Wpis z mikrobloga

• 22
@notBart @goodlife1
Myślę że może chodzić o ten cytat na dole który brzmi jak zarzut do mężczyzn, jakby skradli kobietom dochodowe zajęcie ¯_(ツ)_/¯
I pewnie wymyśli komputery i programowanie na złość kobietom. Podobnie jak to zrobili z pralkami, lodówkami, odkurzaczami i zmywarkami i do tego jeszcze to oni bezczelnie je programują! Precz z opresją patriarchatu!
Tak... myślę że to o ten cytat może chodzić ( ͡~ ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@goodlife1: w wielu wysokopłatnych robotach na szczeblu pod zarządem jest oczekiwanie że będziesz dostępny 24/7. Nikt nie będzie robił wyjątków ze względu na płeć. Nie można być równouprawnionym i uprzywilejowanym jednocześnie, to tak nie działa.

Nienawidzę tego typu organizacji „Women in…” - jak jakaś grupa ludzi pieprzy o tym, że ich konkretna cecha powoduje napiętnowanie i gorsze traktowanie, a następnie sama się wokół tej cechy organizuje i wręcz nią identyfikuje
  • Odpowiedz
@Zsieci cytat raczej brzmi jak stwierdzenie faktu a nie zarzut i ból d--y feministki (oceniam bo tym wyjętym z kontekstu cytacie - nie mam pojęcia jakie tam wysrywy mogą być xD).
Jak miałbym interpretować cytat, to zrozumiałbym jako: "Patrzcie, kiedyś kobiety pracowały jako programistki, od lat zawód uważany jest za męski, ale to nieprawda, każda z nas ma do tego predyspozycje"
  • Odpowiedz
@Zsieci:
@goodlife1
@notBart
Tak po prostu płcie się różnią. Natura stworzyła nas innych, i specjalnie dała różne zdolności, różne hormony itd. Nie wiem czemu teraz trzeba udawać że jest tak samo.
I tak sobie można gadać, że jak polowanie na mamuty stało się dochodowe, to mężczyźni to zawłaszczyli itd.
A co do tej pani to może sprawdźmy ile kobiet wybiera studia z programowania. Przecież dostęp tam dla obu
  • Odpowiedz
@Petururururu dostęp niby identyczny, ale dziewczynkom od wczesnych lat edukacji wmawia się, że się do tego nie nadają i że to zajęcie dla chłopaków. Więc nic dziwnego, że się tam nie pchają. Ja akurat zawsze wszytsko robię na opak, piszę to jako baba po infie na polibudzie (sto lat temu) xD Ale miałam w mat-fizie w liceum sporo dziewczyn dużo lepszych z matmy i fizyki ode mnie, poszły w większości na
  • Odpowiedz
@ratty: mężczyzn nie interesuje pielęgniarstwo, a kobiet programowanie z wymienionej przeze mnie przyczyny. Natura dała nam częściej umysł ścisły w kierunku tworzenia, a kobietom większą empatię i opiekuńczość. A ze z wyjątków sa podśmiechujki to inny temat i ty tworzysz jeszcze inny mit, że to presja społeczna powoduje, że nie mamy 50% przedszkolanek męskich.
  • Odpowiedz