Wpis z mikrobloga

Mirasy od #elektryka.
Czy żarówki #led filamentowe, generują moc bierną? Wujek po trepanacji i wylewie, twierdzi że tak, bo mają elementy jak kondensatory i transformatory, ale one właśnie ich nie mają, są spięte na żywca do sieci, z tego co je obadałem.
Ktoś może napisać, jak to wygląda naprawdę?
#pytaniedoeksperta
Kulek1981 - Mirasy od #elektryka.
Czy żarówki #led filamentowe, generują moc bierną? ...

źródło: 1000017223

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Dwudziestydrugi @Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka
Widzę, że coś generują, ale właśnie chodzi mi o te z wysokonapięciowymi filamentami, w których nie ma nic poza rezystorem. W nich moc bierna będzie taka sama jak przy tych z całymi układami w gwincie?
Mam kilka żarówek starego typu, jedynie panel LED i rezystor, będą generować tak samo jak obecne z elektroniką w środku?
  • Odpowiedz
@Kulek1981: To zależy. Filament może faktycznie być zasilany bezpośrednio z sieci, porządniejsze mają układy PFC. Najprościej bez dłubania nagraj telefonem i zobacz czy widać mruganie, przy bezpośrednim zasilaniu powinno być w okolicy 2x50=100Hz więc dobrze widoczne na nagraniu 30/60FPS. Chyba, że telefony zrobiły się mądre i kompensują, tak też bywa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

"Zwykłe" LEDowe żarówki faktycznie mają zasilacz impulsowy. Takiej jak na zdjęciu nie
  • Odpowiedz
  • 0
@krebul Nie zależy mi na braku mrygania. Nowe filamenty mają fajną bezwładność, a po spięciu ich w przeciwstawne pary, mrygania już prawie nie widać gołym okiem.
Chciałem po prostu coś wymyślić, bo zakład posrało z mocą bierną i płacę za bierną z kilku ledów jak za zboże.
Więc patrzę jak się z tego wygrzebać i zostaje mi offgrid za 2,5k do oświetlenia, albo zabawa w filamenty bez elektroniki, jeżeli nie generują
  • Odpowiedz
@Kulek1981: My w firmie też mieliśmy problem z bierną. Miesięcznie średnio doplacalismy po 300zl za bierną pojemnościową przy relatywnie niewielkim całkowitym zużyciu. Dokonaliśmy analizy parametrów, dobraliśmy do tego dławik kompensacyjny za 800zl i mamy teraz średnio 30zl miesięcznie za bierną. Jeżeli masz mniej więcej stały charakter obciążenia to da się to zrobić na serio niewielkim kosztem.
  • Odpowiedz
  • 0
@RycerzSzaregoMelanzu Codziennie może dwie godziny łącznie ledów, jakieś 150 do 200W
To już wolę zupełnie im nie płacić za to, po prostu stawiając offgrida tylko na oświetlenie.
Od wczoraj tylko przekonuję się w tym podejściu.
  • Odpowiedz
@Kulek1981: No to bym się najpierw zajął wymianą oświetlenia na takie których sprawności zasilaczy jest wyższa, a jak to nie pomoże to kompensacja.

Co do offgridu na oświetleniu też mam swoje doświadczenie. U nas na firmie 150m2 mamy oświetlenie pod taką instalacją na inwerterze 1,5kW z 4 akumulatorami 40Ah, a na dachu mamy 4 panele po 400W. Od początku kwietnia do końca września instalacja jest u nas całkowicie odłączona od
  • Odpowiedz