Wpis z mikrobloga

Czy w tym kraju będzie kiedyś normalnie?
Przejechałem wczoraj Niemcy praktycznie całe w szerz z zapachów czasami śmierdziało gównem - prawdopodobnie jakies opryski czy inny nawóz.
Również wczoraj przejechałem prawie całą Polskę tylko wzdłuż co kilkanaście kilometrów smród spalenizny, ciężkie powietrze - raz aż sie zatrzymałem by sprawdzić czy z autem wszystko w porządku bo nie dało się wywietrzyć tego z samochodu.

Pytanie do #mechanikasamochodowa W jaki sposób, jaki i gdzie założyć filtr by do samochodu nie wpadało takie powietrze przez nawiew?

Nienawidzę w Polakach tej cechy że nie szanują innych. Naprawdę nie potrafię zrozumieć dlaczego ktoś uważa że ma prawo mnie truć.

I jeszcze jedno pytanie do #spoleczenstwo Jak my normalni mamy z tym walczyć? Jak w końcu ogarnąć tą patologie.

#patologia #smog #powietrze #jakoscpowietrza #zapraszamdodyskusji #dyskusja
CH3j - Czy w tym kraju będzie kiedyś normalnie?
Przejechałem wczoraj Niemcy praktyczn...

źródło: 1000089177

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 17
@CH3j niech w DE będzie takie samo zagęszczenie czujników, jak w PL. Wtedy nie będzie tak zielono ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@fishery: Próbowałem jednak tutaj sam sobie smrodziłem bo miałem ubrania z pracy w aucie i jak zamykałem obieg to je czułem z przodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CH3j: bo kwa zamiast się wziąć za kopciuchy, które faktycznie trują, to wolą robić czyste strefy w miastach dla samochodów, gdzie większość już prawie nic do tej atmosfery nie wyrzuca. No ake wiadomo łatwy podatek do zgarnięcia bez wysiłku.
  • Odpowiedz
@CH3j: Co możemy z tym zrobić? Biorąc pod uwagę że Polacy system kaucyjny traktują jak pozbawienie praw obywatelskich, plagę egipską i nastawianie na ich cześć... Nic z tym nie zrobisz, mentalność homo sovieticus.
  • Odpowiedz
raz aż sie zatrzymałem by sprawdzić czy z autem wszystko w porządku bo nie dało się wywietrzyć tego z samochodu.

@CH3j: obieg wewnętrzny włącz, o filtrze kabinowym do zmiany też pomyśl.
  • Odpowiedz
  • 0
@fishery boże ale p--------z. Jakoś nigdzie nie widac tych puszek i butelek walajacych sie po okolicy.

Za to jedz na zachód, to zobaczysz na ulicy zachowania homosovieticus, lol. Szczególnie polecam uk, Italie, Grecję i Hiszpanie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@CH3j coś tam może pomóc kabinowy filtr z węglem aktywowanym, ale rewelacji się nie spodziewaj.

Co do przyczyny to obok wielu domów, już od wiosny rośnie góra "paliw alternatywnych" które się organizuje przez całe lato.
Ktoś ma meble do wyrzucenia? Stara boazeria, parkiet, sztachety?
Do jesieni się tego uzbiera, a jesienią wszystko leci do pieca. Plus bieżące śmieci (może system kaucyjny wyeliminuje butelki PET jako opał).
A nawet jak nie, to najgorszy węgiel i
  • Odpowiedz
@CH3j:

zawsze wyjezdzaja na ulice starymi dieslami w sezonie grzewczym. to musi byc jakis spisek #pdk

a co do tematu to max co mozesz zrobic to wymienic filtr na taki z weglem aktywnym, o ile juz tego nie zrobiles.
Oraz korzystac z automatycznego obiegu wewnetrzenego. w bmw u mnie to sie AUC nazywa. sensor wykrywa wiele rodzajow chemii (nawet a-----l w plynach spryskiwaczy) i po prostu zamknie obieg
  • Odpowiedz
@CH3j: Tak długo jak węgiel, pelet, gaz czy prąd są drogie to nic się z tym nie da zrobić na większą skalę. Ludzie nie palą śmieciami dlatego, że chcą czy im pachnie ale dlatego, że alternatywą są bardzo duże koszty, na które ich nie stać.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
na które ich nie stać

@Mathas: W------e w to mam. Dla mnie argument inwalida.
Ich nie stać na myślenie ale mnie ma być stać na raka czy inne świństwo, świetnie.

@Merkowsky @WykopanyDzon @hellfirehe Dzięki za polecajke filtu, właśnie zamówiłem we wtorek ma być.
Niestety mam stare auto i nie ma żadnego czujnika powietrza by klapy sie zamykały. Nie wiedziałem że są takie bajery, przy następnym aucie będę
  • Odpowiedz
Niestety mam stare auto i nie ma żadnego czujnika powietrza by klapy sie zamykały.

@CH3j: Są, ale na smrody kominowe chyba g---o dają.
One wykrywają jakiś jeden rodzaj gazu który towarzyszy spalinom aut i wtedy zamykają klapę.
Smród palonych śmieci chyba nie będzie przez to wykrywany.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@MamByleJakiNick: Co to za odbijanie piłeczki? Sklejka i opony już naszykowane na zimę?
Moje auto spełnia wszystkie normy, jak cię interesuje to piec w domu również mam z wymaganymi normami - nie było mnie stać ale dzięki programowi czyste powietrze czy jak tam sie nazywa zwrócili mi 80% tego co wydałem na nowy kocioł i instalację.

@hellfirehe Mirek wyżej tak zasugerował.
  • Odpowiedz
@CH3j: oczyszczacz powietrza do domu, tylko tak ze 2x mocy co deklarują, bo jak mówią że ma 80m mieszkanie to to max moc i głośny. Do tego filtr kabinowy z węglem a na cięższe dni maska z filtrem. Z ludźmi niczego nie zrobisz w sensownym czasie, a szkoda zdrowia i życia. Smog to nie tylko problemy z płucami i układem oddechowym, ale też wszystkim innym. Statystycznie lata mniej życia, i
  • Odpowiedz