Aktywne Wpisy
BrakWolnegoLoginu +311
W takim kraju zyjemy xD Mlodzi doslownie mowia wprost jakie maja problemy, a boomerzy im mowia, ze wcale takich nie maja I wypisuja przy tym litanie o tym, ze kiedys to bylo tera to nie jest. Sam jestem inzynierem lvl28, zarabiam 4800 do reki w biurze. Umowe o prace na rok dostalem po 9 miesiacach okresu probnego na umowe zlecenie, w niemieckim korpo xD Nie wiem co mam robic innego, zeby zaczac
źródło: chrome_screenshot_29 Oct 2025 12_52_44 CET
Pobierz
tangens_kutangens +126
Słuchajcie wreszcie dane było mi zapoznać się z #kouros. Nie znam się w ogóle na #perfumy więc zrobiłem kilka wycieczek po perfumeriach i zamówiłem odlewki paru kultowych śmierdzieli. xD Moim celem było noszenie jednego zapachu przez jeden dzień i chciałem podzielić się spostrzeżeniami na temat tego mocarza. xD
YSL Kouros - spryskałem się nim po południu żeby uniknąć ryzyka noszenia tego przez cały dzień. Pierwsze, co mi
YSL Kouros - spryskałem się nim po południu żeby uniknąć ryzyka noszenia tego przez cały dzień. Pierwsze, co mi
źródło: yves-saint-laurent-kouros-woda-toaletowa-100ml
Pobierz

W jaką ilość lumenów uderzać co by było wystarczające do przebywania w garazu i prac tam (pomijając jakieś dodatkowe oświetlenie przy blacie)?
120 cm długości wystarczy czy 150 już szukac?
Ceny na allegro zaczynają się już od jakiś 30 zł za oprawę co wydaje mi się podejrzanie tanio
#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #diy
@ATAT-2: i jest to straszliwe g---o: profil wytłoczony z wiotkiej blaszki o grubości mniej więcej takiej, jak od puszki z piwem, do tego "klosz" z elastycznego paska jakiegoś mlecznego tworzywa i w środku pasek ledów z jakimś prymitywnym driverem. Całość wiotka, g------a, problematyczna w montażu (z oprawy wystaje 10cm przewodzik, więc jeśli nie masz w suficie puszki, to
@ATAT-2: Jeśli szanujesz siebie, to nie bierz. Znajomy kupił w zbliżonej cenie. Wziął w rękę, to wydawały się z plastiku, choć finalnie okazały się z cieniuśkiej bałachy. Finalnie po ok. 8-9 miesiącach, wszystkie przestały świecić się w przeciągu 2 tygodni.
@Jarek_P:
kupując żarówki/świetlówki LED przyjmuj, że podawane LM przez producenta są zawyżone o 10%
w przypadku świetlówek LED długość = LM więc musisz kupić odpowiednio duże oprawy, żeby mieć odpowiednią liczbę lumenów bo
Oprawy bierz hermetyczne na wymienialne świetlówki LED. 2x120cm w zupełności wystarczy, chyba że chcesz dużo majstrować, to w takim razie całość do przeprojektowania :)
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-02 114634
PobierzTeraz dojrzałem, że musze dołożyć jeszcze jedno kryterium, a mianowicie wejście zasilania w środku lampy bo mam przewody wypuszczone centralnie w pomieszczeniu. A to widzę nieźle mi ogranicza wybór tych porzadniejszych lamp
@ATAT-2: przecież możesz sobie nawiercić.
to są bdb lampy do garażu
@G06DbT: Tam nie ma miejsca na jakąkolwiek kostke połączeniową, przewody musiałby puścić między taśmą a kloszem, więc byłyby widoczne jako cienie. Jedyne akceptowalne wyjście, to mała puszka (są takie 5x5cm nawet) mocowania na końcu tej lampy i w niej łączenie, ale OP ma przewody wyprowadzone na środku planowanego miejsca (tak przynajmniej zrozumiałem), więc chyba prościej po prostu poszukać innej lampy.
@ATAT-2 a może nie spinaj
@Jarek_P: też nad tym myślałem ale jedna z lamp wyszła centralnie nad napędem bramy więc obawiam się, że niewielki plafon całkowicie tu się zatraci. Stąd myślałem nad czymś dłuższym co by po dwóch stronach napędu wystawał
@Jarek_P: chyba, że takiego sku**syna założe xD
https://allegro.pl/oferta/panel-led-natynkowy-plafon-lampa-sufitowa-60w-kaseton-120x30cm-4500k-czarny-17358974647
@ATAT-2: ale i tak centralna część lampy będzie świeciła bez sensu wprost w napęd, dając paskudny cień. Nie rób tak. Daj tam na sufit choćby metrowe korytko łapiące ten przewód środkiem, a na końcach lampy. To garaż, więc koryto nie będzie szpecić (zwłaszcza, że i tak masz tam napęd bramy i inne takie), a problem rozwiąże.
@ATAT-2: no jest moc :) Tylko mimo wszystko nie mocowałbym go nad napędem, będzie dawał cień, będzie kiepsko. Nie wiem, ile tych lamp planujesz, ale taką bym rzucił tam, gdzie nic nie zasłania, a w okolicy napędu dwie te mniejsze 40x40 rozsunięte na boki i zasilone z korytka (albo bruzda)
@Jarek_P: o nie nie, wczoraj skończyłem malować xD
@Jarek_P: Tyyyy to jest dobra
źródło: image
Pobierz@Jarek_P: niejedną taką lampę montowałem, i wiem jak to wygląda. Da