje bedac w lesie, o dziwo - zdarza znalezc sie buteleczki bo malpkach, ktore jakos nie sa objete kaucjami :D
  • Odpowiedz
  • 3
@Templar: Ciekawe jaki będzie ostatecznie ich udział w rynku. Sam fakt, że cały system opiera się na tylu podmiotach jednocześnie już tworzy pole do nadużyć.

Dlaczego nie możemy zostawić takich kwestii gminą i jednostką organizacyjnym danych województw? Przy okazji minimalizując koszt śmieci ogółem? Np zamiast na automaty (którego koszt konserwacji wcale nie będzie musiał być taki mały) moglibyśmy wyłożyć na jednostki segregacji śmieci i odpadów.
Ja osobiście tego nie rozumiem.
  • Odpowiedz
  • 1
@Arriva: @deptacz_gnoju
Wszystkie podmioty to obsługi kaucji są polskie, zarejestrowane w polskim KRS. Nie wiem, kto jest ich beneficjentem. Nie było zakazu zakładania firm przez Polaków przecież
  • Odpowiedz
@Arriva w jaki sposób tworzy to nadużycia? Każdy sklep sam decyduje z kim zawrze umowę, większość operatorów to po prostu producenci napojów, przykładowo jednym z właścicieli PolKa jest Muszynianka, a to co wrzucił OP to konsorcjum producentów piwa - Carlsberg, Żywiec i Kompania Piwowarska, w ramach dostarczania nowych będą odbierać też puste opakowania, proste rozwiązanie.

To co proponujesz jest znacznie gorsze co właśnie pokazuje system zbierania odpadów w poszczególnych gminach, gminy
  • Odpowiedz