@gradekmi to nie ma znaczenia. Ludzie by opanować takie rzeczy też robią setki powtórzeń. Różnica jest taka... że po takiej nauce taką umiejętność posiada jeden człowiek więcej.
W przypadku robotów, tę umiejętność posiadają już wszystkie roboty tej firmy. Więc nawet jeżeli pojedynczy robot uczy się 10-100 wolniej niż człowiek, to przy milionach robotów, roboty razem będą poświęcać tysiące razy mniej roboto-godzin na naukę niż ludzie.
@anonimowy_programista ma znaczenie. Bo to zalezy czy on jest nauczony odpowiedzi na te ruchy, czy jest nauczony tego układu. Raczej obstawiam że to jest to drugie.
@gonzo91: trochę mi śmierdzi to ai i pewnie jest tak jak wyżej ktoś napisał, że to jakaś sekwencja czy coś, ale tak poza tym robot rusza się całkiem fajnie, ciekawe ile czasu by mógł tak się zachowywać na jednym naładowaniu
@benzyna_abstrakcyjna: Max kilka godzin, kiedyś bardzo dawno pokazywali baterię z ogniwami 4680 z jedynie 2.3kWh. Nawet biorąc pod uwagę ich nowsze iteracje i trochę lepsze upakowanie obstawiam max 3kWh. Dlatego właśnie w pewnym momencie zacząłem kminić, że albo pójdą w inne ogniwa (np. QuantumScape już zaprezentował anode-free, które mają 30% lepsze upakowanie energii pod względem objętościowym od Li-On i o wiele lepszą żywotność / szybkie ładowanie) albo będą się ociągać
@Technolust: jak kilka godzin takiego żwawego ruchu to by było spoko, ja myślę że i tak nie obejdzie się w niektórych zastosowaniach (bardziej industrialnych) z jakimś kablem na stałe lub zdalnym ładowaniem. Czas pokaże.
A co sądzisz o QuantumScape? Mam trochę ich akcji, ale nigdy się nie interesowałem za bardzo, z twoje wypowiedzi wynika że fajnie sobie radzą, masz zdanie? Sprzedać/dokupić? Masz zdanie? ( ͡°͜ʖ͡°
@benzyna_abstrakcyjna: Premiera w Ducatti była co prawda słabsza niż się spodziewałem, ale jednak przed rokiem 2026. Tam był zawsze problem z "za mało zapóźno", ale widać że wybrali kurs na mocne licencjonowanie technologii, aby szybko ją komercjalizować (PowerCo i kontrakty z nimi na 80GWh + 5GWh w najbliższym czasie z możliwością ich sprzedania innym podmiotom. Ja tam trzymam i tak już ładnie poszło na 16$. Tam wystarczy ogłosć nazwy 1-2
@Technolust: nie no ja tam mam tylko kilkaset dolców, trzymam raczej na lata, a jakby trochę spadło to może bym nawet dokupił, byłem ciekawe na ile aktualna wycena ma sens i na ile jest ryzyko że to jebnie
@benzyna_abstrakcyjna: Ryzyko jest zawsze, ale IMO jest o wiele mniejsze niż jeszcze 1-2 lata temu. Dlaczego - ponieważ technologia jest prawdziwa a Cobra process (linie produkcyjne i proces tworzenia ceramicznego separatora) POWINNY zapewnić możliwość gigwatogodzinowych objętości produkcji. Widać, że rynek dalej jest podniecony nowymi technologiami baterii, ponieważ adopcja BEV na szeroko rozumianym zachodzie postępuje wolniej niż zakładano. Ja przy dipach dokupuję.
#elonmusk twierdzi, że to ej aj, robot nie był sterowany.
W przypadku robotów, tę umiejętność posiadają już wszystkie roboty tej firmy. Więc nawet jeżeli pojedynczy robot uczy się 10-100 wolniej niż człowiek, to przy milionach robotów, roboty razem będą poświęcać tysiące razy mniej roboto-godzin na naukę niż ludzie.
A co sądzisz o QuantumScape? Mam trochę ich akcji, ale nigdy się nie interesowałem za bardzo, z twoje wypowiedzi wynika że fajnie sobie radzą, masz zdanie? Sprzedać/dokupić? Masz zdanie? ( ͡° ͜ʖ ͡°
Ja tam trzymam i tak już ładnie poszło na 16$. Tam wystarczy ogłosć nazwy 1-2
Widać, że rynek dalej jest podniecony nowymi technologiami baterii, ponieważ adopcja BEV na szeroko rozumianym zachodzie postępuje wolniej niż zakładano. Ja przy dipach dokupuję.