Wpis z mikrobloga

#maslo #margaryna #kiciochpyta #jedzenie
Mirasy czy jest na rynku jakaś naprawdę dobra margaryna, która by była smakowo bardzo podobna do masła? Jest na rynku tego tyle, że nie wiadomo która może być dobra, a która syfiasta. Z masłem jest dużo łatwiej, bo każde smakuje podobnie.
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie jest zdrowsza od masła poza specjalnymi przypadkami wysokiego cholesterolu

a tak to jest dużo gorsza przez utwardzane tłuszcze roślinne

@niegwynebleid: Tak to było kupę lat temu, gdy margarynę robiło się przez uwodornianie tluszczów roślinnych, przez co powstawały tłuszcze trans w dużych ilościach. Nieaktualne, teraz są nawet zdrowsze od masła.

Ale dalej mniej smaczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@Huncwot_Kermit: @wstanczyk jednak warto było poczekać na resztę opinii. No to chyba jednak przeanalizuję sprawę. Ten doktorek w radyjku też twierdził, że są normy w nowych margarynkach co do ilości tych tłuszczy i dosyć dobrze to wszystko klarował.
  • Odpowiedz
@Smarek37: jak masz problem z cholesterolem, albo masz skłonności do jego gromadzenia (np. genetycznie jak ja) to tłuszcze zwierzęce to nie jest najlepszy pomysł. Jednak większość margaryn to syf, zwłaszcza te tanie. Ja kupuję margarynę z jak najmniejszą ilością oleju palmowego i kokosowego (zawierają ten sam szkodliwy cholesterol co tłuszcz zwierzęcy) a najlepiej w ogóle. Nie pamiętam nazwy, ale jest taka z olejem lnianym, bardzo spoko, zarówno w smaku jak
  • Odpowiedz
  • 0
@Vpnk: dzięki, bardzo rzeczowa odpowiedź. Ogólnie przyczyn kilka, trochę cholesterol, twardość masła po wyjęciu z lodówki jak się zapomni wcześniej wyjąć a nie chce mi się bawić w zmiękczanie w mikrofali, no i ogólnie magiczne 50 strzeliło i trzeba trochę zacząć się oszczędzać. Taki impuls przyszedł teraz jak kupiłem sobie elektrycznego grilla i doświadczyłem jakie fajne żarcie można na tym robić, więc czemu nie iść dalej w zdrowsze jedzonko, jeżeli
  • Odpowiedz
@Smarek37: Wystarczy popatrzeć na skład i makro.

Masło wygrywa składem - zawsze.
Margaryna w typie Optima Cardio Cholesterol wygrywa makro - zawsze.

Masło jest zdrowsze ze względu na skład, ale margaryna ma też
red7000 - @Smarek37: Wystarczy popatrzeć na skład i makro.

Masło wygrywa składem - z...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • Odpowiedz
nie jest zdrowsza od masła poza specjalnymi przypadkami wysokiego cholesterolu

a tak to jest dużo gorsza przez utwardzane tłuszcze roślinne

@niegwynebleid: dlaczego brednie wypisujesz?
  • Odpowiedz
dziwne, bo właśnie ostatnio słuchałem w radio gdańsk wypowiedź jakiegoś doktorka i twierdził, że to w maśle jest najwięcej tych utwardxonych tłuszczy trans

@Smarek37: no i miał rację. Współczesne margaryny są zdrowsze niż masło. Są też specjalne margaryny ze sterolami dla ludzi o podwyższonym LDL.
  • Odpowiedz
Jak ktoś tu wspomniał w margarynie więcej jest tłuszczy trans, które odpowiadają za choroby serca, raka czy cukrzycę.

@GandalfThePro: nie wypisuj bzdur, masz nieaktualną wiedzę.
  • Odpowiedz
@Smarek37: kazda margaryna i olej roslinny to syf, gdyby tluszcze zwierzece były niezdrowe to by ludzie nie powstali. Gdyby skompresowac ewolucje czlowieka do 1 roku to oleje roslinne/margaryne jemy od 10 minut. 2 wieki temu ten syf z fabryki nie istnial.Jedz maslo albo jakikolwiek inny tluszcz zwierzecy. Twoj lipidogram i tzw wysoki cholesterol to swiadcza o stanach zapalnych min od nadmiaru weglowodanow, prozapalnych olejow z nasion (przewaga omega 6 kw
  • Odpowiedz
, twardość masła po wyjęciu z lodówki jak się zapomni wcześniej wyjąć a nie chce mi się bawić w zmiękczanie w mikrofali

@Smarek37: ja tego nie zauważam. Łatwo zeskrobywać masło nożem, a nawet jak się odkroi cienkie kawałki, to i tak zaraz zmiękną na chlebie.
Mam w lodówce 4 lub 8 stopni i z twardością masła nie mam problemu. No ale to może być kwestia przywyczajenia.
Niektórzy w ogóle nie
  • Odpowiedz
  • 1
@Frijheid2: no zimą jest ok, może leżeć bez lodówki, ale skrobanie to nie dla mnie. Ja rano to się szykuję w biegu i skrobanie to by mnie chyba do urwicy doprowadziło.
  • Odpowiedz
  • 0
@Inozythol: wziąłem sobie dzisiaj na próbę tego finuu które tan któryś z pierwszych kolegów zaproponował i jakąś z tych cardio. Jutro potestujemy. Raczej będę jednak szukał jakiejś alternatywy dla tego masła.
  • Odpowiedz