Wpis z mikrobloga

Szukam inspiracji na weekendowe wypady i liczę na Waszą pomoc.
Interesują mnie ciekawe miejsca do zwiedzania, najlepiej w woj. kujawsko-pomorskim (ew. w sąsiednich województwach).
Klimat którego szukam to:
- dawne fabryki
- klimat loftowy
- opuszczone miejsca (ale zwiedzane z przewodnikiem albo bez, ale na legalnie)
- muzea techniki / maszyn, motoryzacyjne, kolejowe, portowe
- aktywne fabryki które można zwiedzać
Ogólnie ma być staro, w tle dobrze jakby było słuchać rdze, a wszędzie unosił się zapach stali i tawotu :D
Jako przykład podam Stocznie Gdansk (można się tam pokręcić samemu), zwiedzenia Lokomotywowni w Gnieźnie (z przewodnikiem), w Pile pasjonaci szykują tez jerkies muzeum kolejnictwa - ale są w trakcie - samo muzeum będzie na dworcu... Muzeum Włókiennictwa w Łodzi (nie byłem, ale zapowiada się spoko).
Może macie coś innego do polecenia?
(zdjęcie z Gniezna)

#weekend #wycieczka #spierdotrip #zwiedzanie #trip #fabrykiwpolsce #kolej #urbex #polska
PanBaklazan - Szukam inspiracji na weekendowe wypady i liczę na Waszą pomoc.
Interesu...

źródło: IMG_20230917_114845

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanBaklazan: Wrakowisko pociągów w Kościerzynie obok Muzeum Kolejnictwa? Lokomotywy w krzakach można chyba legalnie "zwiedzać", byle nie uszkodzić, wagony i SZT na bocznych torach... nikt się nigdy do mnie nie przyczepił jak tam byłem, a lubię odkrywać nowe dziwne części pociągów więc często tam podjeżdżam.
  • Odpowiedz
@PanBaklazan: wow ale odwalili hotel, nieźle, kiedyś tych cukrowni było sporo... Stare elektrociepłownie mają też mega klimat, teraz nowe budynki przemysłowe to jakiś minikraft, bez duszy
  • Odpowiedz