Wpis z mikrobloga

Wprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania, ale w moim pokoju nie ma wejścia na router, a bardzo tego potrzebuję. Wejście w ścianie pod router/TV jest zamontowane dosłownie pokój obok od mojego na tej samej ścianie. Czy technik, który instaluje mi Internet światłowodowy w mieszkaniu może wywiercić w ścianie też takie wejścia, żeby to u mnie stał router? czy to raczej nie on zajmuje się takimi rzeczami? ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pytaniedoeksperta #informatyka #telekomunikacja #internet #swiatlowod #router #elektronika #remontujzwykopem
wykopek01 - Wprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania, ale w moim pokoju nie ma ...

źródło: ruter

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopek01: tak na 90% światłowód kończy się w jakiejś skrzyneczce przy wejściu. Gość podłącza modem/inne gówna w tej skrzyneczce i radź sobie sam.
No chyba, że ziom chce dorobić, to może tak. a jeśli chcesz to sam oggarnąć, to proponuję wiertło 16 lub 18 i lecisz na drugą stronę - najlepiej przez te "dodatkowe" okienko, ale tak, żeby nic nie uszkodzić. I potem kupujesz metr zarobionego kabla i przekładasz na
  • Odpowiedz
@wykopek01 te gniazdka to u ciebie w pokoju? Jeśli tak to rj45 kończy sie pewnie gdzieś przy wejściu w szafce, tam daj router i podlacz do gniazda u siebie, potem ewentualnie switch, albo ap.
  • Odpowiedz
@dmde: tylko pytanie jak majstry puściły ten drugi kabel.. niby powinien iść w dół peszlem, ale nie ma gwarancji, że nie pobiedzili czegoś
O. jak jest peszel jest opcja, że uda się " przepchać drugi przewód, ale to wymaga zarobienia potem końcówek.
  • Odpowiedz
Czy technik, który instaluje mi Internet światłowodowy w mieszkaniu może wywiercić w ścianie też takie wejścia, żeby to u mnie stał router?

@wykopek01: wszystko się da, ale niemal na pewno nie w ramach normalnego zlecenia, tylko jak zapłacisz za tak zwaną fuchę. Dogadaj się po prostu. Może ci przeniesie to gniazdko na drugą stronę ściany (i tam założy natynkowe), a może cały światłowód dociągnie nie do skrzynki teletechnicznej, a w
  • Odpowiedz