Wpis z mikrobloga

#maslo #margaryna #kiciochpyta #jedzenie
Mirasy czy jest na rynku jakaś naprawdę dobra margaryna, która by była smakowo bardzo podobna do masła? Jest na rynku tego tyle, że nie wiadomo która może być dobra, a która syfiasta. Z masłem jest dużo łatwiej, bo każde smakuje podobnie.
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smarek37: tłuszcz z masła nie trzeba utwardzać chemicznie - weź śmietankę 30%, ubijaj przez kwadrans - tadaaa, masz masło.
Z olejem słonecznikowym tego nie zrobisz. Trzeba go uwodornić i powstają wtedy tłuszcze trans. A jak każdy prawak wie - trans to jest zło.
  • Odpowiedz
Przecież to podobno zdrowsze od masła

@Smarek37: Margaryna to są tłuszcze uwodorowane. Z liceum z chemii pamiętasz, że uwodorowanie likwiduje wiązania podwójne w łańcuchach poprzez redukcje atomami wodoru, co czyni je mniej elastycznymi. Czyli płynne oleje rośline w butelkach jakie znasz ze sklepów redukujemy i zamieniamy w oleje stałe. Reakcja ta tworzy dużo izomerów trans, które są szkodliwe. Literalnie nawet smalec jest mniej szkodliwy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fat_hydrogenation
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: tak wiem, że jak sobie samemu zrobisz masło to jest spoko. Robiłem kiedyś na próbę. Tylko pytanie czy na masowej produkcji wygląda to tak samo, czy jednak coś dodają, bo np zrobienie kostki masła wyszło mnie o wiele drożej niż taka kostka kupiona w sklepie.
  • Odpowiedz
@Smarek37 masło jest lepsze. Również oliwa i smalec jako tłuszcze. Ogólnie unikaj olejów i margaryn w diecie gdzie tylko możesz.

Jak ktoś tu wspomniał w margarynie więcej jest tłuszczy trans, które odpowiadają za choroby serca, raka czy cukrzycę.

No i z ilością tłuszczów to ogólnie nie ma co przesadzać :)
  • Odpowiedz
@Smarek37: Masło nie musi stać w lodówce. Jak masz małe zużycie to kup sobie maselniczkę z pokrywką i wkładaj tam po 1/4 kostki (czy ile tam zużyjesz w ciągu kilku dni.
Nic mu się nie stanie. Od zawsze tak robię i nigdy nie było problemu z masłem. Tylko pod koniec lat 90 pamiętam, że potrafiło mi jełczeć w kanapce zrobionej rano do szkoły ale coś czuję, że wtedy to nie
  • Odpowiedz
@Smarek37: Obecne masło roślinne (miękka margaryna) to nie to co dawniej. Nie ma już wielu tłuszczów trans (są limity przewidziane normami), jest wzbogacana w witaminy etc. Więc to "smalec lepszy niż margaryna" to mit z czasów gdy maryśki do smarowania się pojawiały.

Co nie zmienia faktu, że najlepiej jest po prostu lekko polewać chleb dowolnym nierafinowanym olejem. Olejem z oliwek (oliwą), rzepakowym, lnianym - smaków masz sporo. Potem masło/miękka margaryna/masmix
  • Odpowiedz