Wpis z mikrobloga

Pracowanie 8h dziennie to relikt PRL-u i totalna głupota w 2025 roku. Większość biurowych etatów spokojnie można zrobić w 4–5 godzin, a reszta to udawanie roboty i scrollowanie neta. Ale szefowie wolą płacić za siedzenie na krześle niż za realny efekt. Czy tylko ja mam wrażenie, że całe to 8/5 to fikcja i okradanie ludzi z życia?

#pracbaza #neet #praca
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ToJestWojnaOWszystko: w dużym skrocie: gospodarka nie działa w ten sposób ze możesz bezkarnie skracać czas pracy i jedyne osoby które stracą to burzuje. To dużo bardziej skomplikowane

Ja jako liberal o egoistycznym, antysocjalnym serduszku gorąco popieram skracanie czasu pracy zawodom robiącym dupogodziny, problem w tym ze nie kazdy zawod te dupogodziny robi. Są takie gdzie wydajność faktycznie spadnie
  • Odpowiedz
@gosvami: ty chyba nie rozumiesz, że firma nie ma swoich pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°), ma tyle ile zrobi na rynku. A konkuruje się obecnie z firmami które za pracownika płacą x razy mniej i tamten pracownik zapieprza 16h dziennie. Jak będzie wyglądała przyszłość nie wiem, choć sie domyślam.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Argument trochę zajeżdża: głupcze kolejne podatki bogacz przerzuci na klientów szaraczków i sobie odrobi! Tak można zbyć cokolwiek że niby prospołeczna i proegalitarna zmiana zaszkodzi tak naprawdę reszcie. Taki argument był używany jak zakazywano pracy dzieci, skracano czas pracy do 8 godzin z 12-15, czy ustalono wolne soboty. Albo jeszcze dalej - jak skracano pańszczyznę.

Nikt nie pisze że by na hurra od razu skracać czas pracy wszystkim ale
  • Odpowiedz
  • 3
@gosvami w Poznaniu jedno nowe korpo chciało wprowadzić 6 albo 7 h dzień pracy (już nawet nie pamiętam), z normalną przerwą i pensja jak u innych za 8h. To ludzie przychodzili na rozmowy i pytali czy oni mogą 8h za więcej (°°
Wiec się korpo poddało i jest 8h za tyle samo kasy, bo nikt nie chciał xD
  • Odpowiedz
Jeśli jesteście w stanie wykonać swoje obowiązki szybciej niż 8 godzin, to jest coś takiego jak czas pracy zadaniowy, tylko mało kto chce go wprowadzić w firmie. Nie trzeba od razu skracać go wszystkim, bo w większości przypadków jeśli siedzisz w pracy nic nie robiąc, to znaczy że da się dołożyć obowiązków na to stanowisko, żeby ten czas był zapełniony
  • Odpowiedz