Aktywne Wpisy

thorgoth +11
Smutno mi. Ludzie niechętni Legii mają używanie - niech mają, bywa z tarczą, bywa na tarczy. Cieszyłem się z mistrzostw i pucharów, trzeba wziąć na klate takie coś.
Legie zgasiła stracona bramka, do niej gra wyglądała nieźle. Zgasiła jak peta ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rywal był niezły, lepszy piłkarsko ale coś czuje że z inną Legią ta Sparta mogła przegrać, nie byli aż tak dobrzy. Grali w piłke, Legia tylko próbowała.
Nie
Legie zgasiła stracona bramka, do niej gra wyglądała nieźle. Zgasiła jak peta ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rywal był niezły, lepszy piłkarsko ale coś czuje że z inną Legią ta Sparta mogła przegrać, nie byli aż tak dobrzy. Grali w piłke, Legia tylko próbowała.
Nie

miki4ever +3
#mecz bierzcie pod uwagę, że Legia i tak zrobiła wynik niezły jak na te 4 mecze, punkty miały przyjść w grudniu.
Za to Lech przez porażkę w Gibraltarze ma teraz ciężary.
Za to Lech przez porażkę w Gibraltarze ma teraz ciężary.

Czy żarówki #led filamentowe, generują moc bierną? Wujek po trepanacji i wylewie, twierdzi że tak, bo mają elementy jak kondensatory i transformatory, ale one właśnie ich nie mają, są spięte na żywca do sieci, z tego co je obadałem.
Ktoś może napisać, jak to wygląda naprawdę?
#pytaniedoeksperta
źródło: 1000017223
Pobierzotóż nie tym razem
@Kulek1981: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ReO9D1E8XqI
też jestem po trepanacji ( ͡° ᴥ ͡°)
Niemniej, widziałem gdzieś filmy z filamentami na 70V, które były po prostu spięte ze sobą, by dać radę napięciu z sieci przez jedynie rezystor.
pojemność => moc bierna
Widzę, że coś generują, ale właśnie chodzi mi o te z wysokonapięciowymi filamentami, w których nie ma nic poza rezystorem. W nich moc bierna będzie taka sama jak przy tych z całymi układami w gwincie?
Mam kilka żarówek starego typu, jedynie panel LED i rezystor, będą generować tak samo jak obecne z elektroniką w środku?
@Kulek1981: a bo ja wiem co ty masz i o jakich parametrach? co uważasz za obecne i o jakich parametrach. nie powróżę piękny kawalerze
"Zwykłe" LEDowe żarówki faktycznie mają zasilacz impulsowy. Takiej jak na zdjęciu nie
Chciałem po prostu coś wymyślić, bo zakład posrało z mocą bierną i płacę za bierną z kilku ledów jak za zboże.
Więc patrzę jak się z tego wygrzebać i zostaje mi offgrid za 2,5k do oświetlenia, albo zabawa w filamenty bez elektroniki, jeżeli nie generują
@Kulek1981: nie lepiej kompensator mocy biernej kupić
@Kulek1981: zależy jaka moc
Patrząc po radach wujka G po wylewie, najtaniej wyjdzie mi kupić panel z układem ładowania, akumulator i falownik. Jeżeli kupię w częściach, to zupełny offgrid oświetlenia zamknie się w tysiącu.
Dzięki za informacje.
To już wolę zupełnie im nie płacić za to, po prostu stawiając offgrida tylko na oświetlenie.
Od wczoraj tylko przekonuję się w tym podejściu.
Co do offgridu na oświetleniu też mam swoje doświadczenie. U nas na firmie 150m2 mamy oświetlenie pod taką instalacją na inwerterze 1,5kW z 4 akumulatorami 40Ah, a na dachu mamy 4 panele po 400W. Od początku kwietnia do końca września instalacja jest u nas całkowicie odłączona od