Wpis z mikrobloga

@Berkel_88: trochę przesadzasz, z tego co obserwuje to ludzie w blokach wyrzucają śmieci w jako tako posortowane, ci w domach tym bardziej bo nie mają wyboru i to tez nie jest tak że w polsce to się jakoś śmieci walają po ulicach, system kaucyjny nic wspólnego z ekologią nie ma tak samo jak podatek cukrowy nie ma nic wspólnego ze zdrowiem, to nie polaczki jebią system tylko rząd j---e polaczków
  • Odpowiedz
@KompletnieLosowyLogin @Czerwony_jak_WIG20 @peksik12 @podjad3k @WillyJamess @ktos-z-przyszlosci
Tak, system kaucyjny jest elementem gospodarki odpadami. Polega on na pobieraniu kaucji za opakowania (np. butelki plastikowe, puszki, butelki szklane), która jest zwracana konsumentowi po oddaniu opakowania do punktu zbiórki. Jest to narzędzie wspierające gospodarkę obiegu zamkniętego, mającą na celu minimalizację odpadów i efektywne wykorzystanie zasobów.

### Dlaczego system kaucyjny jest ważny?
1. Redukcja odpadów: Zachęca konsumentów do zwrotu opakowań, co
  • Odpowiedz
@Cogito-sum: nie bardzo rozumiem jaki jest związek między systemem kaucyjnym, a poziomem recyklingu. To, że plastiku bardzo mało się recykluje, to wiadomo od zawsze. Dobry raport powinien oszacować zwiększenie ilości składowanego plastiku, żeby zmierzyć korzyści programu, a nie coś na co program nie ma wpływu.
  • Odpowiedz
@Berkel_88: i gdzie tu masz ekologię? xD Zamiast odebrać hurtowo spod domu butelki zgniecione i przygotowane do rozdrobnienia i ponownego przetworzenia to trzeba specjalnie jechać do sklepu, oddać to do kosztujacej kilkaset tysięcy złotych maszyny, która zużywa prąd i wymaga obsługi oraz serwisu a później specjalny transport po to przyjedzie. Gdzie Ty tu widzisz ekologię? xD
  • Odpowiedz
@Berkel_88

@ktos-z-przyszlosci w czym masz problem? p0laczek zawsze ma problem z ekologią i ochroną środowiska

Problem to ty masz ze zrozumiem świata. Żadnego uratowania klimatu, planety i gatunku (gatunek to tylko pojęcie w słowniku, które nie potrzebuje być uratowane) nie będzie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9B_czasu_dalekiej_przysz%C5%82o%C5%9Bci#Przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87_Ziemi,_Uk%C5%82adu_S%C5%82onecznego_i_Wszech%C5%9Bwiata
  • Odpowiedz
@Berkel_88

@JerryManson ocho, mamy tutaj specjalistę jak na p0laczka przystało. urwa mać, zawsze, zawsze znajdą się p0laczki co to wiedzą wszystko, ukończą wyższa szkołe prostego chłopskiego rozumu.

Taki mądry jesteś to podaj wyliczenia.
  • Odpowiedz
Oczywiście zrzućmy na obywatela kolejny obowiązek bo już nie wystarczy że z--------a ponad normę. Zastanawiam się kiedy przymusowe zmiany w PSZOKU w imię dbania o środowisko i ekozjeby powiedzą ze to w imię cywilizacji i tylko w Polsce jest dzicz i tego nie ma ,oczywiście, za każdym razem kopiujmy wszystkie genialne pomysły z zachodu. Co może pójść nie tak. Teraz ja mam z---------ć z pustymi nie zgniecionymi butelkami do sklepu bo tak,
  • Odpowiedz
Tak się zastanawiam, oddzielenie butelek od reszty plastiku ma jakiś tam sens, tak samo szklanych butelek (tylko to akurat jeszcze trzeba by kolorami rozdzielić albo minimum bezbarwne od kolorowego).
Tylko co za problem dostawić kosz na same butelki plastikowe + szkło bezbarwne +kolorowe. Z tego co wiem tak jest w Szwecji i spoko działa. Ja bym chętniej wyrzucała tak niż zbierając i tachając do sklepu. xD
  • Odpowiedz
@Berkel_88: taniej się produkuje nowe opakowanie plastikowe niż recykluje stare. Odwrotnie do szkła, którego stłuczka dodana do wytopu obniża koszt produkcji (niższa temperatura topnienia szkła). Tak poprostu jest.

Nigdzie nie twierdzę, że skoro mało się go recykluje, to należy nim palić w piecu, albo wywozić do lasu więc proszę mnie nie atakować :D
  • Odpowiedz
wyzywanie od p0laczków ludzi, którzy i tak wiele robią już dla ekologii
powyzywajcie może inne narody, np. hindusów a nie naród który jest lata do przodu w ochronie środowiska

zawsze możecie emigrować i się udzielać na NIEPOLACZKOWYCH stronach
  • Odpowiedz