Wpis z mikrobloga

Jak najłatwiej znaleźć przy braku opisania przewodów sieci komputerowej jeden bez zarabiania wszystkich w szafce? Tj. w pomieszczeniu chcę tymczasowo użyć jedno gniazdo (nie wiem czy to ułatwia, nie jest jeszcze zarobione) i jak zlokalizować w prosty sposób w szafie w wiązce? Jakaś sztuczka w stylu podłączyć napięcie z baterii, czy coś takiego i po drugiej stronie z detektorem napięcia?
#siecikomputerowe #elektryka #komputery
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bachus: Sa urzadzenia skladajace sie z 2 "kawalkow"

Jeden wpinasz w gniazdo a drugi przykladasz do kabla na drugim koncu. Powinien wykryc ktory to kabel.

Jest tez sposob typowo elektryczny. Ale jak masz duzo kabli to sie zajedziesz :D

Otoz w gniazdku zwierasz wszystkie piny a z drugiej strony mierzysz kabel po kablu na ktorym te pine sa zwarte.
  • Odpowiedz
  • 0
@makrofag74: dzięki, pomroczność jasna... zapomniałem, że sieciak z mojej poprzedniej firmy miał takie coś i czasem tak szukał kabli. Starość nie radość :D
  • Odpowiedz
@bachus: Nie wiem jak inni producenci, np Fluke ma takie wtyki do zapięcia w gniazda - nie dość że wiesz, że w coś trafiasz to jeszcze wiesz w co. Ale jest też opcja tańsza - tester z szukaczem par. Zapinasz tester do gniazdka a po patchpanelu jeździsz antenką drugiego modułu - jak trafisz to będzie piszczeć naprzemiennie.
https://allegro.pl/oferta/tester-okablowania-sieci-lan-rj45-poe-szukacz-par-noyafa-nf-8209s-17298422897
Przemasu - @bachus: Nie wiem jak inni producenci, np Fluke ma takie wtyki do zapięcia...

źródło: ms-poewiremap1

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli masz już gniazdo w pokoju to wystarczy dowolny kabel Ethernet rozciąć i połączyć żyły i sprawdzić w skrzynce
  • Odpowiedz