Wpis z mikrobloga

Serio, ja się pytam: kto jeszcze korzysta z Facebooka? To już dawno nie jest portal społecznościowy, tylko galeria starych bab, które wrzucają 10 razy dziennie te same memy albo swoje bachory, kliknij w komentarze, a tam licytacja na to, która ma bardziej „prawdziwe życie” i który dziecko jest bardziej podobne do mamusi. Serwis zombie. Jedna wielka emerytura internetu.
TikTok niby miał być przyszłością, a stał się cyrkiem dla ludzi z atencją krótszą niż długość zapalenia zapałki. Wchodzisz i co? 90% to filmy generowane przez AI, które wyglądają jakby je zrobił człowiek, ale nie, to bot udający człowieka, który pokazuje innego bota, jak udaje człowieka. Parodia rzeczywistości. Spróbuj odróżnić prawdziwe od sztucznego – powodzenia. Dzieciaki oglądają to godzinami i nawet nie zauważają, że karmią się sztuczną papką. A teksty w internecie? No przecież teraz WSZYSTKO pisze AI. Od recenzji telefonu, przez opisy butów w sklepie, po komentarze na wykopie (nie zdziwię się, jeśli ten też uznacie za sztuczny, bo przecież nie wypada już samemu myśleć). Człowiek nic już nie tworzy, tylko pyta EjAj. I ludzie się tym jarają – „ale ładnie napisało!”. No jasne, tylko że ta ładność jest jak srajtaśma. I jeszcze wisienka na torcie czyli zdjęcia. Nie ma już normalnych twarzy. Wszystko przefiltrowane, wygładzone, poprawione, jakby każdy mieszkał w reklamie kremu L’Oréal. 18-latki wyglądają jak androidy po wizycie u chirurga plastycznego, trzydziestki jak porcelanowe lalki, a pięćdziesiątki jak „wiecznie młode influencerki”. Wrzucają te fotki i udają, że to rzeczywistość. Prawda jest taka, że świat offline i online to już dwie symulacje świata. Internet w 2025 to jeden wielki generator iluzji: babcie z Facebooka, dzieciaki z TikToka i cała reszta karmiąca się AI. Zero autentyczności, tylko bez końca kopiowane, poprawiane i filtrowane klony. Ciekawe ile na wypoku zostało prawdziwyxh ludzi. Menel pod sklepem chyba tylko prawdziwy został.

#rozowepaski #facebook #tiktok #ai #truestory
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Serio, ja się pytam: kto jeszcze korzysta z Facebooka?

@AkacjaSpacja: zamknięta grupa wspólnoty mieszkaniowej - tu się sprawdza facebook
Są ogłoszenia, dyskusje, zdjęcia - oczywiście czasem jest wesoło jak sąsiad nazwie członka zarządu złodziejem :)
  • Odpowiedz
@AkacjaSpacja:
Nie wiem do czego Ty używasz społecznosciówek ale ja na fejsie zaglądam tylko na grupy fanów mojego kabrio i marketplace, znajomych praktycznie nie dodaję. Tik toka nie używam, wykopu żeby sprawdzić gdzie aktualnie jest rozpiernicz i trochę do rozrywki albo do hobbystycznych projektów a youtube do podcastów i rozrywki. Koniec, nie ma żadnych galerii starych bab. Wszystko zależy jak danego narzędzia użyjesz, kluczem też można odkręcić śrubę albo dać
  • Odpowiedz
Serio, ja się pytam: kto jeszcze korzysta z Facebooka?

@AkacjaSpacja: Ja odpowiem nie koniecznie na pytanie ale będzie odpowiedzią.

Nikt normalny nigdy nie korzystał z tego typu portali "sosziali". Chyba że w celach zarobkowych by skubać tępaków.
Pozdrawiam serdecznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz