Wpis z mikrobloga

@gorzki99:
45 lat i wytykasz mi głupotę samemu wyskakując z polityką. Wiek nie idzie w parze z rozumem jak widać. Nie widzisz bezsensu całej sytuacji, więc biegaj grzecznie z buteleczkami i nie kwestionuj całej sytuacji.
  • Odpowiedz
Nie widzisz bezsensu całej sytuacji więc biegaj grzecznie z buteleczkami i nie kwestionuj całej sytuacji.

@Critic: Nie widze bezsensu bo jak 20 lat temu mieszkalem na zachodzie to bylo to normalne. 20 (slownie dwadziescia) lat temu.

Dla wszystkich to jest normalne tylko p0laki maja z tym problem. BEKA.

jes jedno w tym systemie z czym mam problem ale na to zaden p0lak nie wpadnie. bo sie skupia na nieistotnych rzeczach.
  • Odpowiedz
@bartlomiej_rakowski: ja nie czaje swoją drogą po kiego to wszystko. Kupowałem napoje w puszkach i w butelkach, wrzucałem je potem do żółtych worków które szły z naklejką segregowane. W dniu odbioru widzę, że tych żółtych worków pełno wszędzie jest czyli ludzie przynajmniej próbowali segregować.(przy każdym mostku od drogi głównej po kilka żółtych worków) Więc w czym był problem?
  • Odpowiedz
@gorzki99: musisz zrozumieć jak działa ta branża. Jeżeli sortownie stracą główny surowiec na którym zarabiają to sortowanie pozostałych odpadów stanie się mniej opłacalne co spowoduje w pierwszej kolejności podwyżkę utylizacji odpadów dla przeciętnego Kowalskiego. Wynik? Każdy z nas zapłaci więcej za śmieci i straci czas stojąc w kolejce do automatu a zarobią na tym duże korporacje wykorzystujące po raz kolejny konsumentów jako darmowych pracowników.
  • Odpowiedz
@NorbertoDeniro: Miras Ty mi prosze nie mow o oplacie za smieci. Jestem singlem. Od jakos 7 lat w domu nie gotuje bo zazwycaj jem na miescie. Jedyne smieci jakie mam to:
-puszki po piwie
-plastiki po "zarciu do mikroweli"
-karton,folia po czyms co zamowie do paczkomatu.

I
  • Odpowiedz
Nie widze bezsensu bo jak 20 lat temu mieszkalem na zachodzie to bylo to normalne. 20 (slownie dwadziescia) lat temu.

@gorzki99: kiedyś sortownie działały inaczej, to i był większy sens tego typu działań. Teraz technologia umożliwia lepsze rozpoznawanie odpadów na etapie ich sortowanie, pooglądaj sobie jak działają nowoczesne sortownie. Tam jest odpowiedź dlaczego można byłoby wrzucać zgniecione butelki do takiego automatu zamiast wyzywać mnie od wioskowych głupków xD

To jakie
  • Odpowiedz
czeeej czyli doliczają 50gr albo 1zl za butelkę a oddają 10gr?

@mirasKo-Kalwario: tak trudno zrozumiec ze musi byc nowa etykieta zeby doliczyli te 50 gr ? skoro teraz nie oddaja 50 to by znaczylo ze oszukuja na 40 gr wiec raczej by tak nie zrobili. duzo produktow bedzie mialo jeszcze stara etykiete bo musza oproznic magazyny nim pojawia sie z kaucja.
  • Odpowiedz
@bartlomiej_rakowski: jakich Węgier Miras, od roku chodzę do Lidli na Węgrzech i w każdym działa to tak samo, jak butelka się nie podoba to ją od razu wyjmuje, nie ma żadnego bufora na te co się maszynie nie spodobają xd
  • Odpowiedz
@gorzki99: sąsiad z dwójką dzieci w moim mieście płaci 3x35zl (o ile segreguje) jeżeli nie to 3x70zl więc nie płacisz tyle samo. Sam mam rodzinę i mimo, że te kwoty nie robią na mnie wrażenia to nie lubię być obciążany wyższymi podatkami zwłaszcza w imię zarobku dużych korporacji. Nagonka na butelki omijające kaucję jest dla mnie śmieszna ponieważ właśnie większe litraze powinny być promowane bo są bardziej eko. Jestem pewny,
  • Odpowiedz
@radziuxd: to by było ciekawa spirala - ciekawe czy wzrost kaucji spowodowałby całkowitą rezygnację z produktu czy ludzie rzeczywiście zaczęliby biegać do automatów. Podejrzewam, że raczej to pierwsze, zważywszy na to, że kasę wydajesz tu i teraz :D

Ja ogólnie jestem za pierwszą opcją: rezygnacja, ograniczenie i zamienniki opakowań. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co cała akcja mnie zniechęca do jakiegokolwiek sortowania, bo jak opłaty za wywóz wzrosną, bo
  • Odpowiedz
więc nie płacisz tyle samo

@NorbertoDeniro: No nie place. Bo place w uj wiecej niz on.

jestem w domu tydzien w miesiacu. Nie gotuje, nie mam dzieci. ILE SMIECI GENERUJE W TYDZIEN? A place tyle samo co sasiad ktory w domu jest 4 tygodnie, i w tym domu gotuje i generuje dodatkowe
  • Odpowiedz
weź puszkę przeklej etykietę z butelki można tak utrudniać im życie xD

@S_T_A_L_K_E_R_: Ale ja nie chce nikomu utrudniac zycia. Dopoki mi ktos nie zaszkodzil to ja mu nic nie mam zamiaru utrudniac :P
  • Odpowiedz