Wpis z mikrobloga

Rozglądam się za mieszkaniem i w oko wpadła mi jedna oferta, niemalże idealna pod każdym względem z wyjątkiem jednego dosyć osobliwego mankamentu. Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty ze zmienionym układem na salon z otwartą kuchnią kosztem wyburzenia ściany z łazienki. Wszystko byłoby świetnie gdyby nie to, że właściciele nie przesnieśli/ nie schowali rur grzewczych ze starej łaźni. Z kim nie rozmawiam to budzi to bardzo szeroki uśmiech na jego twarzy, ale chciałem zapytać czy ktoś przerabiał rury grzewcze w starym bloku? Jakiego rzędu byłby to koszt i czy w ogóle spółdzielnia się na to zgodzi, chociaż z uwagi że nie zostało zrobione to podczas remontu to zakładam duży problem. Właściciele owe rury chcieli wpuścić w jakąś zabudowę.

#remontujzwykopem #nieruchomosci #mieszkanie #remont
impertynencki - Rozglądam się za mieszkaniem i w oko wpadła mi jedna oferta, niemalże...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-02 201910

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@impertynencki myślałem że nic mnie nie zaskoczy, a jednak ktoś dał popis xD

To wygląda jak pion grzewczy od łazienek w mieszkaniach z wielkiej płyty, często wykorzystywano zwykle rury jako grzejniki i szły one od dołu do samej góry.

Problem jest duży żeby to przerobić lecz nie że nie możliwy, spółdzielnia ogólnie huja ma do gadania jeżeli chodzi o te piony, musisz tylko zgłaszać że będziesz przerabiać plus dogadać się z sąsiadem
  • Odpowiedz
@Damian_prosze_cie absolutnie się nie zgodzę, zrobiłem dziesiątki remontów mieszkań i nigdy spółdzielnia nie robiła problemów, trzeba zgłaszać że mają zamknąć pion i tyle w temacie a ty robisz potem sobie co chesz tylko z sąsiadami czasami trzeba się dogadać
  • Odpowiedz
@Wykop24h: no to może w mojej okolicy spółdzielnie robią wszędzie pod górkę, zgłaszałem gnicie rury od pionu w kuchni i dopiero po 2 miesiącach ktoś w ogóle przyszedł ze spółdzielni sprawdzić i po kolejnych 2 tygodniach wymienić. Od razu zagadałem jak z wymianą pionów w łazience to facet kazał mi się kontaktować ze spółdzielnią i też z mostu powiedzieli, że nie ma opcji. U moich dziadków (mieszkają na parterze) jak
  • Odpowiedz
@Wykop24h: No nie - bez pozwoleń, przenoszenie pionów (w tym grzewczych) jest uznawane za samowole budowlaną - jeśli ktoś się doczepi, możesz zostać surowo ukarany. Przesuwając pion (tym bardziej tylko w jednym miejscu a nie po całej długości) powodujesz zmianę w hydraulice, najprawdopodobniej doprowadzisz do zwiększenia oporów na tym odcinku co prowadzi do rozregulowania całej instalacji. Możesz doprowadzić do tego że lokale powyżej stracą dostęp do ciepła a w dalszej
  • Odpowiedz
@phts to tyle teorii.

Nie zgodzę się z tobą.

Zwiększenie oporu? Wilgoć, grzyb? Chyba sobie żartujesz xD połowa ludzi w blokach z starej płyty nie dogrzewa mieszkań i nikt nie ma problemów z wilgotnością wiem bo zwiedziłem ich dziesiątki.
  • Odpowiedz
@impertynencki w moim przypadku gdy po kupnie chciałem zmienić miejsce kaloryfera w łazience to wystarczyło zgłosić do spółdzielni, oni dali namiar do ich speca w tych sprawach i wystarczyło ustalić z nim godzinę kiedy musi odciąć ten pion na kilka godzin potrzebnych na przeróbkę
  • Odpowiedz
@Wykop24h: ogólnie różnie to jest z tymi wspólnotami. Miałem nawet u klienta doczynienia z taką co żądała by zakładać zawory i głowice termostatyczne tylko danfosa. Jasne, że możesz ich olać i zrobić po swojemu, ale niech coś pierdyknie to wtedy będą schody.
  • Odpowiedz
dzięki Panowie za odpowiedzi

dzisiaj jadę tam drugi raz i będę mocno drążył temat tej rury, jeżeli nie da się tego zrobić w porozumieniu ze spółdzielnią na 100% odpuszczam temat, chociaż już na ten moment sprawa wydaje mi się naprawdę śliska
  • Odpowiedz
to tyle teorii.

Teorii zmieszanej z wieloletnią praktyką.

Zwiększenie oporu? Wilgoć, grzyb? Chyba sobie żartujesz xD połowa ludzi w blokach z starej płyty nie dogrzewa mieszkań i nikt nie ma problemów z wilgotnością wiem bo zwiedziłem ich dziesiątki.

Z pomiarów które ja przetwarzałem, stanowcza większość budynków na spółdzielniach utrzymuje temperaturę powyżej norm, na jednej z większej spółdzielni w pewnym mieście, w łazienkach mieszkańcy potrafią mieć 27C a w salonach nawet 24C gdzie normy to
  • Odpowiedz
  • 5
jestem po

wszystkie zmiany w mieszkaniu odbyły się za zgodą spółdzielni, rura została bo powiedziano kategoryczne NIE strasząc w przypadku donosu sądownym przywróceniem do stanu poprzedniego

odpuszczamy temat bogatsi w doświadczenie negocjacji ceny, z ceny ofertowej udało się zbić 6,6% + całe wyposażenie mieszkanie zostaje (jakieś 12k dodatkowo)

@BananowyKrol @phts @Smarek37 @mar-v-son @Wykop24h @sberatel @Damian_prosze_cie @Amigoyamigo @P-v-E
  • Odpowiedz