Wpis z mikrobloga

@zeszyt-w-kratke: Tak znaczący spadek urodzeń wynika glownie z rozwoju cywilizacjmyjnego i konsumpcjonizmu. Stylu życia, który mamy. Bogacenia się społeczeństw. Kiedyś jednym z powodów posiadania dziecka było to, że będzie pomagało na roli.

Aczkolwiek należy też zauwazyc, że niektóre media czy magazyny próbuja nam obrzydzić rodzicielstwo. Również bezpodstawnie (np. argument, że ludzie z dziećmi nie wyjeżdżają na wakacje bo nie mają czasu/kasy, a jest właśnie odwrotnie). A takie działanie jest na
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: Wyciągnąłeś swoją kryształową kulę z szafy przed napisaniem tego posta i sprawdziłeś, że nikt z nas nie ma dzieci, że piszesz to z takim przekonaniem?
Skoro jesteś już dorosłą osobą, która rozwija szczęśliwy związek ze swoją partnerką, to powinieneś już wiedzieć, że człowiek nie ma wpływu na wszystko co się wokół niego dzieje. Żyjemy w społeczeństwie, które jest kapryśne w swojej masie i w większości podąża za tym, co
  • Odpowiedz
Tak znaczący spadek urodzeń wynika glownie z rozwoju cywilizacjmyjnego i konsumpcjonizmu. Stylu życia, który mamy.

@Jergen: to prawda, ale jest też tego źródło - mass media, a w szczególności social media. Debatuję, czytam i rozmyślam nad demografią od dawna i ze wszystkich rachunków wychodzi mi, że geneza niskiej dzietności w krajach rozwiniętych to instagram, tinder i Netflix (oczywiście mówiąc to mam na myśli wszystkie sociale i serwisy streamingowe, te co
  • Odpowiedz
@mam_spanko: @zeszyt-w-kratke

Problem w tym, że ludzie by chcieli, ale ich nie stać. A gadanie, że to wolność wyboru, to tylko cope. Kobiety boją się przeciętnego życia, a facetów nie stać na dom, bo pan Żyd tak przykręcił, że czasem nawet we dwójkę ciężko dostać kredyt.
  • Odpowiedz
  • 5
@zeszyt-w-kratke

żyd tak zakręcił korbą że dał ludziom wolność i świadome podejmowanie decyzji a ci podjęli decyzję że nie chcą się rozmnażać no niesamowite xd

Ciekawe że zachodni świat nie chce się rozmnażać...poza Izraelem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz