Wpis z mikrobloga

Garaż jednostanowiskowy 24m2, miejsce na dwie lampy, nie będę kombinować tylko biorą najprostsze 'kołchozowe' podłużne

W jaką ilość lumenów uderzać co by było wystarczające do przebywania w garazu i prac tam (pomijając jakieś dodatkowe oświetlenie przy blacie)?
120 cm długości wystarczy czy 150 już szukac?

Ceny na allegro zaczynają się już od jakiś 30 zł za oprawę co wydaje mi się podejrzanie tanio

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #diy
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ceny na allegro zaczynają się już od jakiś 30 zł za oprawę

@ATAT-2: i jest to straszliwe g---o: profil wytłoczony z wiotkiej blaszki o grubości mniej więcej takiej, jak od puszki z piwem, do tego "klosz" z elastycznego paska jakiegoś mlecznego tworzywa i w środku pasek ledów z jakimś prymitywnym driverem. Całość wiotka, g------a, problematyczna w montażu (z oprawy wystaje 10cm przewodzik, więc jeśli nie masz w suficie puszki, to
  • Odpowiedz
Ceny na allegro zaczynają się już od jakiś 30 zł

@ATAT-2: Jeśli szanujesz siebie, to nie bierz. Znajomy kupił w zbliżonej cenie. Wziął w rękę, to wydawały się z plastiku, choć finalnie okazały się z cieniuśkiej bałachy. Finalnie po ok. 8-9 miesiącach, wszystkie przestały świecić się w przeciągu 2 tygodni.
  • Odpowiedz
  • 0
i jest to straszliwe g---o: profil wytłoczony z wiotkiej blaszki o grubości mniej więcej takiej, jak od puszki z piwem, do tego "klosz" z elastycznego paska jakiegoś mlecznego tworzywa i w środku pasek ledów z jakimś prymitywnym driverem. Całość wiotka, g------a, problematyczna w montażu (z oprawy wystaje 10cm przewodzik, więc jeśli nie masz w suficie puszki, to masz problem, bo w lampie nie ma miejsca na podłączenie normalnego przewodu).

@Jarek_P:
  • Odpowiedz
@ATAT-2: według google 400-500lm na metr kwadratowy co by się pokrywało z tym jak widzę u siebie jakie mam żarówki i czy jest odpowiednio jasno czy nie, te wartości są istotne szczególnie jak nie masz okien w garażu

kupując żarówki/świetlówki LED przyjmuj, że podawane LM przez producenta są zawyżone o 10%

w przypadku świetlówek LED długość = LM więc musisz kupić odpowiednio duże oprawy, żeby mieć odpowiednią liczbę lumenów bo
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Te najtańsze to taśma led wklejona w plastikową obudowę. Straszne to g---o jest, tego nie polecam co jest na foto.
Oprawy bierz hermetyczne na wymienialne świetlówki LED. 2x120cm w zupełności wystarczy, chyba że chcesz dużo majstrować, to w takim razie całość do przeprojektowania :)
Def_ - @ATAT-2: Te najtańsze to taśma led wklejona w plastikową obudowę. Straszne to ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-02 114634

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Def_: @Catmmando @pangolin @Jarek_P @G06DbT Dzięki za podpowiedzi, mam już jako takie pojęcie
Teraz dojrzałem, że musze dołożyć jeszcze jedno kryterium, a mianowicie wejście zasilania w środku lampy bo mam przewody wypuszczone centralnie w pomieszczeniu. A to widzę nieźle mi ogranicza wybór tych porzadniejszych lamp
  • Odpowiedz
przecież możesz sobie nawiercić.

@G06DbT: Tam nie ma miejsca na jakąkolwiek kostke połączeniową, przewody musiałby puścić między taśmą a kloszem, więc byłyby widoczne jako cienie. Jedyne akceptowalne wyjście, to mała puszka (są takie 5x5cm nawet) mocowania na końcu tej lampy i w niej łączenie, ale OP ma przewody wyprowadzone na środku planowanego miejsca (tak przynajmniej zrozumiałem), więc chyba prościej po prostu poszukać innej lampy.

@ATAT-2 a może nie spinaj
  • Odpowiedz
  • 0
a może nie spinaj się na te oprawy świetlówkopodobne, tylko idź w plafony?

@Jarek_P: też nad tym myślałem ale jedna z lamp wyszła centralnie nad napędem bramy więc obawiam się, że niewielki plafon całkowicie tu się zatraci. Stąd myślałem nad czymś dłuższym co by po dwóch stronach napędu wystawał
  • Odpowiedz
Stąd myślałem nad czymś dłuższym co by po dwóch stronach napędu wystawał

@ATAT-2: ale i tak centralna część lampy będzie świeciła bez sensu wprost w napęd, dając paskudny cień. Nie rób tak. Daj tam na sufit choćby metrowe korytko łapiące ten przewód środkiem, a na końcach lampy. To garaż, więc koryto nie będzie szpecić (zwłaszcza, że i tak masz tam napęd bramy i inne takie), a problem rozwiąże.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: ewentualnie jeśli to garaż w bryle domu i masz tam na stropie normalnie ocieplenie pokryte cienkowarstwowym tynkiem, to tapeciak w dłoń i wykrój sobie w suficie bruzdę, przesuń ten przewód gdzie tylko chcesz, a bruzdę zaciągniesz gipsem, śladu nie będzie.
  • Odpowiedz
hyba, że takiego sku**syna założe xD

@ATAT-2: no jest moc :) Tylko mimo wszystko nie mocowałbym go nad napędem, będzie dawał cień, będzie kiepsko. Nie wiem, ile tych lamp planujesz, ale taką bym rzucił tam, gdzie nic nie zasłania, a w okolicy napędu dwie te mniejsze 40x40 rozsunięte na boki i zasilone z korytka (albo bruzda)
  • Odpowiedz
  • 0
i wykrój sobie w suficie bruzdę, przesuń ten przewód gdzie tylko chcesz, a bruzdę zaciągniesz gipsem, śladu nie będzie.

@Jarek_P: o nie nie, wczoraj skończyłem malować xD

Daj tam na sufit choćby metrowe korytko łapiące ten przewód środkiem, a na końcach lampy. To garaż, więc koryto nie będzie szpecić (zwłaszcza, że i tak masz tam napęd bramy i inne takie), a problem rozwiąże.

@Jarek_P: Tyyyy to jest dobra
ATAT-2 - >i wykrój sobie w suficie bruzdę, przesuń ten przewód gdzie tylko chcesz, a ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Mam garaż/warsztat jakieś 5.5x7.5=41m Led-świetlówki w sumie 6 szt po 120cm (jedna oprawa z zamkniętą osłoną - reszta otwarte). Biały sufit, wnętrze - dużo gratów. 4 LED są "bliżej" części gdzie mam stół roboczy. Jest dość jasno, mogę pracować - ale już do kręcenia technicznego video jest nieco za ciemno. W części gdzie są tylko 2 w jednej zamkniętej oprawie jest za ciemno do prac. Jest tak, że da
  • Odpowiedz
Tam nie ma miejsca na jakąkolwiek kostke połączeniową, przewody musiałby puścić między taśmą a kloszem, więc byłyby widoczne jako cienie. Jedyne akceptowalne wyjście, to mała puszka (są takie 5x5cm nawet) mocowania na końcu tej lampy i w niej łączenie, ale OP ma przewody wyprowadzone na środku planowanego miejsca (tak przynajmniej zrozumiałem), więc chyba prościej po prostu poszukać innej lampy.

@Jarek_P: niejedną taką lampę montowałem, i wiem jak to wygląda. Da
  • Odpowiedz