Wpis z mikrobloga

Lecę pierwszy raz w niedziele samolotem. Dzisiaj mogę zrobić odprawę online i uzyskam kartę pokładową. Mam tylko bagaże podręczne (walizka + mały plecak na sobie). Co następnie muszę zrobić, jeżeli przeprowadzę odprawę online i czy 2h przed czasem będzie ok skoro będę miał już kartę pokładową? Jakie są następne kroki :D?

I jeszcze pytanie,

Takie rzeczy jak pieniądze to w kieszeni w portfelu czy plecaku trzyma się tam?

#lot #samoloty #odloty #krakow #kiciochpyta #lotnisko
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HoroLive 2h to na spokojnie, jak nie zdajesz bagażu to będziesz miał trochę czasu dla siebie, bo tylko security check masz do przejścia. Pieniądze normalnie w portfelu, plecaku, kieszeni. Możesz nawet w skarpecie mieć, jak Ci się podoba. Więc, drukujesz kartę, idziesz na security check, wchodzisz, patrzysz na ekran z której bramki lecisz i już.
  • Odpowiedz
@HoroLive: jeśli lecisz z Okęcia to jedź nawet wcześniej bo ostatnio było tyle ludzi jak leciałem że praktycznie na styk wszystko , do samolotu to z 20 min przed odlotem gdzieś
  • Odpowiedz
  • 0
@gr4ve: Kraków balice, ale będę około w sumie 2h i 50 minut jak teraz patrzę. Chyba ok? Tak długo w bramkach trzepią ludzi (security check) to ile to trwa na osobę?
  • Odpowiedz
@HoroLive: Jesli lecisz pierwszy raz to zeby sie nie spinac mozna byc też wcześniej np. 2,5h ale 2h też powinno wystarczyc :)

Przed lotem:
- przygotuj odpowiednie dokumenty
- wydrukuj lub w aplikacji bilety i sprawdz czy juz sie faktycznie odprawiles
- sprawdz wymiary bagazu i jego zawartosc pod katem zawartosci (jesli masz plyny to zobacz jak je spakowac - chociaz to ostatnio sie zmienialo
  • Odpowiedz
@HoroLive: taki drobny tip dotyczący KRK ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak chcesz skorzystać z toalety (szczególnie na dłużej) to polecam zrobić to przed kontrolą bezpieczeństwa. Zaraz przy wejściu głównym, pod ruchomymi schodami jest mega duża toaleta.
Bo później przy bramkach znalezienie wolnej toalety przypomina Squid Game XD
  • Odpowiedz
  • 0
@testowyandrzej: Jeszcze mam pytanie o bagaż, bo plecak jak to plecak, mam wymiary np 15 cm głębokości ma mieć i jak jest pusty to wiadomo że ma mniej (a pojade z pustym), ale jak się by go wypchało to się rozciągnie i będzie mieć pewnie te 20cm. Co w takim wypadku? Wiem głupie pytanie, ale pojadę z praktycznie pustym. I lecę do Turcji więc nie shengen, czyli będzie kontrola graniczna,
  • Odpowiedz
@HoroLive: dodatkowo w KRK jest nowa maszyna do skanowania.
Można mieć do 2L płynów. Więc bez problemu możesz kupić kilka Skyrów, wodę czy Cole w dużej butelce.
Nie trzeba wyciągać elektroniki - nie wiem jak z zegarkiem czy biżuterią?
  • Odpowiedz
I lecę do Turcji więc nie shengen, czyli będzie kontrola graniczna

@HoroLive: Samoloty poza Schengen odlatują z innych bramek i żeby tam dojść trzeba przejść przez pogranicznika, więc nic nie musisz szukać. Z Krakowa co prawda nie leciałem poza UE, ale na każdym lotnisku na którym byłem to działa tak samo.
  • Odpowiedz
@HoroLive: odnosnie plecaka - to zalezy od linii lotniczej, ale przyjelo sie ze sa takie specjalne kosze, ktore maja wymiary. Jesli plecak, torba sie miesci w nich (mozna dopychac jesli jest miekki) to znaczy ze pasuje. Tam najczesciej nie mieszcza sie twarde torby i/lub plecaki ze stalazem.

Odnosnie kontroli graniczenej - tak jak pisal milo1000 sa osobne bramki do ktorych da sie dojsc tylko przez kontrole. W Krakowie sa po
  • Odpowiedz