Wpis z mikrobloga

Jak się w ogóle z tym czujecie że w takiej administracji, fitness, psychologia, finanse, budownictwo pracy szuka się max 2 tygodnie. Jakiś lepszy prawnik, notariusz to samo. Zazwyczaj jest 1 luźna rozmowa, w ciągu tygodnia wysyłasz 30 CV i masz po tygodniu z 7-8 ofert pracy na stole.

U lekarzy/dentystów to jeszcze tego samego dnia podpisujesz umowe na 50-100k netto b2b

A w IT wchodzisz na linkedin #opentowork i czytasz że gość senior 10-15 lat expa, 3-4 porządne firmy, dobra uczelnia typu AGH INF MGR, kilka oczekiwanych od seniora certów branżowych - AWS, GCP, K8S - i typ szuka roboty od pół roku.

Te osoby mają często historie zatrudnienia ciągiem od 2013 do 2023, a potem sito jak ser szwajcarski - pół roku roboty, pół roku bezrobocia, pół roku roboty, pół roku bezrobocia, ostatnie 3 lata z 4 firmy po 3-6 miesięcy, "długoterminowe" kontrakty B2B xD

Do tego rekrutacje w IT nieraz 6 etapów, 3 miesiące + zadania domowe które realnie kodzi się 10-12 godizn czyli połowa soboty i niedzieli. Zeszmacona branża do spodu za stawkę niewiele większą niż średnia krajowa która już wynosi 9k netto xD

#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza #korposwiat
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@9Japko9: ale co jest farmazonem? Znam dziesiątki osób co znalazły prace w kilka dni (korpo poza IT)

Z drugiej strony masz 1000 postów na linkedin bezrobotni senior java devs

Udowodnij te farmazony
  • Odpowiedz
@elo_kebab no to super, ze jesteś w bańce takiej, że widzisz te posty, ale wspominasz coś o administracji i budownictwie - czy ty masz realny pogląd na to ile ludzie tam zarabiają ? rzucasz jakimiś informacjami z d--y, a sam słyszę od ludzi spoza it, że w tym it to dalej zajebiscie z tego co widzą.
A znaleźć byle jaką pracę Ci Java devowie z doświadczeniem by mogli, ale często oczekują
  • Odpowiedz
  • 5
@9Japko9: chłopie, mam znajomych w budownictwie, konstruktorzy, kierownicy projektów, kierownicy budowy - wszyscy 15-20k netto b2b jedyny problem to większa odpowiedzilność niż IT, ale robota wygodna 8h i do domu. No i praca hybrydowa 2-3 dni z biura

Mam byłą w finansach i jako senior audytorka miała 23k brutto na UoP a pracę w BIG 4 znalazła w tydzień, gdzie rzekomo masz w finansach "kryzys". Jedyny minus to że w
  • Odpowiedz
@elo_kebab nie jestem developerem, ba! Miałem tylko dwa/trzy etapy rozmowy. Mój znajomy frontaś za to faktycznie się meczy ze znalezieniem pracy, ale na rozmowie kwalifikacyjnej ostatnio również nie miał osranego live coding
  • Odpowiedz
@elo_kebab: jest kilka zawodów gdzie tak jest reszta to chu#nia korporacyjna, milion etapów, wymagania z d--y, potem milion obowiązków i wysysanie człowieka z energii. Imo nie polecam już takiej drogi, lepiej iść sobie robić gdzieś jako elektryk czy jakiś barber, siano zrobisz dobre na swoim a w pracy cały dzień sobie muzyczkę odpalasz i robisz swoje, bez wpier.alnia się we wszystko korpo kretynów i robieniu 60 rzeczy na raz
  • Odpowiedz