Wpis z mikrobloga

Mam w mieszkaniu 2 grzejniki - obecnie korzystam z głowic termostatycznych / zaworów z aliexpress na tuya, ale żrą baterie (a akumulatorki nie działają), nie zamykają się do końca i ogólnie średnio działają (rano mam za zimno wieczorem za gorąco xD). Mam dużo rzeczy na Aqara, więc się zastanawiam nad termostatem E1 (czytałem że po roku plastiki pękają) lub czekaniem na nowy w600, ale może polecacie jakiś termostat który warto kupić już teraz?
Kupiłbym tado x ale tu z kolei odstrasza potrzeba kolejnej bramki (już i tak mam 10 różnych aplikacji do smart home i 2 bramki -tuya i m2 aqara), w HA nie chcę się bawić bo potrzebowałbym kolejnej centralki i te automatyzacje odstraszają (a mam mieszkanie a nie dom, czyli potencjalne oszczędności niewielkie i też nie ma aż tak dużo do automatyzacji
#aqara #smarthome #homekit #googlehome #tuya #ogrzewanie #tado
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@a665321: Masz 10 rożnych aplikacji i dwie bramki a odstrasza Cię jeden serwerek z HA plus jakaś bramka zigbee (która w większości może bez problemu zastąpić wszystkie inne) ? ;-D
  • Odpowiedz
@a665321 dwa kaloryfery i automatyzacja? Nie lepiej kupić normalny termostat, ustawić żądaną temperaturę i zapomnieć? Chyba że musisz regulować wysokość temperatury w ciągu dnia, to wtedy musisz popracować nad krzywymi.
  • Odpowiedz
@a665321: no to bracie potrzebujesz HA, które będzie CI ustawiać harmonogram w zależności od pory dnia czy nocy jak i od tego czy ktoś jest w domu czy go nie ma. ;-)
  • Odpowiedz
@teraz_z_kontem: Oczywiście, że może to przesada ale taki zwykły termostat nie ogarnie (bo nie ma skąd) czy ktoś jest w domu czy go nie ma, oraz, z mojego doświadczenia, ma w większości problem z prawidłowym wykryciem czy okno zostało otwarte (żeby wyłączyć grzejnik). Jak smarthome to smarthome. ;-)
  • Odpowiedz