Wpis z mikrobloga

To są bez etykiet, op liczy na 10 gr za każdą.

@dzieju41: aaaaaa. A puszki tez sie tak da?

No i instrukcja jest niejasna. Bo zeby wziac kupon to trza kliknac najpierw - "koniec" (w domysle koniec wrzucania do maszyny). :DD
  • Odpowiedz
@bartlomiej_rakowski: daj znać ile nie przyjęło.

Pamiętam na Malcie (tam od dawna mają kaucję i automaty, bo nie mają rzek, więc odsalają wodę z morza, a tej się nie da normalnie pić, więc większość turystów tylko na butelkach), to co trzecia nie przechodziła, bo albo się nie podobał kod kreskowy albo nie umiała zeskanować.
  • Odpowiedz
@bartlomiej_rakowski: Miras nie chodzi o to czy lubie czy nie lubie. Ale 47min to mi sie nie chce sluchac :P

Jakies tldr?

Bo jakos tak nie widze zeby konsument mial stracic (jesli oczywiscie odda). Poza tym ze "zamrozi" swoje pieniadze i nie moze ich oddac na
  • Odpowiedz
@gorzki99 A podatek belki? Bo w tych trzech złotych jest też VAT (zamrożony) i nie ponosi go producent opakowania / produktu, nie ponosi firma odbierająca surowiec / odpady. Ponosi to konsument, nie oddasz i wyrzucisz… płacisz. A sposobów na brak możliwości oddania jest mnogo, koszty społeczne (podwyżka opłat) dla gmin i gospodarstw domowych też spore. Mniejsze miejscowości obrywają mocno.
  • Odpowiedz
Ponosi to konsument, nie oddasz i wyrzucisz… płacisz

@bartlomiej_rakowski: a kto odpowiada teraz finansowo za utylizację odpadów? Kupujesz napój w butelce plastikowej wyrzucasz do śmietnika publicznego lub wyrzucasz w swoich śmieciach i gmina odbiera. Kto płaci za utylizację śmieci?
  • Odpowiedz
ale kupując z takiego miejsca (gdzie nie ma możliwości oddania) i tak zapłacisz. No to było takie tylko pytanie xD

@bartlomiej_rakowski: I oddasz w miejscu gdzie jest mozliwosc oddania.

a kto odpowiada teraz finansowo za utylizację odpadów? Kupujesz napój w butelce plastikowej wyrzucasz do śmietnika publicznego lub wyrzucasz w swoich śmieciach i gmina odbiera. Kto płaci za utylizację śmieci?

@zeszyt-w-kratke A co mnie interesuje kto odpowiada? Mnie interesuje czy
  • Odpowiedz