Aktywne Wpisy

vieniasn +19
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
darkon___ +314
Obrzydliwy mecz. Po cofnięciu czerwonej kartki Baloguna nikt nie może mieć wątpliwości, że korupcja w Fifie jest na porządku dziennym. Ten mecz to tylko potwierdza.
Niech Infantino przestanie udawać tylko zapakuje sterydziarza do taczki i zawiezie prosto do finału. HATFU NA FIFĘ.
#mecz
Niech Infantino przestanie udawać tylko zapakuje sterydziarza do taczki i zawiezie prosto do finału. HATFU NA FIFĘ.
#mecz

Mirasy czy jest na rynku jakaś naprawdę dobra margaryna, która by była smakowo bardzo podobna do masła? Jest na rynku tego tyle, że nie wiadomo która może być dobra, a która syfiasta. Z masłem jest dużo łatwiej, bo każde smakuje podobnie.
a tak to jest dużo gorsza przez utwardzane tłuszcze roślinne
Z olejem słonecznikowym tego nie zrobisz. Trzeba go uwodornić i powstają wtedy tłuszcze trans. A jak każdy prawak wie - trans to jest zło.
@Smarek37: Margaryna to są tłuszcze uwodorowane. Z liceum z chemii pamiętasz, że uwodorowanie likwiduje wiązania podwójne w łańcuchach poprzez redukcje atomami wodoru, co czyni je mniej elastycznymi. Czyli płynne oleje rośline w butelkach jakie znasz ze sklepów redukujemy i zamieniamy w oleje stałe. Reakcja ta tworzy dużo izomerów trans, które są szkodliwe. Literalnie nawet smalec jest mniej szkodliwy.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fat_hydrogenation
Jak ktoś tu wspomniał w margarynie więcej jest tłuszczy trans, które odpowiadają za choroby serca, raka czy cukrzycę.
No i z ilością tłuszczów to ogólnie nie ma co przesadzać :)
Nic mu się nie stanie. Od zawsze tak robię i nigdy nie było problemu z masłem. Tylko pod koniec lat 90 pamiętam, że potrafiło mi jełczeć w kanapce zrobionej rano do szkoły ale coś czuję, że wtedy to nie
Co nie zmienia faktu, że najlepiej jest po prostu lekko polewać chleb dowolnym nierafinowanym olejem. Olejem z oliwek (oliwą), rzepakowym, lnianym - smaków masz sporo. Potem masło/miękka margaryna/masmix