Wpis z mikrobloga

#finanse #gielda Hurra kakało spadło do cen z 2023. Teraz na pewno nasi kochani przedsiębiorcy obniżą ceny o co najmniej połowę czyli o tyle o ile czekolady podrożały przez ostatni rok
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jarzynka: nie spadło do cen z 23. Tylko z marca 24. Jeszcze nam trochę brakuje. Oczywiscie w Polsce muszą nas walić w kakao dosłownie, bo w biedrze tabliczka czekolady 100g kosztuje 10zl. W Hiszpanii w mercadonie 2.5euro kosztowała we wrześniu tabliczka, ale 200g
razorn3 - @jarzynka: nie spadło do cen z 23. Tylko z marca 24. Jeszcze nam trochę bra...

źródło: 1000020639

Pobierz
  • Odpowiedz
@jarzynka: skąd przeświadcznie, że ceny produktów zależą od cen surowców potrzebnych do ich wyprodukowania?
Ceny zależą tylko i wyłącznie od tego, czy zapłacisz tyle ile sobie przedsiębiorca zawoła.
Jak czekolada za droga to jedyny sposób, żeby mieć tańszą to przestać kupować tą za drogą
  • Odpowiedz
@jarzynka: odpowiem Ci jako przedsiębiorca kupujący setki kg czekolady i masła kakaowego miesięcznie. Nie, nie obniżymy cen. Po pierwsze to podniosłem ceny dla klienta końcowego znacznie mniej niż wzrosły mi koszty, wywalając foodcost do ponad 40%. To raz. Dwa, że cena czekolady ani drgnęła w dół (mi nie musisz wierzyć - idź do sklepu i sprawdź).
Zobacz cenę masła kakaowego również:
https://sklep.polmarkus.com.pl/masla-kakaowe/maslo-kakaowe-w-formie-kaletek-callets-ncb-hdo3-654-wiadro-3-kg?gad_source=1&gad_campaignid=14826432133&gbraid=0AAAAADl-1du_Ro75DmtikvGiz0EI7BdMN&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDs9ABAC4XgAaMmDOoKDmU2u754bVNXMiQZgEtmwIUSHLkzPyHeHKWRoC5H0QAvD_BwE
3 lata temu płaciłem 280 złotych.
  • Odpowiedz
@jarzynka: moim ulubionym przykładem jest Milka która nie dalej jak 2 lata temu kosztowała 12-13 zł za tę dużą tabliczkę, obecnie prawie 2x więcej bo 22-23 xD ale dobrze, przynajmniej zrezygnuję z niezdrowych nawyków, bo chyba musiałoby mnie p---------ć żebym kupił to w takiej cenie
  • Odpowiedz