Wpis z mikrobloga

#zloto
Czy warto zainwestować w 1 uncję złota, nie mając żadnego innego pomysłu na wydanie pieniędzy i chcąc ochronić je przed utratą wartości? Proszę o poważne odpowiedzi. Przepraszam, że z konta zielonki, ale tak wychodzi, gdy zakłada się pierwsze konto w gimbazie i po latach nie można zmienić jego nazwy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czleko-nikt: zloto było długo w stagnacji i w ciągu ostatnich lat wybiło. W USA doradzają trzymać oszczędności w złocie. Uncja ma najmniejsze fee -oplata między zakupem a sprzedaza- i łatwo ją sprzedac w każdym kraju. Czasy niepewne, kruszec zawsze będzie trzymał wartość. Sam chyba oszczędności swoich dzieciaków wpakuje w złoto żeby jakoś uchronić tą kasę od inflacji. Bitcoin może być też dobrym pomysłem -mówią, że idzie w parze ze zlotem.
  • Odpowiedz
  • 0
@rembtoja: Dzięki za odpowiedź. Niektórzy mówią, że złoto jest ryzykowne i na pewno zaraz spadnie. Tylko patrząc na wykresy, od lat nie chce spaść. Z drugiej strony, jak ktoś kupił w 2012, to musiał czekać 10 lat, by wyjść na zero. Podobno teraz jest jednak inny rodzaj wzrostu niż w 2010-2012 i rzekomo tak drastycznie nie stanieje. Wydaje mi się, że gdy Putin odwala coraz dziwniejsze akcje i niepewność rośnie,
  • Odpowiedz
Świadomość rośnie i skoro nawet moja teściowa kupuje zloto by zabezpieczyć się przed inflacja, to tanio juz było... W momencie gdy coś się odwali z wojna itp. tylko złoto daje też możliwość wzięcia złota/kasy w garść i upłynnienia gdzie indziej lub wymiany na coś innego. Kasa będzie nic nie warta, więc kolejne "za" żeby kupować. Na krótkie cykle nie ma co patrzeć i porównywać. Jak chcesz kupić i za miesiąc sprzedac to
  • Odpowiedz
@czleko-nikt: "Tylko patrząc na wykresy, od lat nie chce spaść."
Zrobiła się na nie moda dwa miesiące temu gdy startowało z 390/g i to tego wycinka wykresu dotyczą wątpliwości. Spaść znacząco nie spadnie, wykres rósł powoli przez 20 lat ale ma jak najbardziej szanse wrócić do ~390/g i okolic więc jeśli kupisz teraz będziesz czekał latami żeby wyjść na 0.

Ktoś fajnie pisał że z powodu wojny ludzie wchodzą w
  • Odpowiedz
To że będzie rosło to pewnik. Jeśli kupisz będziesz ew czekał aż urośnie żeby odzyskać jak spadnie. W przeciwnym wypadku będzie zawsze za drogie. Długoterminowo trzeba kupować.
  • Odpowiedz
@czleko-nikt: Piszę z konta marki sprzedającej m. in. złoto, więc mało wiarygodna będzie moja odpowiedź, duh, ale od serducha mogę powiedzieć, że w Twojej sytuacji złoto to jest bardzo dobra opcja. Nie wymaga prawie żadnej wiedzy o inwestowaniu, nie ma praktycznie żadnego ryzyka utraty inwestycji i możesz kupić, schować w "skarpecie" i zapomnieć na lata 😁
  • Odpowiedz
@GaldCC: Dlaczego moda 2 miesiące temu? Jestem z branży "pośrednio" (biżuteria, monety) i z moich obserwacji hype na złote inwestycje zaczął się po covidzie. Sam też nie sprzedaję, ewentualnie dokupuję wyroby w dobrej cenie. Jak to mówią "jeść nie woła"
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Distracted93: Parówa to jest mój ojciec. Ja skończyłem we wrześniu 18 lat, więc niby mogłem za kasę z urodzin (po to ten wątek), ale ojciec kazał wyczekiwać na mistyczną korektę. A teraz to mi kasy z urodzin nawet nie starczy na złoto, więc w nosie mam te interesy. Wniosek jeden - nie słuchać ludzi 65+ ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Na próbę pocieszenia zainwestowałem 800 zł w
  • Odpowiedz